Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

KÜLFÖLD
INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.08.16.

Jön a négynapos hétvége, mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat

Érkezik egy hidegfront, a közlekedés teljesen megváltozik, de cserében remek programok és koncertek várnak mindenkit az ország és a főváros számos pontján. Mutatjuk, mi mindent kell tudnod az augusztus 20-ai négynapos hétvége kapcsán.

Az augusztus 20-át ünneplő négynapos hétvége számtalan jobbnál jobb programot kínál országszerte az érdeklődőknek, a központi nagy programok pedig - mint a légiparádé, a Magyar Ízek Utcája, a Mesterségek Utcája és Európa legnagyobb tűzijátéka - Budapesten várják a látogatókat. A Szent István-napi rendezvénysorozaton 380 forint lesz egy korsó sör, 200 forint egy üveg ásványvíz és a Csárdafesztivál minden standja kínál majd ebédet 1500 forintért. Számítanunk kell viszont arra, hogy ünnepi nyitvatartás és közlekedési menetrend lesz. A Ripost összegyűjtötte, hogy mire lehet számítani a következő négy napban. 

A Szent István-napi programsorozat csúcspontja az augusztus 20-án este 9-kor kezdődő óriási tűzijáték. A négynapos hétvége igazi programkavalkádot tartogat Fotó: Ripost

Négynapos hétvége: programdöpping a fővárosban

A Szent István-napi rendezvénysorozat részeként koncertekkel, gasztronómiai, családi és gyermekprogramokkal várják az ünneplőket augusztus 17. és 20. között Budapesten. Néhány legjelentősebb rendezvény helyszíne:

  • Csárdafesztivál a Vörösmarty téren;
  • Mesterségek Ünnepe és Hősök útja programsorozat a budai Várban;
  • SzabadRét elektronikus zenei fesztivál az Erzsébet téren;
  • Road Movie Live koncertek a Műegyetem rakparton;
  • Városok Sétánya és Aranyvonat kiállítás az Alkotmány utcában;
  • Panorama Classical komolyzenei piknik a Gellért-hegyen;
  • Divat- és Designfesztivál a Millenáris Parkban;
  • Varázsliget családi programok a Városligetben;
  • Vígadó Piano zenei előadások a a Vígadó téren.

A teljes programról ITT tájékozódhatsz. Ha pedig egy jó koncertet szeretnél meghallgatni, érdemes a Tabánba menni, ahol a következő fellépők várnak:

augusztus 17.

18:00 - 18:50 Back II Black koncert

19:00 - 19:50 Bon Bon koncert

20:00 - 21:30 TNT koncert

augusztus 18.

18:00 - 18:50 Takáts Tamás Blues Band koncert

19:00 - 19:50 Dinamit koncert

20:00 - 21:30 EDDA Művek koncert

augusztus 19.

18:00 - 18:50 Roy&Ádám koncert

19:00 - 19:50 Hevesi Tamás koncert

20:00 - 21:30 Demjén koncert

augusztus 20.

16:30 - 17:20 Hauber Zsolt x Bonanza Banzai koncert

17:30 - 18:20 Exotic koncert

18:30 - 20:00 Első Emelet koncert

A Bazilikánál pedig augusztus 18-án ad nagyszabású koncertet Leslie Mandoki.

A négynapos hétvége programsorozatának csúcspontja természetesen az augusztus 20-i tűzijáték lesz, ami a szervezők ígérete szerint minden eddigi rekordot megdönt majd. Több mint 43 ezer pirotechnikai effekt és 1300 drón segítségével varázsolják az égre a páratlan látványt a Duna mentén, 5 kilométeres szakaszon.

Komoly változásra kell számítani a közlekedésben

Már csütörtöktől érvénybe léptek változások és korlátozások a budapesti közösségi közlekedésben az augusztus 20-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan. A Budapesti Közlekedési Központ arról adott tájékoztatást, hogy átadják a gyalogosoknak a Széchenyi Lánchidat, ezért ebben az időszakban a 105-ös, a 178-as, a 210-es és a 216-os autóbuszok a Erzsébet hídon át közlekednek.

A Lánchidat már tegnap teljes egészében átadták a gyalogosoknak  Fotó: Ripost Fotó: Ripost

A Lánchíd lezárása augusztus 21-én reggel 6 óráig tart, az államalapítás ünnepén este 8 órától gyalogos forgalom sem haladhat rajta. A Margit híd, az Erzsébet híd és a Szabadság híd járdáit is lezárják több ütemben. Korlátozásra kell számítani a Budavári Palotanegyed területén is, ami a 16-os buszcsaládot is érinti. Változik a Várkert rakpart, a Műegyetem rakpart, az Alkotmány utca és a Kossuth tér közösségi közlekedése is.

Csütörtök hajnaltól teljesen lezárták a Budai alsó rakpartot a Pázmány Péter sétány és az Üstökös utca között. A Pesti alsó rakpartot a Margit híd és a Közraktár utca között péntek este 10 órától zárják le. A Magyar Ízek Utcája rendezvényhez kapcsolódóan lezárják a Lánchíd utcát péntek hajnalban, szombaton pedig a Várkert rakpartot.

A lezárások jövő hét szerdáig tartanak. Az ünnepi programok miatt a Műegyetem rakparton, a Budafoki úton, az Alkotmány utcán és a Szabadság hídon is lehet számítani lezárásra. Biztonsági okokból több MOL Bubi gyűjtőállomás sem üzemel majd a Clark Ádám és a Szent Gellért téren. A közlekedési központ a közösségi közlekedés, különösen a metrók használatát javasolja.

Nehezebb lesz a parkolás

A várható rendezvények miatt tilos megállni:

  • augusztus 10-én 0 órától augusztus 23-án 6 óráig a Sztehlo Gábor rakpart Duna felőli oldalán a Margit hídtól a Halász utca magasságáig;
  • augusztus 11-én 0 órától augusztus 23-án 6 óráig a Jane Haining rakparton a Mahart Nemzetközi hajóállomás és a Sörház utca között;
  • augusztus 14-én 0 órától augusztus 22-én 24 óráig a Harmincad utca mindkét oldalán, a Vörösmarty tér és a Bécsi utca között, a Vörösmarty téren a Harmincad utcától, a József Nándor tér 5. és 6. előtt, illetve azzal szemben, a József Nándor tér bal oldalán a József Attila utca és a Vörösmarty tér között;
  • augusztus 14-én 6 órától augusztus 22-én 24 óráig az Apáczai Csere János utca mindkét oldalán a Vigadó utca és a Türr István utca között;
  • augusztus 14-én 8 órától augusztus 19-én 12 óráig a Szent István tér északi parkolójában.

A négynapos hétvége során parkolódíjat általában nem kell fizetni, kivétel egyes zónák és ott, ahol szombaton is van parkolási díj.

Törekszenek az olcsó árakra

Az ünnepi büfékben 380 forintért vehetünk majd egy korsó csapolt sört. A Szent István Nap Bisztrók, azaz a SZIN Bisztrók kínálata a szokásosnál jóval alacsonyabb áron lesz elérhető. Az ásványvíz 200, a kóla 350,  a bécsi perec pedig 300 forintért vásárolható meg Magyarország legnagyobb ingyenes fesztiválján, a fővárosban. Egy félliteres ásványvízért mindössze 200 forintot kell fizetni. A bor decije pedig 260 forint lesz. Egy pogácsáért 275 forintot kell leszurkolni. Egyedül a pálinka ára kúszik 400 forint fölé - de legalább igazi!

Kánikula, majd lehűlés 

Vasárnap éjfélig az egész országban a legmagasabb, harmadfokú hőségriadó van érvényben, ami nem is véletlen, hiszen a hosszú hétvége országszerte forrósággal köszönt be. Szombaton és vasárnap is 33 és 40 fok közötti maximumokat mérhetünk majd, az éjszakák a legtöbb helyen pedig trópusiak lesznek, azaz a leghűvösebb hajnali órákra sem csökken 20 fok alá a hőmérséklet.

A perzselő napsütés mellett szombaton csak kevés helyen, vasárnap egy hazánkat nyugat felől megközelítő hidegfront hatására már több tájegységünkön is kialakulhatnak frissítő záporok, zivatarok. Ezen a napon a délies szél is többfelé feltámadhat.Veszteglő hidegfront enyhíti kissé a hőséget 20-ára.

Ez a hidegfront várhatóan lelassul majd, térségünk fölött fog vesztegelni, emiatt a hosszú hétvége második felében, hétfőn és kedden, államalapításunk ünnepén nem lesz zavartalan a napsütés. A változóan felhős égből szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Nagy területen lehet erős az ÉNy-i szél. 26-31 fok közé esik vissza a hőmérséklet - olvasható a koponyeg.hu előrejelzésében. 

Üzletek nyitvatartása

A hazánkban megtalálható legnagyobb üzletláncok már bejelentették, hogy szombaton, vasárnap és hétfőn is a megszokott nyitvatartással várják a vásárlóikat, de kedden, azaz augusztus 20-án zárva tartanak. A nemzeti ünnepen az ügyeletes gyógyszertárakat leszámítva a többi patika zárva lesz, ahogy a posták is. Érdemes tehát időben elintézni a halaszthatatlan ügyeket. 

A benzinkutak és az éjjel-nappali boltok túlnyomó többségben nyitva maradnak, de például a dohányboltok esetében a tulajdonos dönt arról, hogy kinyitnak-e.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek