Magyar Péter a migrációpárti brüsszeli szabályokat követeli

POLITIK
Létrehozva: 2024.08.24.

Ezen a napon kiderül, milyen lesz a közelgő ősz időjárása

Augusztus 24-ét, Bertalan napját a néphagyomány az ősz kezdetének tartja, ráadásul ezen a napon megjósolható az őszi hónapok időjárása. Ha érdekel, hogy esős vagy napsütéses őszi napok várnak rád, olvasd el cikkünket, melyből minden kiderül.

Az idei extrém forró nyári hónapok után a legtöbben alig várják, hogy beköszöntsön az ősz, némi enyhülést hozva az időjárásban. Már szinte te is érzed az arcodon a hanyatló napsugarak erőlködését, orrodban a sült tök csodás illatát és alig várod, hogy bekuckózhass egy jó könyvvel, és egy forró teával? Na de ne szaladjunk ennyire előre! Úgy tűnik a nyár még egy utolsó dobással begorombít és igazi kánikulát hoz augusztus végére. Na de mire következtethetünk ebből Bertalan napján? Mutatjuk!

_MG_9019
Az augusztus 24-ei időjárásból következtethetünk az ősz időjárására Fotó: Matey István

A népi hagyományaink között számtalan időjós nap van, a Bertalan nap is ilyen. Őseink a régi időkben megfigyeléseikre támaszkodhattak, ha meg akarták érteni a természet változásait, ami akkor magát az életet jelentette nekik. Bár ma már nem ezeken a megfigyeléseken áll vagy bukik az állat-és növénytermesztés, azért még ma is fontos kiindulópontot adnak, és a jóslatok gyakran tűpontosan be is jönnek. Bertalan napjáról úgy tartották, hogy amilyen ennek a napnak az időjárása, olyan lesz az ősz. A megfigyelés szerint, ha ezen a napon rossz idő van és esik az eső, az ősz havat ígér. Szerencsére ettől idén nem kell tartani: ha bejön a jóslat csodálatos őszi hónapok következnek, ugyanis Bertalan napja napsütéssel, sőt mi több valóságos kánikulával köszönt be.

_MG_3186
Ha bejön az időjóslás, napos őszi hónapok várnak ránk Fotó: Matey István

Őseink nem csak az ősz időjárására következtettek. Úgy tartották, hogy a Bertalan-napkor köpült vajnak gyógyító ereje van, így ezen a napon nem maradhatott el ez a tevékenység. A Mura-vidéken vajköpülő nap volt augusztus 24-e, és őseink úgy hitték, hogy ha egy kanállal a búzába tesznek a frissen köpült vajból, nem esik bele a féreg. A vajjal a lencsét is megdörgölték, amitől azt várták, hogy nem esik bele a zsizsik. Nem csak a vajnak, a mogyoró olajnak is gyógyító erőt tulajdonítottak: a Bertalankor szedett mogyoróból sajtolt olajjal a fájós fület kenegették. Jó-jó, persze nem biztos, hogy vajköpüléssel és olajsajtolással töltitek ezt a napot, de talán ez a nap pozitív energiákkal tölti meg az aznapi tevékenységeiteket. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek