Létrehozva: 2024.05.23.

Elképesztően élethű csatajelenetek, látványos programok és profi hastáncosok – kezdődik a Tatai Patara török kori történelmi fesztivál

Valós történelmi eseményeket mutat be a Tatai Patara Fesztivál május 24-26 között, Európa legrangosabb török kori fesztiválján: Tata várának visszafoglalását és a 16. századi török harcokat élhetik újra a látogatók, persze békés körülmények között.

Szerző Oszlányi Gyöngyvér

Látványos fegyveres harci csatában láthatjuk Tata várának visszafoglalását, zsákmányszerző törökök fosztogatását, lovasbemutatókat és török végvári háborút május 24-26 között a Tatai Patarán. A pénteken kezdődő háromnapos fesztivál több mint négyszáz résztvevővel korhű hangulatot teremt a Tatai várban és Kastély-téren, a tóparti részen, egészen az Esterházy-lovardáig. 

A Tatai Patarán újra játsszák a tatai vár ostromát. Fotó: Tatai Patara

Elképesztően élethű csatajeleneteket láttam, ahol mindenki nagyon profi volt, a programok nagyon látványosak voltak és a résztvevők teljesen hitelesen és profin elevenítették meg a török és magyar harcosokat

– számolt be a fesztivál egyik rendszeres látogatója lapunknak. A fesztivál fő programja valós történelmi eseményt idéz meg. 1597-ben Pálffy Miklós komáromi főkapitány a várkaput csellel és egy ügyes hadi találmánnyal, egy patarával, azaz petárdával robbantotta be, így foglalta vissza a tatai várat a törököktől. Ez a harang formájú, bronzból készült szerkezet úgy működött, hogy lőporral megtömték és egy vastag falapra erősítették, majd a várkapuhoz vitték és ott begyújtották, amitől a falap keresztültörte a várkaput. Ez volt az akkori csodafegyver, amivel a törököket sokszor legyőzték a magyarok.

A Tatai Patara, már tizenhatodik éve a leglátványosabb esemény Tatán, amire nemcsak a helyiek kíváncsiak, hanem még külföldről is rengetegen érkeznek, akiket érdekel a 16. század végi török-magyar végvári élet vagy a középkori harcászat. A csatajelenetekben muskétások, janicsárok, azabok, seymenek és pattantyúsok mutatják be a korabeli katonai taktikákat és az akkori harcokat. A rendezvény programjában részt vesz a Magyar Honvédség is, lesz haditechnikai bemutató és a katonazenekar fesztiválja. Számos egyéb bemutató várja az érdeklődőket, lesznek korhű fegyverek, múltidéző kiállítások, lovasbemutatók, törökkávé kóstolás, hastáncosok. Ezenkívül a vásári forgatagban mutatványosok, tűzzsonglőrök és történelmi színielőadások is szórakoztatják a látogatókat.

A élethű csatajelenetek elkápráztatják a látogatókat 

A fesztivál második napján nyíltszíni csatát láthat a közönség: hajdúk lesvetését a zsákmányszerző török fosztogatókon, tábori rendet megsértő vitézek megbüntetését, Deli Bajazid igaz történetét, igazi párviadalt a kihívástól a bajnok győzelméig, a foglyok sanyarú sorsát és a fesztivál leglátványosabb eseményét, amikor a magyarok összecsapnak a törökökkel. Lesz szigorúan őrzött hárem, vásári forgatag és a Nánai Sólymos Vitézek vidám és szomorú történelmi előadásai.

A rendezvény fővédnöke Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere

A háromnapos fesztivál szervezői gondoltak a  gyerekekre is, így Aprajafalvában kézműves foglalkozások, csepűrágók tábora, valamint népi játszótér várja a kisebbeket. A részletes program a tataipatara.hu oldalon érhető el.

A videóra kattintva, korábbi 2021. évi  fesztiválról láthatsz egy rövid ízelítőt!

 

origo.hu

Szijjártó Péter rendkívüli bejelentést tett

ripost.hu

Megszólalt a jósnő! Kiderült, mi lesz a Magyarország-Svájc meccs végeredménye

life.hu

Katalin hercegné és Vilmos herceg szerelmes pillantása ellopta a show-t - FOTÓ a nagy pillanatról

mandiner.hu

Nem csoda: a szombati meccsen minden mutatóban alulmaradtunk, sőt, Szoboszlai mozgott a legkevesebbet a magyar csapatban

ripost.hu

Még a rutinos sofőrők is megbukhatnak ezen a KRESZ-teszten – te vajon átmész?

mandiner.hu

Kiderült: ezért nem kötött békét Ukrajna és Oroszország a háború elején

ripost.hu

„Egy-két dolog meglepett minket" - nagy a baj a magyar válogatottnál

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. június 17-23.: Érezhető változások jönnek

ripost.hu

Vadon Jani után újabb ember távozik Balázséktól? "Finoman, csendben eltüntették Julit?"

ripost.hu

Most jött: lezárták az autópályát Budapest felé, mindenkit leterelnek

ripost.hu

Nem kopogtatni kell a dinnyét vásárláskor, mutatjuk, hogy találod meg a legjobbat

ripost.hu

Nem tudták megmenteni: legyőzte a rák, elhunyt a legendás énekes

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kormányinfó: kiderült, mit gondol a kormány a választás eredményéről

INSIDER

Megállapodott Orbán Viktor és a NATO-főtitkár: nem mennek magyar katonák Ukrajnába

INSIDER

Magyar Péter tévés hisztije megint bizonyította: erőszakos, nárcisztikus személyiség

INSIDER

"Csak annyit kértem, tartsák rendben" – Ildikó segíteni akart a tűzeset károsultjainak, de rosszul sült el a jótékonykodás

INSIDER

"Nadrágszíjjal kergették apámat, mert bemerészkedett ide" - betonkoporsónak csúfolják a miskolci kockát

INSIDER

Megvalósították a fiatalon elhunyt csillagász álmát Ajkán

INSIDER

Botrányos! - visszaélt Ildikó jóindulatával a férfi, ezt tette

INSIDER

Szijjártó Péter: Magyarország kész a közvetítésre Oroszország felé