Létrehozva: 2024.08.30.

Nem elég csak vizet inni nyáron: az elektrolitokat is pótolni kell, de mivel?

Nem látszik enyhülni az időjárás, továbbra is bőven 30 fok felett lesz a hőmérséklet. A melegben izzadunk, az izzadással pedig az elektrolitok is kiürülnek. Mikor és mivel pótoljuk ezeket?

A szakemberek szerint a nyári melegben főleg vizet érdemes fogyasztani, abból is legalább 2-3 litert. Abban az esetben azonban, ha sokat izzadunk, nagyobb megterhelésnek vagyunk kitéve. Például haa szabadban dolgozunk vagy sportolunk ilyenkor, nem árt az elektrolitokat is pótolni. Ezt megtehetjük különböző sportitalokkal, vagy elektrolit porral is. Már csak az a kérdés, milyet vegyünk belőle?

víz iszok ivás ventillátor meleg hőség elektrolit
Nem csak a megfelelő mennyiségű víz, de az elektrolit pótlás is fontos nyáron! Fotó: antoniodiaz / Shutterstock

Mi az az elektrolit egyáltalán?

Az elektrolitok olyan anyagok, amik vízben vagy testnedvekben oldva ionokká (elektromos töltésű részecskékké) bomlanak, és rendkívül fontosak a test hidratálásához. Lényegében minden szervünk működését jó irányba befolyásolják. Ezeket pótlandó fejlesztették ki például az elektrolit italporokat, amik azokat az alapvető ásványi anyagokat tartalmazzák, amik oldott formában találhatóak meg testfolyadékainkban, például a vérünkben, izzadságunkban, vizeletünkben.

Íme néhány nagyon fontos elektrolit

A nátrium, a klorid, a kálium, a magnézium, a kálcium és a foszfát mind nagyon fontos szerepet játszanak szervezetünk megfelelő működésében. Izzadáskor leghamarabb a nátrium, a klorid és a kálium ürül ki a szervezetből, ezért szokták javasolni például a sós víz, sportital, elektrolit por ivását a nyári melegben.

Mi történik, ha nincs elég elektrolit a szervezetünkben?

Az elektrolit hiány számos tünetet okozhat, amelyek között szerepelhetnek görcsök, izomfájdalmak, fáradtság, gyengeség, fejfájás, zavartság, szívproblémák, kiszáradás, emésztési problémák, változások a vérnyomásban.

Mikor érdemes pótolni az elektrolitokat?

A magasabb hőmérséklet, intenzív vagy hosszabb távú edzés esetén kifejezetten ajánlott lehet az izotóniás italok vagy elektrolit porok, italok fogyasztása, mivel ezek segítenek visszatáplálni az izzadás és a testedzés során elvesztett energiát, folyadékot és ásványi anyagokat-javasolja a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (FÉBÉSZ).

elektrolit por
Erre figyeljünk elektrolit por vásárlása közben. Fotó: The Image Party / Shutterstock

Mire figyeljünk elektrolit por vásárlása közben?

Lehetőleg kerüljük az olyan szintetikus, mesterséges színezékeket, mint a Brillantkék (E133), a Tartrazin (E102), a Kinolinsárga (E104), a Narancssárga S-t (E110), az Alluravöröst (E129) és a Kosnilvöröst (E124). Emellett az édesítőszereket sem árt kerülni, kimutatták ugyanis az összefüggést az édesítőszerek és az elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, valamint a szívbetegségek között. Újabb kutatások alapján ráadásul megállapítható, hogy a mesterséges édesítőszerek használata növeli a rák kialakulásának kockázatát. A friss vizsgálatban az aszpartámra, a szukralózra és az aceszulfám-k-ra fókuszáltak a kutatók, és megállapították, hogy az ezeket fogyasztók körében 13-14%-kal nagyobb eséllyel alakul ki valamilyen daganatos megbetegedés. Ha pedig nem szeretnénk túl sok cukrot fogyasztani, keressük az olyan termékeket, amikben maltodextrin van. Ez egy összetett szénhidrát, így lassabban szívódik fel és nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet.

Milyen elektrolit port érdemes választani?

A sportitalok mellett kaphatók kifejezetten elektrolit pótlásra szolgáló porok is. Ezeket tesztelte le legutóbb a FÉBÉSZ. Megnézték mennyi kockázatos édesítőszer és szintetikus színezék van bennük, és megnézték, hogy a termékekben lévő, hozzáadott vitaminra, egyéb összetevőre valóban szükségünk van-e. Egyszóval megpróbálták megkeresni az elektrolit bevitelhez legegészségesebb terméket. Jó hír, hogy a 16 tesztelt termékből 7 maximális pontot szerzett. Még jobb, hogy ezek között több magyar termék is volt. Ezek közül kiemelkedik a YiYa termékcsalád, amelyik ár-érték arányban előnyös választás, ha csak az elektrolit pótlása a cél. Emellett jól vizsgázott még a

  • Puhdistamo mangó ízű elektrolit por
  • Foodin citrus elektrolit por
  • Power Bar ISO active por
  • Elektromax citrom ízű por
  • és a Squeezy energia italpor.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek