INSIDER

Szerző Z. H.

Létrehozva: 2024.07.12.

Nemsokára már a 43 fok sem kizárható, ekkor várható némi enyhülés

Egyre nehezebben bírják az emberek a hőséget, ami most már több rosszullétet is okoz. Egyes modellfuttatások szerint jövő héten tovább emelkedhet a hőmérséklet.

Lassan olyanná válik az időjárás, mintha Afrikában lennénk. A hasonlat nem véletlen, hiszen a meteorológusok elmondása szerint a Szahara irányából áramlik felénk már napok óta ez a perzselő hőség, ami egyre több embert visel meg. Ráadásul remény sincs arra, hogy a hétvégén véget ér a hőség, sőt.

20240710_stran_mariaujfalu_szp_vn (4)
Fotó: Szendi Péter Vas Népe

A koponyeg.hu számításai szerint mától egészen jövő hét szerdáig, vagyis július 17-ig folytatódik a 38-39 fokos kánikula. Ezt követően van némi remény arra, hogy picit csökkenjen a napi maximum, bár ez csak azt jelenti, hogy jövő hét csütörtökön és pénteken 35 fokig kúszik fel a hőmérő higanyszála. A portál számításai szerint július 20-21-re mérséklődhet 32-33 fokra a meleg, ami szintén nem kevés.

Ennél sokkal borúlátóbb a sussfelnap.hu számítása. Mint írják, egy-egy modellfuttatás alapján a jövő hét közepére 41-43 fokos csúcshőmérséklet várható. Igaz, rögtön hozzáteszik, hogy véleményük szerint erre kicsi az esély. Amennyiben ez a forgatókönyv megvalósul, számításaik szerint reggelente 30 fok közeli minimum hőmérsékleti értékeket mérhetünk majd, napközben pedig helyenként a 43 fokot is elérheti a maximum hőmérséklet. Tegyük hozzá gyorsan, reméljük mindez nem válik valóra.

Ha az idokep.hu előrejelzését nézzük, abból is az látszik, hogy gyakorlatilag jövő hét végéig, vagyis július 19-ig nem nagyon lesz változás a mostani időjárásban. Akkorra nagyjából 34 fokra mérséklődik a kánikula, de utána is 32-33 fok várható, vagyis jelentősebb lehűlésben nem reménykedhetünk egy jó darabig.

Mindez pedig azt jelenti, hogy nemcsak a gyerekeknek, és az időseknek, hanem mindenkinek érdemes odafigyelnie a táplálkozására és a folyadékfogyasztására, hiszen ez a tartós kánikula mindenkit megvisel ha nem figyel oda magára. Napközben 10-15 óra között, ha csak tehetjük ne menjünk a szabadba, ha pedig strandolni indulunk, előtte egy fél órával kenjük be magunkat naptejjel, vagy napolajjal.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek