Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
Létrehozva: 2024.07.10.

Változott a Babaváró kölcsön egyik feltétele - kizárólag őket érinti a könnyítés!

Azok, akik korábban felvették ezt a kedvező kamatozású kölcsönt, de még nem teljesítették a szükséges feltételeket, kaptak egy kis haladékot. Így változtak a Babaváró kölcsön feltételei!

Egyelőre pár száz, év végéig azonban több ezer család is fellélegezhet a kormány most megjelent döntésének köszönhetően. Meghosszabbították ugyanis a Babaváró kölcsön gyermekvállalási határidejét. Kiket érint ez a döntés és meddig lesz így idejük teljesíteni a kölcsön feltételeit? A Magyar Közlönyben már megjelent, most kiderülnek a részletek!

Babaváró baba gyerek séta
Könnyítést kaptak a Babaváró kölcsönt igénylők. Mutatjuk kiket érint a döntés! Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország

Ezek jelenleg a Babaváró kölcsön feltételei

A Babaváró hitel egy állami támogatott kölcsön, amit az arra jogosult fiatal házaspárok vehetnek igénybe, ha gyermeket vállalnak. A legfeljebb 11 millió forintos, szabadon felhasználható hitelt az igénylés után kamatmentesen lehet törleszteni. A Babaváró futamideje legfeljebb 20 év, a törlesztőrészlet pedig nem haladhatja meg az 51 ezer forintot. Az első gyermek születése után (erre 5 év van az igényléstől számítva) a hitel kamatmentessé válik, a második gyermek megszületésekor a fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik után pedig a teljes összegét elengedik támogatásként. Az igénylő házaspár nő tagjának legalább 18 évesnek kell lennie, de még nem múlhat el 30. A 30-40 év közötti nők csak abban az esetben igényelhetik a Babaváró hitelt 2024. december 31-ig, ha igazolják várandósságukat.

Ez a feltétel változott most meg

A kormány döntése értelmében azok a családok, akik korábban már felvették a kölcsönt, de még nem teljesítették a gyermekvállalásra vonatkozó feltételt, kapnak egy kis haladékot. Az új igénylőkre ez a feltétel nem vonatkozik!

Miért kapnak haladékot a Babavárót igénylő családok?

A döntést azzal indokolták, hogy a Babaváró kölcsön 2019-es bevezetését követően több, előre nem látható, nem várt, nagy horderejű, vis maior jellegű negatív esemény következett be, mint a Covid-járvány, az ukrajnai háború vagy az energiaválság. A kormány úgy gondolta, hogy ez a magyar családok egészségügyi állapotát, életszínvonalát, foglalkoztatási helyzetét egyaránt hátrányosan érinthette, és ezzel jelentősen megnehezíthette a gyermekvállalási terveik megvalósítását is - olvasható a kormany.hu-n.

Kik és meddig kaptak haladékot?

A Magyar Közlönyben most megjelent rendelet pontosan meghatározza a haladék mértékét: azoknál a Babavárósoknál, akiknél az 5 éves gyermekvállalási határidő a 2024. július 1. és 2026. június 30. közötti időszakban járt vagy járna le, a határidő 2026. július 1-ig meghosszabbodik. Vagyis akik 2019 júliusa és 2021 júliusa között vették fel a támogatott hitelt, 2026. júliusig van idejük teljesíteni a feltételeket.

Ennyi pénz visszafizetését ússzák most meg a nem teljesítők

A Babaváró feltételei szerint mindazoknak, akiknél nem született meg, vagy nincs még útban a gyermek az igénylést követő 5. évben, a jelenleg hatályos jogszabályok alapján vissza kell fizessék a megelőző 5 (a türelmi idővel maximum 7) évben kapott állami kamattámogatást. Jelenleg ez nagyjából 2 millió forintnyi kamattámogatást jelent. Ezt követően pedig piaci kamatozásúvá válna a kölcsön is, így a havi törlesztőrészlet 47-51.000 forintról 100.000 forint körüli összegre rúgna. Ezt lehet most megúszni, ha a következő két évben összejön a vállalt gyermek - írja a Bank360.hu.

Kikre nem vonatkozik a könnyítés?

A legutóbbi Kormányinfón elhangzottak alapján azok a családok kapnak csak haladékot, amelyeknél a férj és feleség együtt maradt. Akik elváltak vagy elválnak, azok, miután bejelentették a banknál a válást, 120 napjuk van arra, hogy visszafizessék az állami kamattámogatást, a kölcsönük pedig piaci kamatozású hitellé alakul át.

kéz, baba, kisbaba, csecsemő
A Babaváró kölcsön feltétele a gyermekvállalás. Ennek határidejét hosszabbította most meg a kormány. Fotó: Unsplash.com (Képünk illusztráció)

Eddig is lehetett felmentést kapni a kamat megfizetése alól

Az állami támogatás visszafizetése alól azok a Babaváró kölcsönt igénylők kaphatnak mentességet, akiknél komoly egészségügyi oka van annak, hogy nem születhetett saját gyerekük. Valamelyik házastárs megváltozott munkaképességűvé vált, vagy

  •  a reprodukciós eljárások nem vezettek eredményre, 
  • a férjnek nem volt elég életképes spermája, 
  • a feleség életét veszélyeztette volna a terhesség, 
  • vagy olyan betegségben szenvednek a szülők, amely a születendő gyerek egészségét, testi épségét közvetlenül fenyegeti.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek