INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.26.

Akcióba lendültek a csalók: ha erre az egyetemre jársz, te is veszélyben vagy

Ha ezen az egyetemen tanulsz, akár a te adataid is veszélyben lehetnek. Mutatjuk, hogyan védheted ki az adathalász üzeneteket!

Veszélyes, adathalász e-mail üzenetekre hívja fel a figyelmet az egyik magyarországi egyetem, a hallgatóik ugyanis olyan megtévesztő üzeneteket kapnak, melyek megszólalásig hasonlítanak az intézmény arculatához.

átverés, csalás, csalók, adathalász, üzenet, e-mail, Pécsi Tudományegyetem,
Adathalász üzeneteket küldenek csalók a Pécsi Tudományegyetem hallgatóinak  Fotó: Pécsi Tudományegyetem / Facebook

A Pécsi Tudományegyetem nevében kiküldött üzenetek olyan lehetőséget kínálnak fel, ami már csak azért is gyanús lehetne, mert túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Ezen kívül más feltűnő ismertetőjegyeik sajnos nincsenek – legalábbis első ránézésre – mivel az egyetem arculatának koppintásával küldték ki őket a csalók. Az egyetem, amint értesült az első csalási kísérletekről, szinte azonnal felhívta diákjai figyelmét, hogy különösen óvatosak legyenek az „egyetem nevében” befutó üzenetekkel:

Kedves Egyetemi Polgárok! Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmeteket arra, hogy a Facebook felületén adathalász bejegyzések láttak napvilágot, melyek a Pécsi Tudományegyetem nevét és arculati elemeit használják fel jogtalanul.

– írták. A figyelmeztető e-mailben – mely valóban a Pécsi Tudományegyetemtől származik – többek között azt is leírták, hogy bár ingyenes oktatási lehetőséget kínálnak a csalók, a PTE nem ajánl ilyen képzést. Hangsúlyozták:

Kérünk titeket, hogy legyetek óvatosak, és ne kattintsatok semmilyen gyanús hivatkozásra vagy linkre, különösen, ha az ingyenes oktatást vagy egyéb előnyöket kínál, annál is inkább mert azok fertőzöttek lehetnek.

Hozzátették:

Ne feledjétek, hogy hivatalos kommunikációnkat mindig a PTE hivatalos csatornáin keresztül folytatjuk, és sosem kérünk személyes adatokat vagy bejelentkezési információkat ilyen formában.

Azok a hallgatók, aki bármilyen oknál fogva elbizonytalanodnak, hogy a kapott üzenet az egyetemükhöz tartozik-e, nyugodtan vegyék fel a kapcsolatot a PTE hivatalos informatikai ügyfélszolgálatával, melyet semmi esetben sem a gyanús üzenetből kattintsanak. Helyette saját maguk keressék fel az intézményt a hivatalos elérhetőségeken keresztül.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek