Létrehozva: 2024.04.05.

Továbbfejlődött az azonnali fizetési rendszer: itt a fizetési kérelem!

Négy évvel ezelőtt vezették be az azonnali fizetési rendszert, amit folyamatosan fejleszt a jegybank. Mostantól például egyszerűbb lesz csekket és számlát befizetni a fizetési kérelmeknek hála.

Szerző MZ/X

Az évek óta biztonságosan működő Azonnali Fizetési Rendszer egyik új szolgáltatásának bevezetési határideje április elsejével lejárt. Vagyis már minden bank köteles fogadni a fizetési kérelmeket. Mit jelent ez és mire való ez a fizetési megoldás? Most kiderül!

Young,Smiling,Woman,20s,In,Casual,Clothes,At,Cafe,Buy, fizet, fizetési kérelem
Már nem csak a kártyával, fizetési kérelemmel is lehet rendezni a számlát. Fotó:  Shutterstock

Mi az a fizetési kérelem?

Az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) 2020-as elindulása óta létezik az úgynevezett fizetési kérelem. Ez gyakorlatilag egy olyan azonnali átutalás, amit a kérelmet fogadó fél tud jóváhagyni. Akár a kérelemben megjelölt összeget is átírhatja a címzett (ha a küldő fél ezt engedélyezte), egy gombnyomással pedig a pénzt elküldheti a kérelem indítójának. Mindezt legfeljebb 60 napon belül tehető meg, de a küldő fél ennél szorosabb határidőt is megjelölhet. A kérelmet el is lehet utasítani, vagy figyelmen kívül is lehet hagyni. Vagyis a fizetési kérelem egy olyan szabványosított üzenet, amit a fizetés kedvezményezettje (pl. egy energiaszolgáltató, bolt, vagy magánszemély) küld a fizető félnek, aki a villanyszámláját vagy éppen a megvásárolt zöldséget szeretné kifizetni. Az üzenet tartalmazza az azonnali átutaláshoz szükséges összes adatot, aminek a segítségével a fizetés automatizáltan meg tud történni - írja a portfolio.hu.

Már mindenkinek lehetősége van így fizetni itthon

Április elsejétől minden hazai fogyasztónak és vállalkozásnak lehetősége van fizetési kérelem elfogadásával, és arra válaszul azonnali fizetés kezdeményezésével teljesítenie a fizetési tranzakcióit- hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank. Az MNB ugyanis úgy döntött, hogy a fizetési kérelem kötelező fogadásának határideje 2024. április 1. lesz. Vagyis innentől kezdve a fizetési kérelmeket minden banknak kötelező fogadnia, így bármelyik bank ügyfele kaphat egy gombnyomással befizethető átutalási kérelmet.

Mire használható ez a fizetési megoldás?

A fizetési kérelem, mint szolgáltatás például számlafizetéseknél, internetes vagy fizikai boltban történő vásárlásoknál is használható. Az MNB és a Giro Zrt. reményei szerint ezért mostantól egyre több közműszolgáltató, állami szereplő és hatóság küld majd nekünk fizetési kérelmet, így nem kell se postára járnunk, számla- vagy kártyaadatokat beírnunk, vagy éppen a csoportos beszedés automatikus pénzleemelésétől tartanunk.

QR-kód, telefon, mobilos fizetés
Szeptembertől minden banknak fogadnia kell majd a QR-kódos fizetést is. Fotó: Dragon Images / Shutterstock

Mennyibe kerül így fizetni?

A fizetési kérelem használatával kezdeményezett azonnali fizetések minden lakossági banki ügyfél számára törvényileg biztosítottan ingyenesek és tranzakciós illetéktől is mentesek. A számlakibocsátóknak, kereskedőknek pedig a jelenlegi megoldásoknál (pl. kártyás fizetés) olcsóbb, kényelmesebb elektronikus fizetési alternatívát jelenthetnek a jegybank szerint.

Mi kell ahhoz, hogy használni tudjuk ezt a fizetési módszert?

Egy bankszámlaszám mindenképpen, de egy mobilbankos applikáció sem árt. A fizetési kérelmek használatát nagyban támogathatja az is, ha regisztráljuk másodlagos számlaazonosítónkat (pl. telefonszámukat, email-címüket) a számlavezető bankunknál, ugyanis ebben az esetben lehetőség van ezekre az azonosítókra is fizetési kérelmet küldeni. Azaz például egy webáruház a vásárlás végén a korábban regisztrált email-címünkre tud fizetési kérelmet küldeni, amit jóváhagyva kényelmesen és teljesen ingyenesen történhet meg a rendelés kifizetése.

A hazai azonnali fizetés bevezetése nemzetközi összehasonlításban is sikeresnek tekinthető, hiszen nagyon gyorsan az összes átutalás jelentős része azonnalivá vált 2020-at követően, köszönhetően annak, hogy minden banknak kötelező jelleggel biztosítani kell az azonnali fizetést. A rendszer 2020. márciusi indulása óta több mint 640 millió átutalás teljesült kevesebb mint 5 másodperc alatt és az ügyfelek a tranzakciók 43 százalékát már a normál banki üzemidőn kívül, azaz este vagy hétvégén indítják, kihasználva az új technológia előnyeit.

 

Szerző MZ/X

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

magyarnemzet.hu

Újabb lépés történt a magyar hadiipar fejlesztésében

ripost.hu

Felforr a levegő Tolvai Reni merész fotójától, melltartóra vetkőzött

hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

travelo.hu

Ritka virág bontotta ki szirmait a Dél-Mezőföldön

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria