Létrehozva: 2024.06.22.

Felmérés bizonyítja: Baktériumokkal szennyezettek az éttermi jégkockák

A vendéglátóhelyeken a limonádékat, jeges teákat és koktélokat általában jégkockával vagy zúzott jéggel szolgálják fel, melyeket többnyire saját géppel készítenek el. Ezekről a jégkockákról derült ki, hogy szennyezettek.

Egy német hatósági felmérés kimutatta, hogy a jégkockakészítő gépek komoly része baktériumokkal szennyezett, valamint higiéniai szempontból sem megfelelő: 10 városban vettek jégkockák készítésére használt gépekből összesen 244 mintát, közülük 47-ben haladta meg az elfogadható mértéket a baktériumok száma.

Tasty,Refreshing,Soda,Drinks,With,Ice,Cubes,On,Wooden,Table. jégkockák
Baktériummal szennyezettek a vizsgált jégkockák a német fogyasztóvédelem szerint. Fotó: Shutterstock

Ilyen kórokozókat találtak a szakemberek a jégkockákban

A részletes elemzés során többféle kórokozó baktériumot is azonosítottak a jégkockákban, köztük Enterococcus, E. coli, Pseudomonas aeruginosa, Clostridium perfringens, coliform baktériumokat (a coliform baktériumok puszta kimutatása az ivóvízben nem jelent egészségügyi kockázatot a normál lakosságra, csak az immunhiányos emberekre), amik többek között húgyúti fertőzéseket, hashártyagyulladást, tüdőgyulladást, ritkán szívbillentyű-gyulladást és hasmenést okozhatnak. Fontos hangsúlyozni, hogy a laborvizsgálatokon Magyarországon használt jéggépekből vett mintát nem vizsgáltak!
 

Így kerülhető el a jégkockák szennyeződése

A német Szövetségi Fogyasztóvédelmi és Élelmiszerbiztonsági Hivatal a higiénia betartásának fontosságát hangsúlyozta: ha a gépeket rendszeresen tisztítják és fertőtlenítik, vizet pedig csak a lehető legrövidebb ideig tartanak benne, azzal a jégkocka és a zúzott jég szennyeződésének kockázata a minimálisra csökkenthető-írja a Rizikometer.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek