Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.07.22.

Folyik a pénz Ukrajnába, miközben Európa egy helyben toporog

Orbán Viktor szerint 100 milliárd forintnál is több pénz ment már Európából Ukrajnába.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Európában az az egyik legnagyobb probléma jelenleg, hogy a kontinens vezetői nem azt csinálják, amit az emberek szeretnének. A legutóbbi, Kossuth rádiónak adott interjújában a kormányfő példaként a háború kérdését vetette fel, szerinte az európai polgárok minden országban békét szeretnének, de a baloldal ennek ellenére is a háború pártján áll.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor szerint szakadatlanul ömlik a pénz Ukrajnába, miközben Európa egy helyben toporog. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Európában „beleásták magukat az urak és hölgyek nyakig a lövészárokba”, nehéz onnan kimászni, és ehelyett egy tárgyalóasztalos békepolitikát támogatni

- jegyezte meg Orbán Viktor, aki szerint a Patrióták Európáért nevű uniós pártcsaládot is azért hozták létre, hogy végre valakik az emberek akaratát is képviseljék Brüsszelben vagy épp Strasbourgban. Elmondta: a patrióták frakciója a harmadik legnagyobb erő az EP-ben, és hamarosan szövetségeket köt, lesz még második erő is. Reményét fejezte ki, hogy a következő választásokon a patriótáknak sikerül áttörést elérniük, például Ausztriában, és ezt fogja kiegészíteni a novemberi amerikai elnökválasztás. 

Év végére a patrióták a nyugati világban többségbe kerülnek.

A miniszterelnök szerint az év végéig tartó magyar soros elnökség egyik legfontosabb feladata, hogy erősítsék Európa versenyképességét.

Ha versenyképesek vagyunk, akkor jól élünk, ha nem, akkor rosszul – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ez a kérdés összefügg a háborúval, hiszen nagyon nehéz úgy versenyképességet javítani, hogy közben „iszonyatos mennyiségű” pénz megy Európából Ukrajnába a háborúra.

hangsúlyozta a kormányfő, aki szerint jóval 100 milliárd forint fölötti ez a pénz, miközben kevesebb forrás jut az európai gazdáknak, az elektromos átállásra, valamint az út-, híd- és vasútfejlesztésekre is.

Kiemelte: amikor a békéért dolgoznak, akkor Magyarországért is dolgoznak, hiszen ha béke van, akkor abban a pillanatban egy más gazdasági helyzetben találja magát Magyarország, sokkal több lehetőséget tudnak kinyitni az emberek számára. Amíg háborús idők vannak, addig háborús költségvetést kell készíteni, „ha békét tudunk teremteni, akkor jön a békeköltségvetés” – tette hozzá, jelezve, hogy főbb pontjait illetően

 már „az asztalfiókban van a békeköltségvetés”, amelyet békeidőben terjesztene elő a kormány, és amely mintegy megkétszerezné a magyar gazdaság idei növekedését.

Ennyit számít a háború vagy a béke kérdése

– fogalmazott Orbán Viktor. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek