RETRO RÁDIÓ

Tormakisokos: mitől csíp a húsvét egyik fő eleme és mi van a bolti tormában?

MZ/X
Szerző
MZ/X
Létrehozva2024. 04. 01. 09:30

A legtöbb ünnepi asztalon a torma is helyet kap húsvétkor. Azt viszont kevesen tudják, mit is fogyasztanak olyankor, mikor kinyitnak egy üveges tormát. Kisokosunkból az is kiderül, mitől csíp a kerti penicillinnek tartott növény.

Évezredek óta fogyasztjuk és sokáig gyógynövényként is használtuk. Ma már leginkább húsvétkor kerül az asztalokra, feldolgozott, üveges formában a torma. Mi van pontosan a tormás üvegekben, milyen jótékony hatásai vannak a tormának és mitől csíp egyáltalán? Mutatjuk a válaszokat!

Spicy,Horseradish,Sauce,In,Jar,And,Roots,On,Grey,Wooden, torma
Már honfoglaló őseink is hazsnálták Fotó: New Africa /  Shutterstock

Honnan származik az asztalokra kerülő torma?

Arról megoszlanak a vélemények, hogy a torma fűszernek vagy gyógynövénynek minősül-e, de az biztos, hogy húsvétkor minden asztalra kerül belőle. Kevesen tudják, de a torma egyébként egy káposztaféle és a keresztesvirágúak családjába tartozik. Dél-Európa és a Földközi-tenger környékéről származik és a szájhagyomány szerint már a honfoglaló magyarok is használták fűszerként, gyógynövényként. Első alkalommal írásos szövegben 1517-ben említik: már ekkor a lengyelek és a magyarok a torma gyökerével ízesítették az ételeiket. Európában elsőként Németországban, hazánkban pedig a főváros és a nagyobb városok közelében (Győr, Debrecen, Makó, Pécs) kezdték a termesztését. Ma Magyarországon 1500-1700 hektáron 8-10 ezer tonna tormát termesztenek évente, melynek több mint 90%-át exportálják.

Mitől csíp a torma?

Az asztali torma egyik összetevője a szinigrin, ami önmagában még nem csíp, de ahogy a gyökér sérül, vagy amikor reszelni kezdik, egy enzim átalakítja a szinigrint egy olyan anyaggá, ami viszont már csíp. Ezt szinigrin glükozidnak hívják. A csípős érzés amiatt alakul ki, hogy ez az anyag - egészen pontosan az allil-izotiocianát molekula - bejut a homlok- és az orrmelléküregbe. A japán wasabi vagy vízitorma fogyasztásakor pontosan ugyanez történik.

Mitől függ, hogy mennyire erős egy torma?

Nem minden torma egyforma erősségű. Egyes kutatások szerint az erős fény, a magas hőmérséklet és a száraz időjárás miatt a torma csípősebb lesz. Ilyen körülmények között nő a kéntartalom, ami a szinigrin gyarapodásához, vagyis a torma erejének növekedéséhez vezet. Vagyis attól függ a torma erőssége, hogy hol és hogyan termesztették.

Mit tartalmazhat hivatalosan egy üveges torma?

A boltok polcain többféle üveges tormával találkozhatunk. A csípős és a csemege torma mellett népszerű a majonézes, a tejszínes, az almás ízesítésű változat is. A klasszikus üveges tormában az előírások szerint más nem lehet, csak torma, cukor, ételecet, növényi olaj, és egyéb összetevők, adalékok. Ez utóbbi csoportba tartozik a módosított keményítő, a szulfitok és szorbátok, illetve különféle fűszerek. A vásárláskor leginkább a cukortartalmat és azt érdemes megnézni a címkén, hogy hány százalék tormát tartalmaz az adott üveg.

Ezt gyógyították régen tormával

A torma csípősségének baktericid hatást tulajdonít a népi gyógyászat, innen ered a torma „kerti penicillin” elnevezése is. Tüdőbetegeknél, reumásoknál és cukorbetegségben szenvedőknél alkalmazták régen. Emellett ismert étvágygerjesztő és emésztésjavító hatása is van. Gazdag A-, B-, C- és E-vitaminokban, jódban, mangánban és kalciumban egyaránt.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.