INSIDER

Szerző

Létrehozva: 2024.08.27.

Kiadták a figyelmeztetést: 21 napod van, hogy töröld a böngésződ, vagy...

Az amerikai kormány nem viccel. 21 napos határidőt szabott meg dolgozóinak a Google Chrome kapcsán.

Aggasztó hírek érkeztek az Egyesült Államokból, ahol az amerikai kormány egész konkrétan ultimátumot adott a dolgozóinak: 21 napon belül vagy frissítik Google Chrome böngészőjüket, vagy törlik azt minden eszközükről és végleg lemondanak a használatáról. Az ehhez hasonló figyelmeztetéseket természetesen a civileknek is érdemes figyelembe vennie világszerte: ha ugyanis ilyen keményen fogalmaznak, akkor sejthető, hogy nagy a baj. De miről is van szó? Nos, a Forbes cikke szerint ismét kiszúrtak a szakértők egy biztonsági rést a világ legnépszerűbb böngészőjében, melyen keresztül gyakorlatilag a hackerek átvehetik az uralmat az eszközünk felett.

Hooded,Hacker,Online,Security,Concept
Ha nem frissíted a Google Chrome böngésződet, nagy bajba kerülhetsz!  Fotó: frank60 /  Shutterstock

21 napos határidőt kaptak az amerikaiak: ezt kell tenned, hogy biztonságban legyél, ha Google Chrome-ot használsz

öröm az ürömben, hogy maga a keresőóriás mögött álló cég jelentette be a CVE-2024-7971 névre keresztelt biztonsági rést, melyet egy frissítéssel már be is foltoztak – azaz nekünk felhasználókként nincs más dolgunk, mint frissíteni a böngészőnket az elérhető legújabb verzióra. Hogy ez a biztonsági rés valójában milyen széles, és milyen jellegű támadásoknak tesz ki minket a hackerekkel szemben, azt a Google még nem hozta nyilvánosságra. Ebben egyébként nincs semmi meglepő: az ilyen információkat akkor közlik, amikor már a felhasználók többsége túl van a frissítésen, azaz aránylag kevés gép van kitéve már közvetlen támadásnak. Persze az "aránylag kevesen" viszonylagos: a Chrome-ot ugyanis a desktopok/laptopok közel 65 százalékán használják, összességében (mobileszközöket is beszámítva) pedig az internetelérések 43 százaléka fut Chrome-on keresztül. Ez több milliárd készüléket jelent.

A szakértők egyébként figyelmeztetnek: a Chrome-on fellelhető biztonsági rések más felhasználókat is érintenek. A Microsoft Edge és az Opera ugyanis szintén Chromium-alapú böngésző, azaz ugyanazok a támadási pontok ezeknél is megjelenhetnek – illetve nagy valószínűséggel meg is jelennek.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek