INSIDER

Szerző N.T.

Létrehozva: 2024.09.21. 12:10

Lantos Csaba: A Paksi Atomerőműnél pénteken reggeltől másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben

Továbbra sem veszélyezteti a dunai árvíz az energiaellátás biztonságát - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombaton az MTI-vel.

Megfelelően felkészültek és fokozott figyelemmel kísérik az árhullám levonulását az országos ellátásban meghatározó szerepet betöltő energiahálózatok, energetikai létesítmények üzemeltetői. A Paksi Atomerőműnél pénteken reggeltől másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Az erőmű tűzoltószervezete és a vízügyi szakemberek folyamatos felügyeletet biztosítanak a gát és a zsilipek felett. Az átviteli rendszerirányító MAVIR diszpécserszolgálata elővigyázatosságtól tartaléktelephelyen látja el feladatait

- ismertette Lantos Csaba energiaügyi miniszter a közlemény szerint.

LANTOS Csaba
Lantos Csaba Fotó: Hegedüs Róbert

Úgy folytatták, hogy az MVM Paksi Atomerőműnél pénteken 6 órakor elrendelték a másodfokú árvízvédelmi készültséget.

A létesítményben dolgozók a várható vízszintnek megfelelően, a vonatkozó eljárásrend szerint, ütemezetten hajtják végre a szükséges intézkedéseket.

A Duna paksi szakaszán a következő napokban várható a tetőzés, amely előreláthatólag ennek ellenére sem fogja elérni a harmadik fokozatot, a szakemberek ezzel együtt felkészültek egy esetleges további vízszintemelkedésre is - írták.

A töltési szint közel három méterrel magasabb a valaha volt legmagasabb vízszintnél, amelytől a mostani árhullám várhatóan több tíz centiméterrel elmarad. Az atomerőmű még ennél is magasabban helyezkedik el, az épületeket tehát semmiképpen nem érheti el az ár. Az atomerőmű munkatársai kezelik a megnövekedett uszadékmennyiséget, a gát és a zsilipek felett a vízügyi szakemberekkel együttműködve biztosítanak folyamatos felügyeletet - közölték.

A MAVIR tájékoztatása alapján a Duna áradása az átviteli hálózati elemeket - távvezetékeket, alállomásokat - sehol sem veszélyezteti; az országos diszpécserszolgálat ideiglenesen tartaléktelephelyen látja el rendszerirányítási és a piacműködtetési feladatait - tudatta a tárca.

Kiemelték, hogy folyamatos a termelés a Mol hazai üzemanyag-ellátásban meghatározó szerepet betöltő Dunai Finomítójában. A százhalombattai üzemnél két zsilipet lezártak, két védekezési pontot jelöltek ki, amelyeket homokzsákokkal biztosítottak.

A logisztikában a folyami közlekedés jelenleg szünetel, de a további szállítási módokban nincs fennakadás, a Mol megtette a szükséges biztonsági intézkedéseket az árvízveszéllyel közvetlenül érintett töltőállomásain is - fűzték hozzá.

A közlemény alapján Lantos Csaba kiemelte

Az áram- és gázszolgáltatók az árvízi helyzethez alkalmazkodva egyes településrészeken átmenetileg szüneteltethetik az ellátást. A levonulást követően, az elárasztott területek hálózatának ellenőrzése után a lehető leghamarabb visszakapcsolják a szolgáltatást.

A tárcavezető még hozzátette: 

Az országos energiaellátásban így az árvíz várhatóan nem okoz fennakadást, kimaradást. A szolgáltatások időleges szünetelésére kizárólag az elöntött területeken, az élet- és vagyonbiztonság garantálása érdekében feltétlenül szükséges mértékben kell számítani.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek