INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.07.
Módosítva: 2024.04.07.

Elárulta a tréner: így úszhatsz meg sérülés nélkül egy kutyatámadást

Ezt minden gazdinak tudnia kell.

Tavaszi sétánk során érdemes felkészülni, hiszen bármikor találkozhatunk utcán elkóborolt ebekkel. Nyakas Gábor kutyaviselkedés szakértőt kérdeztük, mit tegyünk, ha veszélyesnek tűnő kóbor kutyával találkozunk.

kutyatámadás, kutya
Fotó: Fotó: Pixabay

1. Járjunk nyitott szemmel

Akár kutyánkkal, akár egyedül sétálunk, mindig tartsuk nyitva a szemünket. Erdei sétánk során bármikor találkozhatunk elkóborolt állattal, de még egy kertvárosi övezetben is előfordulhat, hogy a kutya kiszökik a nyitva felejtett kerti kapun, így még egy gyanútlan járókelő is könnyen bajba kerülhet, ha nem elég körültekintő.

2. Fussunk vagy ne fussunk?

Ha látunk az utcán egy gazdátlan ebet, lehetőség szerint kerüljük el, vagy lassú léptekkel hátrálva távolodjunk el tőle, de semmiképp se fussunk. A legtöbb esetben úgysincs esélyünk ellenük a gyorsulási versenyben, ráadásul ez csak fokozhatja benne a támadó ösztönt.

3. Váljunk szoborrá

Ha nem tudjuk kikerülni az állatot, maradjunk mozdulatlanok! Ha túl közel kerül, ne kiabáljunk, és kerüljük a fenyegető mozdulatokat, ne nyújtsuk felé a kezünket, ne rugdossuk, ne kapálózzunk, mert a hirtelen, óvatlan mozdulatoktól a kutya megijedhet, amire támadással is reagálhat.

4. Ne nézzünk a szemébe!

Végig tartsuk szemmel az állatot, de semmiképpen se nézzünk a szemébe. Az állatvilágban, amikor két ragadozó harcra készül, farkasszemet néznek egymással, ezzel jelezve, hogy készen állnak a harcra. Ha mélyen a szemébe nézünk, azzal csak tovább provokáljuk a kutyát, ami feszültséget vagy agressziót válthat ki belőle.

5. Védjük a hátunkat!

Soha ne fordítsunk hátat egy támadó kutyának! Lassan hátrálva próbáljunk minél közelebb húzódni egy falhoz, fához vagy autóhoz, ezzel megakadályozzuk, hogy a kutya mögénk kerüljön. Ha így teszünk, lényegében csak elölről tud támadni, amit könnyebb kivédeni.

6. Jól jön egy táska

Ha van nálunk egy hátitáska, pulóver vagy egy szatyor, tegyünk magunk elé, a derekunk környékére, körülbelül 20-25 centiméter távolságra a testünktől, így védve a lágyékrészeket. Ha biciklivel vagyunk, ugorjunk le a kerékpárról, és pajzsként tartsuk magunk elé.

7. Kuporodjunk össze! 

Ha támadás ér minket, akkor se szálljunk szembe a kutyával. Próbáljunk meg állva maradni, de ha ez nem sikerül, akkor magzatpózba összegömbölyödve védjük magunkat. A kezeinket tartsuk összekulcsolva a tarkónk mögött, hogy minél kisebb támadható felületet hagyjunk.

8. Maradjunk vonalban

Ha kóbor kutyával találkozunk, azonnal hívjuk a rendőrséget. Közöljük velük a tartózkodási helyünket, és adjunk részletes leírást magunkról és a kutyáról. Egy támadás során változhat a tartózkodási helyünk, ezért maradjunk vonalban, így a diszpécserek tájékoztatni tudják a járőröket az aktuális helyzetünkről. Sérülés esetén forduljunk orvoshoz, hiszen minél előbb el kell látni a sebeinket.

9. Tartsuk a zsebünkben

Kézenfekvő megoldás lehet, ha önvédelem céljából beszerzünk egy paprika spray-t, ám ennek közterületen való használata és viselése illegális. Ráadásul, ha nem megfelelően alkalmazzuk, akkor a spray használata során mi magunk is könnyen érintkezhetünk a nyálkahártyát irritáló anyaggal. Az ultrahangos kutyariasztót legálisan tarthatjuk magunknál a táskánkban, ám a tapasztalatok szerint nem minden esetben nyújt védelmet.

Szöveg: Reiter Georgina - FANNY

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem bír leállni luxusélete mutogatásával Berki Mazsi - fotók

mindmegette.hu

Gyors és pénztárcabarát menü a május 1-jei ünnepnapra

hirtv.hu

Varga Mihály: a nyugdíjasok továbbra is számíthatnak Magyarország kormányára + videó

origo.hu

Meztelenül fotózták a 43 éves Paris Hiltont

travelo.hu

Ezek Magyarország legszebb, mesebeli főúri kastélyai

ripost.hu

Íme a négy legintelligensebb csillagjegy – Te köztük vagy?

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most érkezett: dráma Budapesten, hajtóvadászatot indított a rendőrség

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

INSIDER

Kísértik az idegenek: Zsolt már meg sem lepődik, ha ufót lát

INSIDER

„És igen! Megvan” – örömhírt közölt SMA Zente édesanyja

INSIDER

Orbán Viktor: a béke és a háború határán, borotvaélen táncol Európa