INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.07.27.
Módosítva: 2024.07.29.

Orbán Viktor Tusványoson: a háborúzó felek nem akarnak békét, azt csak kívülről lehet megteremteni

25. alkalommal tartott beszédet Orbán Viktor a Tusványosnak elkeresztelt Bálványosi Nyári Szabadegyetemen.

Orbán Viktor miniszterelnök a hagyományoknak megfelelően a tusványosi szabadegyetemen szombati napján mondott beszédet. A magyar miniszterelnök e megszólalásai a magyar politikai élet legnagyobb hatású témakijelölő beszédeinek számítanak.

NÉMETH Zsolt; TÕKÉS László; ORBÁN Viktor
Idén 33. alkalommal rendezték meg a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort. A fesztivál csúcspontja rendszerint szombaton van, amikor beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A kormányfő beszéde nem sokkal 10 óra után kezdődött el, aminek az elején arról beszélt, hogy pénteken fontos tárgyalást folytatott a román miniszterelnökkel. Szerinte jól haladnak a két ország kapcsolatai, immár Románia Magyarország harmadik legnagyobb gazdasági partnere. A két kormányfő egy gyorsvasút megépítéséről is megállapodott Budapest és Bukarest között. 

Brüsszelre áttérve azt mondta a miniszterelnök, hogy Románia helyett idén Brüsszelből kaptunk demarsot, elítélték a magyar békemissziós erőfeszítéseket. 

 

A keresztény kötelesség abból áll, hogy ha valami rosszat látunk a világban, akkor cselekedni kell, és a magyar békemisszió erről a kötelességről szól 

- tette hozzá. Szerinte Brüsszel úgy akar békét teremteni, hogy folyamatosan támogatja a háborút.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy az erjedés megkezdődött, mert a háborúpárti európai politikából megkezdődött az elmozdulás a békepárti politika felé. Az ukránoknak is leesett a tantusz, és most az európaiaknak kéne felébredniük. "Donald Trump győzelme után csak a vereséget beismerve válhat békepártivá Európa" - mondta a kormányfő. 

A kormányfő úgy látja, hogy három nagy téma van az asztalon jelenleg azok körében, akik a magyarok jövőjéről gondolkoznak: 

  • az első a háború, mert felfedi a valóságot, amiben élünk;
  • második nagy téma, mi lesz a háború után;
  • a harmadik nagy téma, hogyan lehet egy új világra felkészülni. 

A háborúról szólva azt mondta: a kitörése óta azt látjuk, hogy brutális veszteségeket szenvednek el a felek, százezres nagyságrendűt, és mégsem akarnak kiegyezni. Ennek oka, hogy mindketten a győzelemig akarnak harcolni, és mindkettőt fűti a saját igazsága. 

Az ukránok függetlenségi háborút folytatnak, míg az oroszok azt gondolják, hogy Ukrajnának meg van ígérve a  NATO-tagság, és nem akarnak ott NATO fegyvereket látni, és Oroszországnak joga van az önvédelemhez.  

"Ha a két félen múlik, akkor nem lesz béke" - tette hozzá.

Orbán Viktor kifejtette, hogy az USA jelenleg proxiháborút folytat Oroszország ellen, és emiatt Oroszország és Kína egy táborba került. Ukrajna ereje minden várakozást meghalad - tette hozzá. 

11 millió ember hagyta el Ukrajnát, korrupció az egyekben és az állam nem működött, mégis egy sikeres ellenállást folytat.

 Ukrajna hivatást talált magának, a létezésének az új értelmét fedezte fel, mert eddig ütközőzóna volt."

Most azonban felvillant a Nyugathoz tartozás perspektívája, és az ország új küldetése, hogy a Nyugat keleti határának a védője legyen - tette hozzá. Valójában az ukránok célja, hogy nemzetközileg ismerjék el az ő új hivatásukat. Oroszország pedig más, mint aminek láttuk, és aminek láttatták velünk, az ország gazdasági életképessége kiemelkedő - mondta a kormányfő. Sokan azt mondták, hogy a szankciók és a SWIFT-rendszerből való kizárás térdre kényszeríti az orosz gazdaságot. A valóság azonban az, hogy az oroszok a 2014-es szankciókból levonták a tanulságokat, és cselekvésre váltották azokat. Az orosz pénzügyi rendszer nem omlott össze, korszerűsítették a mezőgazdaságukat, és a világ egyik legnagyobb élelmiszer exportőre lettek.

Megbukott a francia-német tengely

Európa mára már akár önsorsrontás árán is az amerikai demokraták külpolitikáját követi. Orbán Viktor szerint például az, hogy szó nélkül hagyjuk az Északi Áramlat felrobbantását és Angela Merkel lehallgatását, az nem más, mint a behódolás aktusa. Az európai politika azért is omlott össze, mert az európai hatalmi rendszer lényege a Párizs-Berlin tengely volt, de ez összeomlott. A háború kezdete óta kiépült egy London-Varsó-Kijev és Balti- és skandináv államok tengely. Azt is kifejtette: senki ne gondolja el, hogy a német kancellár elvesztette az eszét, mert pontosan látja, hogy az amerikai liberális elit a közvéleményen keresztül bünteti azt a francia-német politikát, ami nem az érdekük.

 A francia-német tengely kikerülésének a gondolata korábban is létezett, és ennek egyik alapja a lengyelek voltak. 

Lengyelország magát akarja megtenni Amerika első számú támaszpontjának Európában, hogy így ellensúlyozza a németeket és az oroszokat. A lengyelek célja a francia-német tengely kiiktatása - mondta. Orbán Viktor kiemelte:

miközben morálisan kioktatnak minket a lengyelek, addig nyugodtan üzletelnek az oroszokkal.

 Nem láttam ilyen szemforgató politikát az elmúlt 10 évben

- fogalmazott a miniszterelnök. 

Ki akarják iktatni Donald Trumpot

Orbán Viktor szerint a nyugatiak tagadják a nemzetállami képet. Szerintük a migráció megszabadulás a nemzet alapját adó etnikai homogenitástól, ez a progresszív liberális térfelfogás lényege - ismertette a kormányfő.

 Európa keleti felén keresztények százezrei ölik egymást, míg Nyugaton nem-keresztények százezreit engedik be, és ennek az abszurditása nem fogalmazódik meg a nyugatiak fejében.

Az USA is őrlődik a poszt-nemzeti állapot és a nemzetállami állapot között. Szerinte Donald Trump célja, hogy az USA nemzetállami szintre emelkedjen - tette hozzá. Éppen ezért akarják elvenni a vagyonát, börtönbe zárni, lejáratni vagy egy merénylet során végezni vele. A miniszterelnök szerint nem kizárt, hogy a kampány során újabb merényletet kísérelnek meg a volt amerikai elnök ellen. 

 Orbán Viktor beszámolt arról, hogy pénteken telefonon beszélt Trumppal, és ő is üdvözletét küldte a táborlakóknak.

500 éve nem látott változás előtt állunk

A miniszterelnök szerint világrendszer-változás szemtanúi vagyunk, amely Ázsiából indul ki. Úgy látja, hogy a következő hosszú évtizedekben vagy akár évszázadokban Ázsia lesz a világ központja. Orbán Viktor kifejtette, hogy a kérdés, a folyamat visszafordítható-e. 2001-ben a Nyugat úgy döntött, hogy Kína a WTO tagja lett, és emiatt ez a folyamat megállíthatatlannak tűnik.

 Trump kísérlete, hogy az USA megőrizze az elsőségét a világban. Ha Trump most nyer, akkor az alelnöke indulhat majd kétszer, és 12 év alatt lehet nemzetstratégiát építeni. 

Orbán Viktor szerint az USA célja, hogy újraépítsék Észak-Amerikát, és kevésbé lesz fontos a világban elfoglalt helye. Meg fogják fizettetni mindenkivel a védelem árát is. A kormányfő közölte, fel fogja adni az USA a demokrácia-exportot. Két lehetősége van Európának: az egyik a skanzen és az USA alá való betagolódás, a másik lehetőség: a stratégiai autonómia.

 Az utóbbi szerint be kell nevezni a világrendszerváltásba. 

"Magyarországnak ebben a helyzetben mit kell tennie?"

 - tette fel a kérdést a kormányfő. 500 évvel ezelőtt a világrendszerváltáskor mi a vesztesek oldalára kerültünk - mondta. 

Sajnos nem állt a rendelkezésünkre az önerőből való felszabadítás képessége, és hosszú századokon keresztül egy Habsburg-német térbe kerültünk. 

Orbán Viktor rámutatott arra is, hogy Mátyás célja volt a német-római császári cím megszerzése, vagy éppen Bakócz Tamás pápa lett volna, de ezek nem sikerültek. A kormányfő szerint a fő kérdés, hogy a mostani helyzetet veszélynek vagy lehetőségnek látjuk-e.

 Én lehetőséget látok a mostani helyzetben, a mostani világrendszerváltás egy lehetőség, nem veszély, és ezért önálló nemzeti politikát kell folytatni. 

- jelezte a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint egyelőre nem várható, hogy olyan ajánlatot kap Magyarország az USA-tól, ami jobb, mint az EU. Ha Amerikából lesz ajánlat, akkor azt alaposan meg kell fontolni.

Kell egy magyar nagystratégia, és ez azt jelenti, hogy hosszabb időtávon kell gondolkozni. 

Orbán Viktor rámutatott arra, hogy a 2022-es választások után megkezdődött a nagystratégia kidolgozása. 

Bekapcsolódtunk Trump csapatának a programírásába, az MNB bekapcsolódott a kínai és ázsiai bankokba, és Brüsszelben is tanyát vertünk az uniós minisztériummal. 

A magyar nagystratégia még nincs jó állapotban, mert a nyelvezete túlságosan értelmiségi - mondta Orbán Viktor. Az emberek csak akkor védenek meg egy tervet, ha értik. A magyar nagystratégia még nem emészthető, "még sok smirglipapírt kell elhasználni". 

A magyar nagystratégia lényege a konnektivitás.

Mindezek mellett a magyar nagystratégia másik fontos eleme: a szuverenitás védelme. Orbán Viktor rámutatott arra, hogy megvannak a nemzeti bajnokok a magyar gazdaságban. Ezek a nemzeti bajnokok kint vannak a nemzetközi térben is. 15 ezer nemzetközi térben dolgozó középvállalata van Magyarországnak, míg 2010-ben csak 3 ezer volt - tette hozzá. 

A demográfiai hanyatlás kapcsán azt mondta, hogy új lendület kell, és nem lehet a migrációra építeni. 

Ha véget ér a háború, akkor meg kell duplázni a gyermekek után járó adókedvezményeket. 

A társadalomnak középosztály-alapúnak kell lennie, meg kell őrizni a teljes foglalkoztatottságot - tette hozzá. Ha megvan a magyar nagystratégia, akkor azt csak olyan politikával lehet elérni, hogy a magyar ember személyes szabadságát kell kiépíteni. A magyarnak a rend nem önérték, hanem a szabadsághoz szükséges dolog - emelte ki. 

A következő 20-25 évben folyamatos vita lesz a világrendszerváltáshoz való viszonyról, és a politikai ellenfeleink mindig a betagozódás hívei lesznek. 

Ennek a nagystratégiának a végrehajtását nem mi fogjuk befejezni, hanem a  mai 20-30 évesek - mondta végezetül Orbán Viktor. Éppen ezért "fiatal harcosokat kell keresnünk", tette hozzá. 

A teljes beszédet Orbán Viktor Youtube-csatornáján is élőben közvetítették, amit itt lehet visszanézni:

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek