Létrehozva: 2024.06.12.

Ki nem találnád, milyen gyógyíthatatlan betegségre jó a férfi vágyfokozó

A férfiak által használt egyik legnépszerűbb potencianövelő gyógyszer hatóanyagát vizsgálva jutottak érdekes következtetésre a tudósok. Kiderült, gyógyíthatatlan vagy annak tűnő betegségre is jól alkalmazható.

A vágyfokozó gyógyszerek a férfiak esetében alapvetően úgy működnek, hogy serkentik a vérkeringést. Az Oxfordi Egyetem kutatói nemrég arra jöttek rá, hogy ez a gyógyászat más területein is hasznosítható. 

Nem várt helyről érkezhet a segítség a demencia elleni küzdelemben Fotó: Pixabay / Pexels (illusztráció)

A potencianövelők közül az egyik legnépszerűbb és legismertebb terméket, a kék színű tablettát vizsgálták az oxfordi kutatók, akik szerint a gyógyszer igenis segíthet megelőzni a demencia kialakulását azáltal, hogy az agyban is fokozza a vér áramlását – írja a Daily Mail.

Vagyis a potencianövelő tulajdonképpen hasonló hatást vált ki az agyban is, mint a férfi nemi szervben. Sőt: a hatóanyag még fokozhatja is az agyműködést az agyban található erek kitágításával.

Ez az első kísérlet, amely kimutatta, hogy a szildenafil hatóanyag, ami a férfi potencianövelőben található, bejut a demenciával küzdő beteg emberek agyi érhálózatába, majd ott javítja a véráramlást. Kiderült, hogy az agyban futó erek nagyon is érzékenyek erre a hatóanyagra.

- mondta az Oxfordban készült úttörő tanulmány szerzője, a neurológusként praktizáló Dr. Alastair Webb.

Gyógyíthatatlannak hitték

A Circulation Research című szakmai folyóiratban megjelent kutatási beszámoló szerint az orvosok 75 olyan páciens eredményeit vizsgálták, akik korábban szélütésen estek át, és enyhe vagy közepesen súlyos kis érbetegség jeleit mutatták. Ezek az érrendszeri demencia korai jele, később pedig ebből szokott Alzheimer-kór kialakulni.

A vizsgálatban résztvevők szervezete azonban kiválóan reagált a potencianövelőkben alkalmazott szildenafil hatóanyagra, ami a kutatás vezető orvosa szerint finoman szólva is biztató eredmény. Ráadásul alátámasztást nyert a felvetés abból a szempontból is, hogy a University College London kutatói korábban mintegy 270 ezer merevedési zavarral küzdő férfit vizsgáltak meg, akiknek felírták a potencianövelőt. Kiderült, hogy egyiküknél sem tapasztaltak memóriazavart vagy gondolkodási problémát.

 

Egy széles körben ismert és biztonságos hatóanyagot találtunk, ami széles körben alkalmazható és hozzáférhető gyógyszer a demencia megelőzéséhez. Most, hogy ezt alátámasszuk még szélesebb körben még több vizsgálatot el kell végezni!

A felfedezés új távlatokat nyithat meg a vaszkuláris demenciában szenvedőknek. A betegség kiváltó oka az agyban futó apró erek krónikus károsodása, melynek korai jelei a zavartság, a koncentrációs problémák és a szédülés. Ráadásul a szildenafil olcsó is, ami azt jelenti, hogy igen széles körben lehetne alkalmazni.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek