Létrehozva: 2024.05.23.

Ellenzik a magyarok a kötelező sorkatonaságot

Húsz éve törölték el a sorkatonaságot Magyarországon. Most az Európai Unióban a háborús pszichózisban felvetődött, hogy a tagállamokban kötelezően visszaállítanák a sorkatonai szolgálatot. Mit szólnának egy ilyen intézkedéshez a magyar emberek? Járókelőket kérdeztünk.

Szomszédunkban háború dúl, ezért a nemzeti haderő szerepe felértékelődött, fontos, hogy a hadsereg garantálni tudja az állampolgárok biztonságát. Magyarország a honvédelem megerősítését hivatásos katonákkal és technikai fejlesztéssel képzeli el,  az általános hadkötelezettség kizárólag rendkívüli állapot esetén állítható vissza. 

ukrajnai háború
Az Ukrajnában dúló háborút nem lehet a harcmezőn befejezni, tűzszünetre, béketárgyalásokra volna szükség  Fotó: Francisco Seco /  MTI

Európai sorkatonaságot akar a balra tolódott Európai Néppárt

Az orosz-ukrán háború kitörése óta azonban egyre több európai országban vetődik fel az a gondolat, hogy visszaállítsák a kötelező sorkatonaságot. Ebben élen jár Németország, ahol a jelenleg ellenzékben politizáló Kereszténydemokrata Unió és a Keresztényszociális Unió (CDU/CSU) pártszövetség pártkongresszusán megszavazták: ismét napirendre tűzik a kötelező katonai szolgálatot és ígéretet tettek arra, hogy újra bevezetik azt, amint újra hatalomra kerülnek.

Nem sokkal korábban pedig a szintén német származású Manfred Weber, a Európai Néppárt (EPP) elnöke felvetette az uniós szintű sorkatonaság bevezetésének ötletét. A tervben az szerepel, hogy 18 éves kortól válna kötelezővé a sorkatonai szolgálat, ugyanakkor az még nem világos, hogy csak a férfiak számára, vagy a nőket is köteleznék kiképzésre. 

Az azonban biztosnak látszik: a kiképzés azt a célt szolgálja, hogy utána a csapatok azonnal bevethetők legyenek, akár közvetlenül a frontvonalban is.

Az Unióban eddig nem volt erről egységes szabályozás. Az EU 27 tagállama közül kilencben ma is kötelező a sorkatonai szolgálat, a többiben hivatásos katonák látják el a védelmi feladatokat.

A magyar emberek véleménye egyöntetű: békére van szükség

A magyar emberek többsége nem ért egyet a kötelező sorozással. Továbbra is békét szeretnének, és nem akarják háborúba küldeni a szülők a fiaikat, az asszonyok a férjüket. Járókelőket kérdeztünk. 

Maximálisan ellenzem, nem akarom az unokáimat háborúba küldeni!

– mondta felháborodottan Judit, aki nem ért egyet Brüsszel elképzelésével. 

Judit ellenzi, hogy a frontra küldjék az unokáit Fotó: MK

Álláspontjával nincs egyedül. Krisztián ugyan még hadköteles korban van, de határozottan kijelentette, hogy nem fogna fegyvert. Magyarországon az emberek ellenzik a hadkötelezettséget békeidőben, háborút pedig nem akarnak. Az idősebb korosztálynak még vannak nosztalgikus emlékei, amik a katonasághoz kötődnek, de más volt békeidőben erősíteni a hadsereg állományát. 

Szörnyű volna, ellenzem, hogy a fiaimnak katonának kelljen menniük!

– csattan fel a kérdésre indulatosan Lea, aki nem ért egyet azzal a brüsszeli elképzeléssel, és továbbra is a hivatásos katonai állomány fejlesztésében és erősítésében látja a jövőt.

Lea szerint szörnyű lenne, ha a gyerekeit elvinnék katonának Fotó: MK

De nincs ezzel egyedül, mert a sorköteles korban lévő férfiak véleménye is egybehangzóan: nem! Máté sem szeretne kötelezően katona lenni. Szép hivatás a honvédelem annak, aki választja és akit ezért meg is becsülnek. Máté reméli, nem is lesz szükség Magyarországon sorozásra, ő a békére szavaz, békeidőben nevelkedett, és továbbra is békében szeretne élni.

Máté nem szeretne kötelezően katona lenni Fotó:MK

Kötelezően besorozni az embereket régen sem volt működőképes dolog. Én még voltam katona, de ellenzem a hadkötelezettség visszaállítását

– fejtette ki véleményét Sándor, aki a legtöbb magyar ember egybehangzó véleményével együtt, szintén a békében és a a hivatásos hadseregben látja a jövőt.

Emma már nyugdíjas, de a gyermekeit és az unokáit biztonságban szeretné tudni, nem azon aggódni, hogy mi történik velük egy háborúban.

Az ukrán fronton már harcolnak nyugati katonák, erről szól a következő videónk:

@ripost.hu Már több száz francia katona meghalt az ukrán fronton! Állítólag önkéntesek csak az Ukrajnában lévő francia katonák, de már 40%-uk halott. #hungary #magyar #neked #nekedbe #nekedbelegyen #foryoupage #foryou #ripost #haboru #oroszorszag #ukrajna #nogradigyorgy #nato #macron #katonak ♬ eredeti hang – Ripost - Ripost

 

 

origo.hu

Egyre dögösebb bombázók árasztják el a foci-Eb lelátóit

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek lesz a legboldogabb az idei nyár

borsonline.hu

Zokognak a rajongók: elhunyt mindenki kedvenc sorozatának sztárja

mandiner.hu

Toroczkai keményen odaszúrt Magyar Péternek

metropol.hu

Esztergályos Cecília ezért sértődött meg

mandiner.hu

Irigykedve néznek Magyarországra a románok: „Kezd talpra állni”

ripost.hu

Kétperces helyesírási teszt: mennyit találsz el?

lakaskultura.hu

Ezektől nem férünk el a konyhában: az IKEA friss felméréséből kiderül

ripost.hu

A tudósok is kővé dermedtek attól, ami az óceán mélyéről előkerült

ripost.hu

3 csillagjegynek különös üzenetet küld idén nyáron az őrangyala

ripost.hu

Most érkezett: mentőhelikopter szállt le az M5-ösön, roncsok mindenütt

ripost.hu

Ez a retró kvíz még azon is kifog, aki benne élt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Brüsszel bosszúja: Mi védjük Európát, mégis gigabüntetést kaptunk

INSIDER

Kormányinfó: kiderült, mit gondol a kormány a választás eredményéről

INSIDER

Megállapodott Orbán Viktor és a NATO-főtitkár: nem mennek magyar katonák Ukrajnába

INSIDER

Magyar Péter tévés hisztije megint bizonyította: erőszakos, nárcisztikus személyiség

INSIDER

Rendőrök jelentek meg a 4 éves újbudai lány szülinapján: „Sírógörcs tört rá”

INSIDER

Újabb hatalmas elismerést zsebelt be Karikó Katalin

INSIDER

Elítélték a legalacsonyabb magyar betörőt - 73 évesen ennyit kapott

INSIDER

Elképesztő látványban lehet részed a hétvégén a fővárosban!