Létrehozva: 2024.04.21.

Itt a titok: így kereshetsz pénzt vásárlás közben

Keressünk pénzt a vásárlással!

Ha tudatosan használjuk a hitelkártyát, nemcsak a pénzszűkében jelenthet biztonságot, de évente több tízezer forintot is megtakaríthatunk vele. Lantos Tamás, az okosan.hu pénzügyi szakértője a Fanny magazinnak mesélt arról, hogyan lehet kihasználni a hitelkártya előnyeit. 

1. Válasszunk okosan hitelkártyát!

Bár csábító lehet a több tízezer forintos visszatérítés, de ha évente ennél többe kerül a hitelszámla fenntartása, akkor semmilyen előnyt nem szerzünk vele. Ezért fontos, hogy ne csak a kedvezményekre, de a díjakra is figyeljünk választásakor.

hitelkártya, bankkártya, vásárlás, Pexels
Nem mindegy, milyen kártyát választunk  Fotó: Pexels

 2. Döntsenek a számok

Ha úgy tervezünk, hogy készpénzt vennénk fel, vagy hosszabb időre tartoznánk, akkor a legalacsonyabb kamatozást válasszuk. Vigyázzunk, mert a pénzintézetek havi hitelkamattal hirdetnek, de éves szinten ennek tizenkétszeresével kell számolnunk.

3. Levásároljuk a kártya díját

Több pénzintézetnél csak a második évtől kell éves kártyadíjat fizetni, de előfordulhat, hogy ezt a költséget megspórolhatjuk, ha bizonyos feltételeket teljesítünk, például ha minden hónapban felhasználjuk a hitelkeretünk 70 százalékát.

4. Biztos megéri az árát? 

A magasabb presztízsű Gold vagy Platina kártyák évente több tízezer forintba is kerülhetnek, így csak annak éri meg kifizetni, aki valóban ki is használja az ehhez tartozó extra szolgáltatásokat.

5. Soha ne centizzük ki!

Ügyeljünk arra, hogy ne költsük el a rendelkezésre álló keretet az utolsó fillérig! Ha túllépjük az engedélyezett hitelkeretet, több ezer forint túllépési díjat számítanak fel. Arra is figyeljünk, hogy a hónap végén kiszámlázott költségek és kamatok miatt is könnyen kicsúszhatunk a keretből.

6. Levonja a számláról

Ha a havi közüzemi számláinkat csoportos beszedéssel fizetjük, olyan bankot válasszunk, ahol az ilyen tranzakciók után is kapunk pénzvisszatérítést. Ugyanakkor vegyük figyelembe, hogy a csoportos megbízásért általában havidíjat és tranzakciós díjat is fizetnünk kell.

7. Elektronikusan olcsóbb lehet

A hitelszámla vezetéséért havi számlavezetési díjat és/vagy zárlati díjat is felszámíthatnak, ami évente 7-10 ezer forintba is kerülhet. Általában olcsóbb vagy ingyenes, ha az internetbankon keresztül elektronikus formátumban kérjük a kivonatunkat, nem pedig postai úton.

INSIDER

Bankkártya vagy mobil app? - A biztonsági szakértő elárulja, melyikkel érdemes fizetni!

Ha eddig kétségeid voltak, ezután biztosan nem lesznek.

INSIDER

Bankkártya vagy mobil app? - A biztonsági szakértő elárulja, melyikkel érdemes fizetni!

Ha eddig kétségeid voltak, ezután biztosan nem lesznek.

8. Ingyen jön az értesítés

Ma már szerencsére a legtöbb hazai nagybanknál elérhető a push-üzenet szolgáltatás, így a drága SMS üzenetek helyett ingyen kaphatunk értesítést a hitelkártyával végzett tranzakciókról.

9. Marketingstratégia

A legtöbb bank belépési bónusszal csábítja az új ügyfeleket, de ehhez legtöbbször ki kell tölteni az adatkezelésre vonatkozó hozzájáruló nyilatkozatot, amellyel beleegyezünk abba, hogy adatainkat felhasználják marketingcélú megkeresésekre.

10. Készpénznek minősül

Vigyázzunk, mert a postai készpénzfelvétel és egyes bankoknál a hitelszámláról történő utalás is készpénzfelvételnek minősül, így érdemes ezeket más módon intézni, mivel a bank már az utalás napjától kezdődően kamatot számít fel.

11. Tartsuk fixen a határidőt 

Ha a számlánk és a hitelkártyánk ugyanannál a banknál van, akkor a legegyszerűbb, ha egy automatikus átutalási megbízással rendezzük az adósságot. Így nemcsak ingyenes lehet az átutalás, de elkerülhetjük a késedelmi befizetést is. Postai csekken vagy bankban történő befizetés esetén plusz díjat is felszámíthatnak.

Jól jön a vésztartalék!

A hitelkártya segítség lehet, ha egyszerre nagy összeget kell kifizetnünk, például ha elromlott a mosógép, és újat kell vásárolni. Ilyenkor sürgősségi fedezetet nyújthat, hiszen nem szükséges a saját pénzünket költenünk; a hitelkártya egy külön hitelszámlához kapcsolódik, így a bank pénzét használhatjuk.

Néhány százalék, több ezer forint!

Egy jól megválasztott hitelkártyával pénzt is kereshetünk. Bizonyos helyeken, például szupermarketekben vagy benzinkutakon történő vásárlásaink után a bankok a költéseink bizonyos százalékát visszatérítik. Hasonlítsuk össze az ajánlatokat, így az átlagosnál magasabb pénzvisszatérítésre, akár évente 90 ezer forintra is számíthatunk.

Lejön belőle a kedvezmény

Amellett, hogy pénzt is kereshetünk, még spórolhatunk is vele! A bankok a szerződött partnereiknél kedvezményeket is kínálnak, így ha az adott üzletben a hitelkártyánkkal vásárolunk, akár 10-20 százalékkal olcsóbban juthatunk hozzá bizonyos termékekhez és szolgáltatásokhoz.

Számoljuk ki a napokat

A bank pénzét meghatározott ideig, általában maximum 45 napig használhatjuk kamatmentesen. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a vásárlást követően 45 napunk van a fizetésre. A havi ciklus végén a bank elszámolást küld, majd onnan számított 15 napunk van rendezni az elmaradást. Tehát ha a ciklus utolsó napján vásárolunk, azt már a 15 napos türelmi időn belül ki kell fizetnünk.

Az utolsó fillér is számít

Mindig csak annyit költsünk, amennyit vissza tudunk fizetni. Sokan nem tudják, hogy a vásárlásunk csak akkor lesz kamatmentes, ha a türelmi időn belül minden tartozást kifizetünk. Ha akár néhány száz forinttal kevesebbet fizetünk vissza, akkor a teljes összeg, és nem csak az elmaradt rész fog kamatozni.

Aranyárban a készpénz

Arra is figyeljünk, hogy a kamatmentesség kizárólag a kártyás vásárlásokra vonatkozik. Tehát ha hitelkártyánkkal készpénzt veszünk fel, a bank a pénzfelvétel napjától felszámítja a kamatot, függetlenül attól, hogy egyébként visszafizetnénk-e a tartozást a türelmi időszakon belül.


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felismerhetetlen lett Tom Cruise barátnője, a Top Gun szőke bombázója

origo.hu

Brutális friss képeken az orosz-ukrán háborús pokol

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

vg.hu

Átadták a forgalomnak Magyarország legújabb autópályáját – de előtte még biciklisek használták

ripost.hu

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

vg.hu

Alighogy elkészült az M6-os autópálya, most újabb, gyorsforgalmihoz kapcsolódó fejlesztést adnak át

origo.hu

Bugyiban vitte el a zokogó, őrjöngő Britney Spearst a mentő a luxusszállodából

mindmegette.hu

Ragyog édesanyja, Katalin hercegné fotóján a szülinapos Sarolta

ripost.hu

Nagy a szomorúság Berki Mazsiéknál: a kislánya elvesztette a kedvencét

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián