INSIDER

Szerző K. D. R.

Létrehozva: 2024.09.02.

Felnyitották a koporsóját: a mai napig romlatlan a holtteste a közel 500 éve elhunyt szentnek

110 év után újra felnyitották a híres spanyol apáca, Avilai Szent Teréz sírját. Az 1582-ben elhunyt szent testét legutóbb 1914-ben vizsgálták meg, ami már akkor romlatlan volt. Most, augusztus 28-án újra felnyitották a sírt, hogy megvizsgálják.

Avilai Szent Teréz 1515. március 28-án született Spanyolországban. A szent nevéhez köthető a Sarutlan Kármelita rend megalapítását, de fontos írónak is számított a spanyol aranykorban. A szent halála után az egyik csoda kétségtelenül Teréz holttestéhez kötődött, ami halála után sem indult romlásnak, a mai napig ép. Legutóbb 1914-ben vizsgálták meg a híres ezüstkoporsóba temetett apáca testét, majd most, augusztus 28-án újra felnyitották az ikonikus, 10 kulccsal nyitható koporsót – írta meg a Magyar Kurír.

A híres ezüstkoporsó közel 500 éve rejti Avilai Szent Teréz testét  Fotó: Sarutlan Kármelita Rend/Avilai Egyházmegye - Magyar Kurír

Avilai Szent Teréz teste máig romlatlan

A sír felnyitása szakszerű keretek között, egy laboratóriumban zajlott, de összetett folyamat volt. A híres ezüstkoporsót ugyanis 10 különböző kulcs nyitja, ami földrajzilag is különböző helyeken volt megőrizve. Először a sírt fedő márványlapot kell elmozdítani, majd az ezüstkoporsót a régi épület szűk folyosóin és termein át épségben eljuttatni a Szent Terézhez kötődő relikviák tanulmányozására szolgáló helyiségbe – onnantól kezdve pedig már kizárólag a tudományos szakértők és az egyházi bíróság tagjai lehetnek jelen a vizsgálatoknál – írja a Magyar Kurír. 

A test vizsgálata előtt valamennyi jelenlévő imádkozott a szent apáca földi maradványai előtt. Ezt egy első szemrevételezés követte, amelyből kiderült, hogy a test még mindig romlatlan, csakúgy, mint az előző felnyitáskor, 1914-ben. A vizsgálat céljai közt most az is szerepel, hogy felmérjék, milyen fizikai állapotban hunyt el Avilai Teréz. Elsőként a szív-, a kar- és a kézereklyét vizsgálták meg.

Semmit sem változott az elmúlt 110 évben az elhunyt szent teste, ugyanolyan romlatlan állapotban van, mint eddig   Fotó: Sarutlan Kármelita Rend/Avilai Egyházmegye - Magyar Kurír

Tudjuk, hogy utolsó éveiben nehézséget okozott számára a járás, ezt ő maga írja le. Előfordul, hogy egy test vizsgálatakor több is kiderül, mint amit maga a személy közölt. Amikor a lábereklyét vizsgálták Rómában, kiderült, hogy sarkantyúnak nevezett csontkinövése volt, amellyel szinte lehetetlen volt járni. De ő így is gyalogolt. Majd elért Alba de Tormesbe. Ott is halt meg, bár arra vágyott, hogy mindig csak menjen, tovább és tovább, minden fizikai tökéletlenség ellenére

– magyarázta Marco Chiesa, a Sarutlan Kármeliták posztulátora. Hozzátette:

Az 1914-es fényképek még fekete-fehér képek, ez nehézséget jelent az összehasonlításnál. Ugyanakkor megállapították, hogy „a fedetlen részek”, vagyis az arc és a láb, ugyanolyanok, mint 1914-ben. Nincs színük, nincs bőrszín, mert a bőr mumifikálódott, mégis látható, különösen az arc középső részén jól látható"

Az orvosi szakértők csaknem tisztán látják Teréz arcát

 – osztotta meg a hihetetlen csodát Marco Chiesa atya, aki azt is hangsúlyozta, hogy biztosak benne, hogy a most következő vizsgálatok még nagyon izgalmas tényekre fognak fényt deríteni, de ezek elvégzése és kielemzése még több hónapot igénybe fog venni. 

Ma is felismerhető Teréz arca Fotó: Wikipedia / François Gérard: Ávilai Szent Teréz portréja (1827)

Előtte két nappal egy magyar nő Szent Teréz nyomdokaiba lépett

Különös egybeesés, hogy a koporsó felnyitása előtt két nappal, augusztus 26-án, Magyarszéken egy magyar nő is elkezdte jelölti idejét a Szent Teréz által alapított sarutlan Kármelitáknál. Ez egy fontos lépcsőfoka annak, hogy valaki később örökfogadalmat téve belépjen a rendbe és apácává váljon. A ceremónia neve beöltözés, ami a jelölti idő kezdetét jelzi. Ez azért is különleges pillanat, mert hosszú évek óta nem került sor újabb beöltözésre Magyarországon, majd rá két napra felnyitották a szent sírját, ki magát a rendet megalapította. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek