Létrehozva: 2024.08.09.

Fertőzéshullám tombol Magyarországon, még oltás sincs ellene – így előzheted meg

Áprilisban már okozott tömeges fertőzést Temesváron az a kórokozó, amely néhány nappal ezelőtt az egyik hazai zenei fesztiválon is felütötte a fejét és ami miatt többen is rosszul lettek a rendezvényen. A fertőzésből kialakuló betegség igen kellemetlen tünetekkel jár, és rendkívül gyorsan terjed.

Egyre több helyen jelenik meg hazánkban a calici víruscsaládba tartozó norovírus-fertőzés. Egy, a héten véget ért hazai zenei fesztiválon is többen rosszul lettek és megbetegedtek emiatt a fertőzés miatt, ami igencsak kellemetlen tünetekkel, hasmenéssel és hányással jár. A norovírus kórokozója rendkívül hasonlít a rotavíruséra, viszont sokkal ellenállóbb annál és az embert is könnyebben fertőzi meg.

fertőzés hasmenés norovírus betegség
A norovírusok okozta fertőzések hányással, hasmenéssel járnak és nincs oltás ellenük  Fotó: Andrea Piacquadio / Pexels (illusztráció)

Rendkívül ellenálló vírustörzs okozza a fertőzést 

Dr. Mangó Gabriella a Ripost érdeklődésére elmondta, hogy a norovírusok szinte mindenütt jelen vannak, aminek az egyik legfőbb oka, hogy nagyon ellenállóak a különböző környezeti hatásokkal szemben. Akár 12 órán át is életképesek maradnak a különböző felületeken, ahol megtapadnak és a hőt is jól viselik: akár 60 Celsius fokot is kibírnak. Nagyon erős a fertőzőképességük: már egészen kis mennyiségű vírus is betegséget tud okozni, ha bejut a szervezetbe.

Így lehet megelőzni a megbetegedést 

Bár a norovírusok szinte mindenütt ott vannak, azért bizonyos óvintézkedésekkel megelőzhetjük a megbetegedést. Ez különösen fontos akkor, ha olyan helyre készülünk, ahol sok ember van körülöttünk és velük kell osztoznunk a mosdókon.

Azok, akik éppen fesztiválra készülnek mindenképpen vigyenek magukkal fertőtlenítőszert, illetve mielőtt használnák a nyilvános mosdókat fertőtlenítsék le ezzel a WC ülőkét, hogy megelőzzék a vírus okozta megfertőződést és ezáltal a kellemetlen megbetegedéseket. Nagyon sok nyilvános helyen megtalálhatók még a koronavírus-járvány idején kihelyezett kézfertőtlenítők, ezeket is érdemes használni!

– fejtette ki Dr. Mangó Gabriella.

kézmosás fertőzés higiénia
A szakemberek szerint alapos kézmosással és fertőtlenítéssel megelőzhető a norovírusos fertőzés. Fotó: cottonbro studio / Pexels (illusztráció)

Erre figyelj, ha már megfertőződtél 

Persze a személyes higiéniánkra való odafigyelés sem jelenthet maximális garanciát a megbetegedés elkerülésére. Ha már megfertőződtünk, akkor – a legtöbb hányással és hasmenéssel járó betegséghez hasonlóan – a leghatékonyabban intenzív folyadék kúrával vehetjük fel a harcot norovírusok ellen. Dr. Mangó Gabriella hangsúlyozta, hogy a hányással és hasmenéssel járó betegség ugyan gyors lefolyású, de rövid idő is elegendő lehet ahhoz, hogy az emberi szervezet kiszáradjon.

Ha a nyelvünk száraz és repedezett, az már a kiszáradás egyik biztos jele. Ilyenkor még nagyobb szerep hárul a folyadékpótlásra. Nem mindegy az sem, hogy mivel pótoljuk a vírusfertőzés miatt elveszített folyadékot. Az izotóniás italok és a magas ásványi anyag tartalmú ásványvizek jelentik ilyenkor a legjobb választást.

Hányás esetén érdemes kanalanként pótolni a folyadékot, de hasznos lehet probiotikum, valamint sópótló oldat fogyasztása is. Mindenképpen kerülni kell ugyanakkor az antibiotikum használatát. Dr. Mangó Gabriella felhívta a figyelmet arra is, hogy norovírusos megfertőződés esetén a szövődmények sokkal nagyobb kockázatokat rejtenek magukban, mint maga a megbetegedés, ezért semmiképpen sem szabad félvállról venni a dolgot.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek