Íme Orbán Viktor legfontosabb bejelentései az Árvízinfón: ezeken a helyeken a legnehezebb most

INSIDER
INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.07.28.
Módosítva: 2024.07.28.

"Megvolnánk, sőt megvagyunk!" Orbán Viktor a magyar nagystratégia részleteiről beszélt

A miniszterelnök nagy ívű beszédet mondott idén is a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen. Ennek keretében arról beszélt, hogy világrendszerváltás előtt állunk, amihez egy magyar nagystratégiára van szükség.

Orbán Viktor miniszterelnök 25. alkalommal mondott beszédet a Tusványosnak elkeresztelt Bálványosi Nyári Szabadegyetemen. A magyar miniszterelnök e megszólalásai a magyar politikai élet legnagyobb hatású témakijelölő beszédeinek számítottak az elmúlt években és nem volt ez idén sem másképp.

NÉMETH Zsolt; TÕKÉS László; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor idei beszédét is óriási figyelem kísérte. Nagy valószínűséggel a következő hetekben sok elemzés születik még a nagy ívű beszédről. Fotó: Veres Nándor

A kormányfő idei beszédének egyik leghangsúlyosabb része az volt, amikor arról szólt, hogy 500 (!) éve nem tapasztalt változás áll előttünk, ami végsősoron egy világrendszerváltáshoz vezet majd. Ez a változás pedig Ázsia felől jön, így a keleti kontinens lesz a világ meghatározó központja. 

A miniszterelnök szerint Ázsia oldalán van a demográfiai előny, a technológiai előny és a tőke előnye is, ebbe pedig a Nyugat Oroszországot is beterelte.

Európának döntenie kell

Orbán Viktor megjegyezte, hogy Európának is választ kell találnia a világrendszerváltás kihívásaira:

  • Az egyik lehetőség a "skanzen", ami azt jelentené, hogy az USA alá betagolódva marad a kontinens. 
  • A másik lehetőség a stratégiai autonómia és ezzel benevezni a versenybe.

Orbán Viktor leszögezte, hogy az EU-nak fel kell adnia magát politikai projektként, míg meg kell erősítenie magát gazdaságilag és katonailag. 

A magyar nagystratégia

A kormányfő arról is szót ejtett, hogy hazánk vajon készen áll-e a változásra. 

Megvolnánk, sőt megvagyunk! A magyar nagystratégia már a fiókban van

- tudatta a tusványosi közönséggel a miniszterelnök, majd ismertette, hogy a 2022-es választások óta mire jutottak:

Bekapcsolódtunk Trump csapatának a programírásába, az MNB bekapcsolódott a kínai és ázsiai bankokba és Brüsszelben is tanyát vertünk az uniós minisztériummal. A stratégia még nincs jó állapotban, mivel a nyelvezete túlságosan értelmiségi, kell még fél év, hogy jó állapotba kerüljön.

Röviden ismertette, hogy a magyar nagystratégia veleje a konnektivitás, így a keleti és a nyugati gazdaságban is ott kell lenni, ezért Magyarország nem száll be a blokkosodásba. 

"Magyarországnak 15 ezer nemzetközileg versenyképes középvállalata van, 2010-ben csupán háromezer volt. 

Orbán Viktor elmondta: a magyar nagystratégia része az is, hogy a társadalomnak szilárdnak és rugalmasnak kell lennie, ezért meg kell állítani a demográfiai hanyatlást. 2035-re demográfiailag önállónak kell lennünk Ha békeköltségvetést tudnak alkotni, akkor a gyermekek utáni adókedvezményt meg kell duplázni és be kell fogadni azokat, akik nyugatról jőve keresztény országban szeretnének élni. A magyar falurendszert meg kell tartani, városi szintű szolgáltatásokat kell nyújtani, városokat és város környéki vidékeket kialakítani, megőrizve a falu történelmi jelentőségét.

A miniszterelnök hangsúlyozta: emellett a nagystratégiának nemzeti alapokon kell állnia, minden magyarok lakta területet magában kell foglalnia, Kis-Magyarország, mint keret, elégtelen. Az összes olyan támogatást, ami a magyarok stabilitását, demográfiai fejlődését szolgálja, az országhatárokon kívüli magyarlakta területekre is ki kell terjeszteni. Orbán Viktor a beszéde végén megjegyezte, hogy ezt a nagystratégiát biztosan nem a mai politikusok, hanem az unokáik fogják befejezni. Mint mondta, ehhez pedig

nemzeti érzelmű, bátor, fiatal harcosok kerestetnek.

Donald Trump az utolsó esély

Orbán Viktor úgy véli, hogy Donald Trump kísérlete az utolsó, hogy az Egyesült Államok megőrizze a vezető szerepét. Szerinte Trump győzelme esetén az lesz az USA célja, hogy újraépítsék Észak-Amerikát, és kevésbé lesz fontos a világban elfoglalt helye.

Mindenhonnan tőkebevonó képességet építenek ki az amerikaiak, ki fogják facsarni mindenkiből mindennek az árát. Meg fogják fizettetni mindenkivel a védelem árát is. A kormányfő közölte: az USA fel fogja adni a demokráciaexportot is.

Nézd meg Orbán Viktor tusványosi beszédének legerősebb kijelentéseit:

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek