Létrehozva: 2024.08.05.

Leleplezte a siófoki tolvajokat a rendőrség: ha strandolni akarsz, erre vigyázz!

Nemcsak a nyaralásnak van szezonja, hanem a strandtolvajoknak is. A rendőrség idén már több tolvajt is lefülelt, a legnagyobb érték, ami megkerült, egy mobiltelefon volt. Mutatjuk a tippeket, hogyan őrizd az értékeid a partokon!

Nincs könnyű dolga a rendőrségnek, amikor valakinek az értékét ellopja egy tolvaj a strandon. A strandtolvajok ugyanis álcázzák magukat: beépülnek a strandolók közé, vesznek egy bérletet a kiszemelt strandra, és megfigyelik a gyanútlan áldozataikat. Az ál(strand)ruhát öltött tolvajok csak a megfelelő pillanatra várnak, és lecsapnak. Ám a strandolók megelőzhetik ezt - mondják a rendőrök. 

Amíg te csobbansz, a tolvajok lecsaphatnak a strandokon - vigyázz! /
Amíg te csobbansz, a tolvajok lecsaphatnak a strandokon - vigyázz! / Fotó: Török János

Szarkák garázdálkodnak

Megkérdeztük a rendőrséget, milyen értékekre pályáznak a balatoni strandokon a tolvajok. Mivel Siófok az egyik kedvenc pihenőhely, ezért a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányságnál kopogtattunk, hogy a szarkák milyen tárgyakra pályáznak, amíg te gyanútlanul a Balaton vizében hűsölsz.

A rendőrség szerint sosincs könnyű dolguk, ha egy strandlopásról kapnak bejelentést: a nyomozásukat megnehezíti, hogy a sértettek sokszor csak a strandolás végén jönnek rá a lopásra. Mire riasztják a rendőrséget, addigra nagy eséllyel a tolvaj elszelel. Bár nyáron elemükben vannak a tolvajok, a rendőrség szerint idén nem volt kimagasló a lopások száma a strandokon, főleg a szabadstrandokon. Jó hír: Siófok közel egy kilométernyi szabadstrand szakaszán a klasszikus strandlopások száma az előző évekhez képest nem emelkedett.

Így cselezd ki a tolvajokat

A rendőrség szerint sokan csak alkalmi tolvajnak állnak ilyenkor: ők jellemzően a törölközők alá rejtett, őrizetlenül hagyott táskákból készpénzt, telefont, ékszereket lopnak el. 

Az idei évben történt legnagyobb értékű ellopott tárgy siófoki strandon egy mobiltelefon volt, mely a nyomozás során megkerült 

– közölte a rendőrség.

A hatóságok tippeket adtak a családoknak, hogyan cselezhetik ki a tolvajokat. Első szabály: mindig légy résen!

A rendőrség tanácsai:

  • Csak a nyaraláshoz, pihenéshez elengedhetetlen felszerelést vidd mindig magaddal.
  • A strandoláshoz nem feltétlenül szükséges tárgyakat hagyd otthon: ékszereket, bankkártyát, iratokat ne vigyél a strandra. Ha mégis magaddal viszed ezeket, inkább helyezd el az értékmegőrzőben. A legtöbb strand fel van szerelve ezzel.
  • Csak annyi készpénzt vigyél magaddal, amennyire tényleg szükséged van.
  • A mobilodat, fényképezőgépedet, kamerádat, az autód kulcsait soha ne hagyd őrizetlenül.
  • Ha autóval érkezel strandra, a járművet mindig zárd le. Értékes tárgyakat, táskát soha ne hagyj látható helyen az utastérben, inkább rakd azokat csomagtartóba.
  • Nemcsak a strandszakaszokon, máshol is lehetnek a környéken tolvajok. A nyaralód, apartmanod ablakait, ajtajait – de még a kerítéskaput is - zárt be, ha elmész!
  • Ha visszatérsz az őrizetlenül hagyott csomagodhoz, ellenőrizd, minden megvan-e. Ha mégis meglopnak, azonnal értesítsd a rendőrséget a 112-es segélyhívón!
     

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek