A Magyar Péter-lufi elkezdett leereszteni

POLITIK
INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.07.08.

Orbán Viktor: hétfőn kiderül, hogy nem a levegőbe beszéltem

Ma tartják a Patrióták Európáért uniós pártcsalád alakuló ülését.

Orbán Viktor miniszterelnök legutóbb péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában beszélt az általa is alapított Patrióták Európáért nevű új uniós pártcsaládról. A rádióinterjúban a kormányfő megjegyezte, hogy ennek a patrióta csoportnak már most erősebb képviselete van, mint látszódik, s ez idővel egyre inkább láthatóvá is válik majd.

KICKL, Herbert; ORBÁN Viktor; BABIS, Andrej
A képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j), Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke (k) és Andrej Babis korábbi cseh kormányfõ, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) párt elnöke, miután aláírták a Patrióta kiáltvány az európai jövőért című közös nyilatkozatot Bécsben 2024. június 30-án. Az eseményen Orbán Viktor kijelentette, hogy új korszak kezdődik ezen a napon Bécsben, ahol új európai politikai együttműködést jelentettek be Herbert Kickllel és Andrej Babissal.   
Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zo

Hétfőn lesz alakuló ülés, ahol összegyűlnek azok a pártok, amelyek már tudják, hogy csatlakozni fognak, de ezt még nem jelentették be. A hétfői napon lesz egy listánk, s majd láthatják, hogy nem a levegőbe beszéltem. Jobban állnak a hazafiak, mint látszik. Idetartozik a most megalakult holland kormányzópárt, itt vagyunk mi, szeptemberben választások lesznek Ausztriában, a Szabadságpárt most vezet. Itt van Babis, aki már volt miniszterelnök és ismét ott toporog a győzelem kapujában. A kérdés, hogy mikor lesz választás Csehországban. Itt vannak a belgák. A belga kormány is megbukott, az egyik várható belga kormányzópárt is itt van közöttünk

- fogalmazott Orbán Viktor, majd elmondta, hogy nincs olyan kormányfő Európában, aki ne cserélne most vele a támogatottságát illetően. Jelezte, hogy nehéz a kormányzó erők helyzete Németországban és Franciaországban egyaránt. 

Ezek a pártok már biztosan csatlakoznak

Ahhoz, hogy létrejöhessen a pártcsalád, két fontos feltételnek kell teljesülnie:

  • Egyrészt legalább 23 európai parlamenti képviselőre van szükségük;
  • illetve legalább hét tagállam képviselőinek kell összefogniuk a képviselőcsoport megalakításához.

Ezek a feltételek a hétvégi bejelentéseknek köszönhetően már teljesülni látszanak, így a frakcióalapítás elől minden akadály elhárult.

Jelenleg a következő országokból származó országok pártjainak vezetői jelezték, hogy tagjai lesznek az új pártcsaládnak:

  • Fidesz, Magyarország (alapító)
  • ANO, Csehország (alapító)
  • FPÖ, Ausztria (alapító)
  • PVV, Hollandia
  • Vox, Spanyolország
  • Chega, Portugál
  • VB, Belgium
  • Dán Néppárt, Dánia

Az olasz Liga párt vezetője, Matteo Salvini a csatlakozásról azt mondta, hogy „dolgoznak rajta”. A Bloomberg nevű hírportál pedig pár napja azt írta, hogy a francia választások első fordulóját megnyerő - jelenleg a legnépszerűbb francia párt - Nemzeti Tömörülés egyeztetéseket folytat más európai pártokkal arról, hogy vele együtt csatlakozzanak a Patrióták Európáért frakcióhoz.

A német Die Welt egy véleménycikkben arról ír:

Ha Orbán tervei megvalósulnak, az új csoportosulás az EP harmadik legnagyobb frakciójává válhat, megelőzve ezzel az ECR-t

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek