kulcsár edina
A szakemberek azt tanácsolják, hogy ne csak az ár alapján döntsük el, hol veszünk magunknak egy kis harapnivalót a vízparton. A következőkre is figyeljünk a strandbüfé kiválasztásakor!
Az emelkedő árak ellenére sokan vesznek maguknak valamit ebédre a vízparton, ha nyaralnak vagy kirándulnak. Nem mindegy azonban, hogy melyik strandbüfében vásárolunk, ugyanis ebben a melegben könnyen megbetegedhetünk! A választáshoz itt egy kis segítség!
Az élelmiszer előállítása közben egy kis hiba és a nyaralás hátralévő részét a szobában kell töltenünk, valószínű annak is a legkisebb helyiségében. Emellett az odaégetett, agyonhasznált olajban sütött lángosnak, húsoknak magas az idegméreg tartalma, a szenesre sütött húson pedig rengeteg más rákkeltő vegyület is található. A nem megfelelően hőkezelt hús ételmérgezést okozhat, például szalmonellózist, kampilobakterózist és E.coli fertőzést. Ezek mindegyike hányással, hasmenéssel és lázzal járhat!
A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) 2024-es nyári szezonális ellenőrzés-sorozatában a strandbüféket és a street foodokat is ellenőrizte. Az egész országban 346 vendéglátó létesítményt vizsgáltak. Az ellenőrzések vegyes eredményekkel zárultak: a szakemberek számos egységben találtak lejárt termékeket, továbbá a higiéniai feltételek, az alapanyagok tárolása és nyomonkövetése, valamint a dolgozók egészségügyi alkalmasságának igazolása kapcsán is merültek fel problémák. A hatóságok 48 esetben indítottak eljárást, a kiszabott bírságok értéke meghaladta a 3 millió forintot. Összesen 205 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból, 703 ezer forint értékben.
A szakemberek azt tanácsolják, hogy lehetőleg olyan helyen együnk, ahol az alábbi feltételek teljesülnek:
Nyáron a nyers húson csak úgy hemzsegnek a baktériumok, ezért a vendégeket kiszolgáló gyrossütőnek gyakran kezet kell mosni. Jó jel, ha ezt látjuk! A nyárson sülő hús minden oldala egyenletesen sül(t) és csak a rendeléskor vágják le a kért mennyiséget. Ha nyitás után nem sokkal egy megkezdett nyárs forog a tűz körül, akkor valószínűleg az előző napról megmaradt nyársat tették újra vissza. Ez egyrészt tilos, másrészt veszélyes, ezért kerüljük az ilyen helyeket. A köret sem mindegy, hogy van tárolva: megfelelő hőmérsékleten, melegítő vagy hűtőpultban kell őket tartani. A koszos műanyag tálból szedett saláta nem eléggé higiénikus, főleg, ha nem a hűtőből lett elő véve.
Egy jó lángosos környékén nincs olajszag, mert rendszeresen cserélik az olajat. A lángos frissen készül, megfelelő (180-200°-on) hőmérsékleten sütik, belül nem nyers. Ha nem forró, nyúlós lángost kapunk az biztosan nem friss! Amikor benézünk a pultba csak kis mennyiségű, megfelelően tárolt alapanyagot látnunk.
A fagylaltok nincsenek közvetlen napfénynek kitéve, nem olvadnak. A kanálmosó folyadék tiszta és nem büdös, nem rongyba törlik a kanalat, a tölcsért pedig szalvétával fogják meg és adják át nekünk. A fagylaltos tégelyekben csak ehető díszítés van és a régi fagyira nem öntik rá az újat. Maga a fagyi nem kőkemény, de nem is folyós állagú. Az is fontos, hogy a tégelyekben lévő fagyi ne érjen a hűtőtartomány fölé, ne legyen túlpúpozva, mert a nem megfelelő hőmérsékleten tartott rész könnyen megromlik. Ha a fagyiban jégdarabok vannak, az intő jele a nem megfelelő tárolásnak! Az az ideális, ha a pultban van hőmérő és a benti hőmérséklet -8°C alatti.
Még nem ért véget a nyári ellenőrzés sorozat
A nyári szezonális ellenőrzés-sorozat augusztus 15-ig zajlik hazánkban. A kormány- és járási hivatalok, valamint a Nébih szakemberei többek között a fesztiválokat és a Balaton-környéki vendéglátóhelyeket is ellenőrzik. A grillsajtokra, a növényvédőszerekre, a macskák számára engedélyezett külső élősködők elleni készítményekre, a szezonális gyümölcsökre és zöldségekre (például görögdinnye), valamint az élőállat-szállítmányokra is kiemelt figyelmet fordítanak a hatóságok-írja a Nébih.