Létrehozva: 2024.06.23.

Hőguta, napszúrás, hőkimerülés: melyiknek mik a tünetei?

A napok óta tartó kánikula még az egészséges szervezetet is megviseli, különöse, ha a szabad levegőn kell dolgoznunk. Milyen veszélyeket rejt a forróság és hogyan lehet például a hőguta ellen védekezni?

Aki légkondi nélkül ül a dugóban vagy netán fizikai munkát végez a szabadban, az a napokban könnyen elszenvedhet valamilyen hőártalmat. Ezek eltérő súlyosságúak lehetnek, ehhez mérten szükséges kezelni is őket. Mutatjuk a hőguta és napszúrás tüneteit és a megelőzés módját is!

hőguta hőség
A hőguta főleg a szabadban dolgozókra, sportolókra jelent komoly veszélyt / Fotó: Török Attila / Nemzeti Sport  

Ilyen hőártalmakat szenvedhetünk el a napokban

  • Napszúrás: napszúrás elsősorban az erős napsugárzásnak való hosszabb idejű kitettség következtében jöhet létre, megfelelő védelem hiányában-nyilatkozta a rendőrség országos balesetmegelőzési bizottságának Dr. Katona Balázs belgyógyász szakorvos. Ez a hőártalmak egy enyhe formája, a tűző nap kerülésével könnyedén megelőzhető.
  • Hőgörcs: a hőgörcsnek nevezett jelenség szintén a hőártalmak egyik típusa, lényege, hogy a jelentős izzadás, sóvesztés miatt izomgörcsök alakulnak ki.
  • Hőkimerülés: hőkimerülés tünetei a gyengeség, fejfájás, hányinger, hányás, szédülés, illetve ilyenkor is lehetnek izomgörcsök. Utóbbi két típus jellemzően a nagy hőségben végzett erős fizikai terhelés miatt alakul ki (üzem, kohó) és az elégtelen sóbevitel következménye. Lázzal, feszítő fejfájással, szédüléssel, szemkáprázással és zavartsággal jár és könnyen hőgutává súlyosbodhat.
  • Hőkollapszus: hőkollapszusnak nevezik a melegben ájulás vagy ájulás közeli állapot. A nagy meleg hatására bekövetkező hirtelen vérnyomáscsökkenés az oka és főleg az idősebbeket érinti.
  • Hőguta: hőguta a hőártalom legsúlyosabb formája és egy, a hőszabályozás elégtelensége miatt létrejött életveszélyes állapot. Ebben az esetben a testhőmérséklet 40 °C feletti, súlyos központi idegrendszeri zavar lép fel, kezelés nélkül többszervi elégtelenséghez, végső soron akár halálhoz is vezethet. Ezért az, akin jelentkeznek a tünetek (forró, száraz bőr, szapora pulzus, tüdővizenyő, görcsök) azonnali kórházi kezelést igényel!

Mivel védekezhetünk a napszúrás és a hőguta ellen?

A védekezés leghatékonyabb formája a folyamatos folyadék-, és ionpótlás, a direkt erős napfény, hőhatás kerülése, a megfelelően szellőző – lehetőleg világos, fehér színű – ruha viselése, a fizikai kímélet nagy hőség esetén. Szükség szerint gondoskodni kell a test hűtéséről, például vizes borogatással. A napon való tartózkodás esetén ajánlatos fejfedőt, sapkát vagy kalapot viselni, továbbá eleget inni, és nagy adagok helyett naponta többször, kevesebbet enni!

Az állatok is kaphatnak hőgutát

30 Celsius fok fölötti hőmérséklet következtében a kutyák is gyakran kapnak hőgutát. Ilyenkor az állatok először ijedt tekintetűek lesznek, később izgatottak, nyálzanak esetleg hánynak, végül tudatvesztés és ájulás is bekövetkezhet. Ha a fenti tünetek jelentkeznek, az állatot feltétlen árnyékba kell vinni és lehűteni, és csak ezután adjunk neki inni. Fontos, hogy a kutyát tilos gyorsan lehűteni jeges vízzel vagy a csap alá állítva!

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek