INSIDER

Szerző B. V.

Létrehozva: 2024.08.09.

Az egészséges szervezetet is megterhelő kánikula jön, jobb, ha felkészülünk

A következő napokban ismét visszatér a szinte elviselhetetlen hőség.

A hétvégével együtt újra megérkezik hozzánk a kánikula, vagyis inkább annak előjele.  Jövő héten ugyanis ismét 39-40 fokot mérhetünk majd a hét közepén. Ennek előfutára lesz a szombati 30-36 fok, és a vasárnapi 31-37 fok. Mindkét nap igazi strandidő várható a túlnyomóan napos időjárásnak, amit csak egy-egy gomolyfelhő zavarhat meg. Ennek köszönhetően pedig csapadék egyáltalán nem várható egyik nap sem, maximum a szél élénkülhet meg helyenként. Így a magas hőmérséklet miatt a HungaroMet a hétvégére több vármegyére is első, illetve másodfokú riasztás adott ki a következő szöveggel:

A napi középhőmérséklet 27 °C felett alakulhat.

Vasárnap szinte minden vármegye riasztás alatt Fotó: HungaroMet


Az ismét visszatérő kánikula és a tartós hőség azonban komoly hatással van a szervezetünkre. Az ismételt nagy meleg leginkább az időseket és a szív-érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz. 

A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel, valamint fokozódik a fülledtség, ami jelentős terhet ró a szervezetre. A szív-és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, vérnyomás-ingadozás. Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés, fulladás jelentkezhet. Erős lesz az UV sugárzás, valamint a hőguta, kiszáradás és leégés veszélye, ezért célszerű a megfelelő védelemről gondoskodni és kerülni kell a déli, kora délutáni órákban a közvetlen napozást.

- közölte dr.Pukoli Dániel.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek