INSIDER

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.08.30.

Baráti tűz vagy pilótahiba: Már csak öt bevethető F-16-osa maradt Ukrajnának

Már csak öt bevethető F-16-os gépe maradt Ukrajnának, és a hat kiképzett pilóta egyike is meghalt.

Csütörtökön a Wall Street Journal forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a pilóta hibája miatt Ukrajnában lezuhant az első nyugati F-16-os vadászrepülőgép. Később az ukrán parlament képviselője, Mariana Bezuhla kijelentette, hogy a vadászgépet egy Patriot légvédelmi rakétarendszer lőtte le

Egy ukrán képviselő szerint a Patriot-rakétarendszer "baráti tüze" okozta az F-16-os gép és a pilóta elvesztését / Fotó: AFP

Ezt azonban az ukrán hadvezetés cáfolja.

Az Amerika Hangja ukrán szolgálata az ukrán légierő meg nem nevezett képviselőjére hivatkozva azt közölte: a lezuhant géppel kapcsolatban több verziót vizsgálnak, köztük a légvédelem baráti tüzét, műszaki meghibásodást és a pilótahibát is. "A pontos okok azonban csak a vizsgálat befejezése után lesznek ismertek.

A Bild szerint a baleset augusztus 26-án, hétfőn történt. Azon a napon Oroszország rakétákkal támadta Ukrajnát. A vadászgép lezuhanásának környékén is voltak robbantások.

Az ukrán légierő szerint a 30 éves Olekszij Mesz pilótának sikerült megsemmisítenie „három cirkáló rakétát és egy támadó drónt” a baleset előtt. "Olekszij megmentette az ukránokat a halálos orosz rakétáktól, és eközben életét vesztette" - áll a közleményben. 

Tény, hogy Ukrajna számára nagy veszteség az F-16-os és a pilóta elvesztése. A nyugati országok vadászrepülőgép-koalíciója eddig mindössze hat amerikai gyártású F-16-os repülőgépet szállított az ukrán légierőnek. És eddig csak hat ukrán pilótát képeztek ki a modern vadászgépekkel történő repülésekre.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek