INSIDER

Szerző Erdei Róbert Arnold

Létrehozva: 2024.08.16.

Évek munkája veszett oda órák alatt – csak romok maradtak a trunki Magyar Házból

Fájdalmas napokon van túl a csángóföldi magyar közösség, és még jó ideig nehéz időszak vár rájuk. A Bákó megyei Trunk falu egyetlen magyar nyelvű szellemi központja, a Magyar Ház leégett. Az épületet birtokló szövetség most sietve próbál segítséget kérni: nem tudják, hol fognak tanulni a falubeli magyarok.

Szerző Erdei Róbert Arnold

Már csak hamu, korom és a leégett Magyar Ház romjai maradtak – nehéz szívvel emlékszik vissza a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének elnöke, Pogár László a történtekre. Mint az ismeretes, az 1200, többségében magyar lakosú Trunkon augusztus 11-én, vasárnap pillanatok alatt kitört a pánik: a magyar kormány támogatásával 2019-ben épült Magyar Ház volt az egyetlen hely a faluban, ahol magyar oktatás zajlott – és mindez néhány óra alatt leégett.

A Magyar Ház órák alatt hamuvá lett /
„Minden lángolt” – kitört a pánik Trunkon, hamuvá lett a Magyar Ház / Fotó: Pogár Laurentiu (Pogár László) /Facebook

„Égni kezdett minden”

A szövetség a Facebook-oldalán közölte, hogy három év munkája veszett oda: a ház teljesen leégett, csak a falak maradtak meg. Az épület kulcsfontosságú volt a helyi magyar kultúra és a nyelv oktatása miatt. „Ebben a házunkban napközis rendszerben működő óvoda, egy tanterem, egy ebédlő, konyha szolgálta a trunki gyermekeket, de ugyanitt szolgálati lakás is volt, melyben három pedagógusunk lakott” – írta akkor posztjában a szövetség. Hatalmas anyagi kár keletkezett. Most adománygyűjtést szerveztek, közösségi összefogással szeretnék újjáépíteni a Magyar Házat.

László 50 kilométerre volt a háztól, amikor a furulyaoktatójuk és az óvónő neje riasztotta őt

Három óra körül hívott telefonon a kollégám, hogy ég a Magyar Ház. Épp kiment vízért, amikor beindultak a tűzjelzők és égni kezdett minden. Nagy volt a pánik, rögtön elkezdték kimenteni, amit tudtak!

– idézte fel a Ripostnak a szövetség elnöke.

A házban 55 diákot oktattak magyarul /
A házban 55 diákot oktattak magyarul /  Fotó: Pogar Laurentiu/Facebook

Vitték, ami csak a kezükben elfért: oktatótáblát, hűtőt, mosógépet, néhány számítógépet, asztalt és széket – csak ennyi maradt az alig három éve működő Magyar Házból. „Minden lángolt, mire odaértem. Sajnos nem tudtuk megmenteni a házat, teljesen leégett!” – mondta szomorúan László, aki szerint az egész falu kivette a részét a tűz oltásából, hiába.

Falusiak, 5-6 tűzoltóegység és 30 katona is segített az oltásban, de olyan gyorsan terjedt a tűz, hogy nem lehetett megmenteni a házat. A tűzoltók hat órán át küzdöttek a lángokkal, mire meg tudták fékezni! Nagyon szomorúak vagyunk a ház miatt, mert a legjobban felszerelt, tűzjelzővel, kamerákkal ellátott épület volt

 – mondta a férfi.

„Nagyon nagy a kár”

A tűz a kultúrházból terjedt át a Magyar Házra, a hatóságok szerint egy rövidzárlat okozta.  Szerencsére nem sérült meg senki, de a környékbeli magyarság fontos szellemi központja veszett oda. 

„Több mint 600 négyzetméteres terület veszett oda. Egyelőre nem tudom, pontosan mekkora, de az biztos, hogy nagyon nagy a kár” – húzta alá László.

A falubeliek és a szövetség is aggódik: összesen 55 magyar fiatalt oktattak a Magyar Ház falai között. Trunkon ez a hely volt az egyetlen, ahol magyarul oktattak, a diákokat a közeli településen románul tanítják

Alig tudtak megmenteni valamit a tűzben /
Alig tudtak megmenteni valamit a tűzből / Fotó: Pogar Laurentiu/Facebook

A szövetség versenyt fut az idővel, hogy megmentsék a helyi magyar oktatást. 

Aggódunk! Nem tudjuk, hogy a diákjaink szeptemberben hol fognak tanulni. Az iskolakezdésre nem tudjuk helyreállítani a Magyar Házat. A falu nincs abban a helyzetben, hogy helyet tudjon nekik biztosítani, mert a kultúrház is leégett

 – mutatott rá László.

Jelenleg építési mérnökök dolgoznak azon, hogy kiderítsék, milyen állapotban van pontosan a Magyar Ház. „Gyakorlatilag csak a falak maradtak meg, és azon vagyunk, hogy kiderüljön: fel kell újítani, vagy teljesen le kell bontani és az alapoktól újraépíteni” – vallotta be a szövetség elnöke, aki arra kér mindenkit: aki tudja, támogassa a Moldovai Csángómagyarok Szövetségét ebben a nehéz helyzetben. 

Így segíthetsz!

Az adományokat a szövetség Magyarországról a következő számlaszámon tudja fogadni: 11708001-20564287 (OTP Bank Magyarország). A csángószövetség közösségi oldalán közzétett romániai bankszámlákra is utalhatnak, akik segíteni akarnak.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek