Magyar Péter édesapja meglopta, zsarolta, késsel fenyegette a saját rokonát

INSIDER
Létrehozva: 2024.04.05.

Továbbfejlődött az azonnali fizetési rendszer: itt a fizetési kérelem!

Négy évvel ezelőtt vezették be az azonnali fizetési rendszert, amit folyamatosan fejleszt a jegybank. Mostantól például egyszerűbb lesz csekket és számlát befizetni a fizetési kérelmeknek hála.

Szerző MZ/X

Az évek óta biztonságosan működő Azonnali Fizetési Rendszer egyik új szolgáltatásának bevezetési határideje április elsejével lejárt. Vagyis már minden bank köteles fogadni a fizetési kérelmeket. Mit jelent ez és mire való ez a fizetési megoldás? Most kiderül!

Young,Smiling,Woman,20s,In,Casual,Clothes,At,Cafe,Buy, fizet, fizetési kérelem
Már nem csak a kártyával, fizetési kérelemmel is lehet rendezni a számlát. Fotó:  Shutterstock

Mi az a fizetési kérelem?

Az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) 2020-as elindulása óta létezik az úgynevezett fizetési kérelem. Ez gyakorlatilag egy olyan azonnali átutalás, amit a kérelmet fogadó fél tud jóváhagyni. Akár a kérelemben megjelölt összeget is átírhatja a címzett (ha a küldő fél ezt engedélyezte), egy gombnyomással pedig a pénzt elküldheti a kérelem indítójának. Mindezt legfeljebb 60 napon belül tehető meg, de a küldő fél ennél szorosabb határidőt is megjelölhet. A kérelmet el is lehet utasítani, vagy figyelmen kívül is lehet hagyni. Vagyis a fizetési kérelem egy olyan szabványosított üzenet, amit a fizetés kedvezményezettje (pl. egy energiaszolgáltató, bolt, vagy magánszemély) küld a fizető félnek, aki a villanyszámláját vagy éppen a megvásárolt zöldséget szeretné kifizetni. Az üzenet tartalmazza az azonnali átutaláshoz szükséges összes adatot, aminek a segítségével a fizetés automatizáltan meg tud történni - írja a portfolio.hu.

Már mindenkinek lehetősége van így fizetni itthon

Április elsejétől minden hazai fogyasztónak és vállalkozásnak lehetősége van fizetési kérelem elfogadásával, és arra válaszul azonnali fizetés kezdeményezésével teljesítenie a fizetési tranzakcióit- hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank. Az MNB ugyanis úgy döntött, hogy a fizetési kérelem kötelező fogadásának határideje 2024. április 1. lesz. Vagyis innentől kezdve a fizetési kérelmeket minden banknak kötelező fogadnia, így bármelyik bank ügyfele kaphat egy gombnyomással befizethető átutalási kérelmet.

Mire használható ez a fizetési megoldás?

A fizetési kérelem, mint szolgáltatás például számlafizetéseknél, internetes vagy fizikai boltban történő vásárlásoknál is használható. Az MNB és a Giro Zrt. reményei szerint ezért mostantól egyre több közműszolgáltató, állami szereplő és hatóság küld majd nekünk fizetési kérelmet, így nem kell se postára járnunk, számla- vagy kártyaadatokat beírnunk, vagy éppen a csoportos beszedés automatikus pénzleemelésétől tartanunk.

QR-kód, telefon, mobilos fizetés
Szeptembertől minden banknak fogadnia kell majd a QR-kódos fizetést is. Fotó: Dragon Images / Shutterstock

Mennyibe kerül így fizetni?

A fizetési kérelem használatával kezdeményezett azonnali fizetések minden lakossági banki ügyfél számára törvényileg biztosítottan ingyenesek és tranzakciós illetéktől is mentesek. A számlakibocsátóknak, kereskedőknek pedig a jelenlegi megoldásoknál (pl. kártyás fizetés) olcsóbb, kényelmesebb elektronikus fizetési alternatívát jelenthetnek a jegybank szerint.

Mi kell ahhoz, hogy használni tudjuk ezt a fizetési módszert?

Egy bankszámlaszám mindenképpen, de egy mobilbankos applikáció sem árt. A fizetési kérelmek használatát nagyban támogathatja az is, ha regisztráljuk másodlagos számlaazonosítónkat (pl. telefonszámukat, email-címüket) a számlavezető bankunknál, ugyanis ebben az esetben lehetőség van ezekre az azonosítókra is fizetési kérelmet küldeni. Azaz például egy webáruház a vásárlás végén a korábban regisztrált email-címünkre tud fizetési kérelmet küldeni, amit jóváhagyva kényelmesen és teljesen ingyenesen történhet meg a rendelés kifizetése.

A hazai azonnali fizetés bevezetése nemzetközi összehasonlításban is sikeresnek tekinthető, hiszen nagyon gyorsan az összes átutalás jelentős része azonnalivá vált 2020-at követően, köszönhetően annak, hogy minden banknak kötelező jelleggel biztosítani kell az azonnali fizetést. A rendszer 2020. márciusi indulása óta több mint 640 millió átutalás teljesült kevesebb mint 5 másodperc alatt és az ügyfelek a tranzakciók 43 százalékát már a normál banki üzemidőn kívül, azaz este vagy hétvégén indítják, kihasználva az új technológia előnyeit.

 

origo.hu

Egyenként töröm el az összes ujjadat, Magyar Péter embere így fenyegetett meg egy újságírót

ripost.hu

Tömegbaleset történt, áll a forgalom Budapestről kifelé

borsonline.hu

"A túlvilágon olyan életformákkal találkozunk, amelyek meghaladják a fantáziánkat" - más szféra lényeiről tálalt ki a lelkész

vg.hu

Magyarország kedvenc milliárdosa: így lesz vége az egészségügynek

ripost.hu

Zimány Linda besokkalt, ügyvédekkel támad

mandiner.hu

„Érkezünk. Üzenem, hogy tej nélkül szeretem a kávét”, dörmögte Magyar Péter a Keresztapa-filmek modorában – jól jegyezzük meg ezt a jelenetet

ripost.hu

Most jött: robbanás történt Magyarországon, nagy a baj

mindmegette.hu

Így néz ki belülről az első magyar Primark – videón az üzlet!

ripost.hu

Ezzel vége? A legrosszabbat jósolta az időutazó, nincs sok hátra

ripost.hu

Ellepték a kerted a csigák? Így inthetsz búcsút nekik nyomban

ripost.hu

Most jött a hír: tömegkarambol történt, ezekben a percekben is mentenek

ripost.hu

Ők azok a szerencsés csillagjegyek - nekik hozza el a szerelmet az idei nyár, a főboszorkány szerint

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter édesapja meglopta, zsarolta, késsel fenyegette a saját rokonát

INSIDER

„Ez nem a mi háborúnk, nem nekünk kell odamenni harcolni" - így vélekednek a magyarok a háborúról

INSIDER

Magyar Péter a kötelező sorkatonaságot támogató Weberrel akar szövetségre lépni

INSIDER

Európa ilyet még nem látott, százezreket várnak szombaton a belvárosba

INSIDER

Másra akarta kenni a gyilkosságot a férfi, aki minden idők egyik legbrutálisabb bűncselekményét követte el

INSIDER

Kocsis Máté: június 9-én megvédhetjük Magyarország békéjét

INSIDER

"Kérlek, vigyázz ránk fentről" - így köszöntek el a verőcei hajótragédia utolsó áldozatától

INSIDER

Szívfacsaró látvány: így néz ki a verőcei hajóbalesetben elhunyt Bogi sírja - fotó