Létrehozva: 2024.03.15.

Március a barlangok hónapja: mutatjuk a legjobb programokat

Javában zajlik egy programsorozat, melynek keretében kedvezményesen vagy épp teljesen ingyen látogatható több föld alatti természeti csoda. Ezek a barlangok várják idén márciusban a látogatókat!

Tizedik alkalommal hirdette meg a Barlangok Hónapja programsorozatot az Agrárminisztérium a Magyar Nemzeti Parkokkal együttműködve. A cél, hogy minél többen ellátogassanak valamelyik hazai barlangba, ezért kedvezményekkel és az év más szakában nem látogatható útvonalakkal várják a látogatókat a nemzeti parkok. Mutatjuk a részleteket!

barlang cave barlangok hónapja
Idén márciusban kedvezményekkel várják a barlangokba a látogatókat! Fotó: Ruslan Suseynov / Shutterstock

Rengeteg barlang található Magyarországon

Magyarországon 4200 barlangot tartanak hivatalosan nyilván, melyek összhosszúsága a háromszáz kilométert is meghaladja. Közülük harminchárom olyan idegenforgalmi hasznosítású barlang található öt hazai Nemzeti Park területén, amik a nagyközönség előtt is nyitva állnak. Ezek kedvezményes és ingyenes túrákkal, az év más szakaszában nem látogatható barlangokkal is várják a látogatókat márciusban.

Nemcsak az ország gazdag barlangokban, hanem Budapest is egyedülálló ilyen szempontból. A főváros közigazgatási területén 174 barlangot tartanak nyilván, melyek összhosszúsága 58 kilométer. Itt található az ország leghosszabb barlangja is, a Pál-völgyi-barlangrendszer, mely mintegy harminckét kilométer hosszúságú.

Milyen kedvezményeket lehet igénybe venni?

Aggteleken, a Baradla-barlangban például húszszázalékos kedvezményt biztosítanak ebben a hónapban. Budapesten a Duna-Ipoly Nemzeti Park huszonöt százalékos belépőkedvezménnyel várja a Szemlő-hegyi- és a Pál-völgyi-barlangban az érdeklődőket, ahol több előadást és filmvetítést is tartanak, míg a Duna-Dráva Nemzeti Parkban a Denevér-barlang húsz-, az Abaligeti-barlang pedig tízszázalékos kedvezménnyel várja a látogatókat – olvasható a kormany.hu-n.

A hazai barlangok több mint egynegyede a Bükkben található, itt van az ország legmagasabban lévő és legmélyebb barlangja is, a Körös-barlang és a Bányász-barlang.

Íme néhány kiemelt program

Többek között nem mindennapi szakvezetésekkel egybekötött túrákon lehet részt venni a kivilágított, családbarát útvonalakon, de akár kiépítetlen, kalandturisztikai barlangokat is meglátogathatunk kedvezményesen márciusban. Lássuk az 5 nemzeti park részletes programjait, amiket a funzine.hu listázott:

  • Aggteleki Nemzeti Park: egész hónapban 20% kedvezmény a Baradla-barlangba a felnőtt jegyárból; március 15., 23., 29. Baradlamanó túra, amin az egész család egy elvarázsolt, föld alatti meseországba csöppenhet.
  • Balaton-felvidéki Nemzeti Park: március 23-án kedvezményes látogatást lehet tenni a balatonedericsi Csodabogyós-barlangban, amit hazánk kilencedik leghosszabb barlangjaként tartanak számon.
  • Bükki Nemzeti Park: március 23-án speciális hosszú túrát szerveznek a Szent István-barlangban. Ekkor a barlang olyan részeit látogathatjuk meg, amik bejárására rendszerint nincs lehetőség. Ugyanezen a napon extrém, overálos barlangtúra is lesz a Bolhási-víznyelőbarlangban.
  • Duna-Dráva Nemzeti Park: március 19-én interaktív előadás és kőzetsimogató lesz a Tettye Oktatási Központban, március 23-án a denevérek világával kapcsolatos ingyenes tárlatvezetés lesz a Denevérmúzeumban, ugyanazon a napon pedig a Karszt-barlang-kutatás időszaki kiállítást is meg lehet nézni.
  • Duna-Ipoly Nemzeti Park: március 22-én felfedezőtúra lesz a Szemlő-hegyi-barlangban, március 31-én pedig barlanglátogató túra lesz a Sátorkőpusztai-kristálybarlangban.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem fogja kitalálni, hol van ez a vakítóan fehér homokos strand - képek

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

Négy éve hunyt el az ország Lópici Gáspárja: így néz ki most a horrorház

vg.hu

Ezt sokan benézték: tévedés, hogy a románok jobban élnének, mint a magyarok – de akkor mi van a háttérben?

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

mandiner.hu

Egész Lengyelország a Mandiner interjújáról beszél – a legsúlyosabb vádak is elhangzottak

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Trükköznek a magyar eperrel az árusok - Ne hagyd magad átverni!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki