INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.16.

Itt a csendes, de brutális gyilkos: 5 tipp, hogy túléld a hőséget

Mutatunk néhány olyan tippet, trükköt, praktikát, amivel a közel 40 fokos hőségben javíthatsz közérzeteden, nem beszélve a túlélési esélyeidről.

A mentők 25-30 százalékkal több riasztást kapnak és legalább 10-15 százalékkal többen halnak meg ezekben a forró napokban, mint máskor. Egyre erősebb a hőhullám. Már eddig is nagyon komoly problémákkal kellett számolniuk az időjárásra érzékenyeknek, de arra, ami a következő pár napban várható, mindenkinek fel kell készülnie. A hőség ugyanis szinte elviselhetetlen lesz.

Ezt a brutális hőséget csak a vízparton lehet elviselni Fotó: SL / Ripost

Egy olyan stabil helyzet alakul ki a térség felett, amikor egy anticiklon tartósan megakadályozza, hogy a frissebb léghullámok elérhessék Magyarországot

– hívta fel a figyelmet dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója, aki szerint a következő pár napban szinte borítékolható, hogy a 40 fokot is eléri a hőmérséklet.

Nemcsak a nappali hőmérsékletet kell napokon át elviselni, hanem a hajnali felfrissülés teljes hiányát is, mely elmarad a lehűlés, főként a nagyvárosokban

– jegyezte meg a meteogyógyász, aki szerint az ilyen mértékű hőség elől már nincs hova menekülni. A környezetünk és a szervezetünk is túlmelegszik. Most adunk 5 tippet. amivel könnyebben átvészelhető a következő néhány nap.

Így védekezz a hőség, a kánikula ellen

1. Hidratálás felsőfokon

Igyál a megszokott mennyiségnél jóval többet, minél könnyebb italokból. A legjobb persze a víz, de ha az nem csúszik, akkor is kerüld a magas koffein- vagy alkoholtartalmú folyadékot, mert az vízhajtó hatású. Minden más jöhet, főleg, ha nem cukros. Furcsamód azonban nem a hideg ital enyhíti a hőségérzetet, hanem a langyos, meleg, de nem forró tea.

2. Ásványi anyagok, sók pótlása

Az izzadással távozik a szervezetből több fontos nyomelem, ásványi anyag és só. Ezeket időben pótolnod kell, nehogy amiatt legyél rosszul, hogy felborul a szervezetedben ezek egyensúlya. Időnként egyél valami sósat, már az is segít, de étrendkiegészítőre is szükség lehet.

3. Hideg, de nem túl hideg

A keringési rendszerünk és a szervezetünk véges teherbírású. Igaz, hogy az egészséges ember szervezete kiváló hőszabályozó rendszerrel működik, de ez energiát vesz igénybe, tehát több pihenésre van szükségünk, mint máskor. Javítja a közérzetet a ventilátor vagy a légkondicionáló, de fontos, hogy a kinti hőmérséklethez képest ne legyen túl hideg, hiszen akkor a nagy napi hőingás okozta tüneteket állítjuk elő mesterségesen. Igénybe veszi a szervezetet, ha a hidegből a melegbe megyünk, majd vissza, ezért gyakori a kánikulában a megfázás. A szoba hőmérséklete legfeljebb 8-10 fokkal legyen alacsonyabb, mint a kinti.

4. Hűtenek a szobanövények

Egy forró, sivatagos környezet jobban felmelegszik, mint egy ligetes park. A növények segítenek a levegő és az oxigén áramlásában, amellett a hangulatod is feldobják. Szerezz be néhány strapabíró szobanövényt, ezek is segítsenek lehűteni a lakást és csökkenteni a hőérzetet.

5. Együtt a melegben is jobb

Ha azt mondjuk, hogy ne gondolj valamire, biztosan arra fogsz gondolni. Amennyiben viszont egy kellemes, szűk baráti társaságban vagy, nemcsak jobban érzed magad, de a hőségről is könnyebb megfeledkezni. Ha pedig nem sikerül, akkor is sokkal jobb érzés együtt szidni a pokolian meleg nyarat és latolgatni, vajon mi jöhet még!

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek