Megszólalt a férfi akinek Magyar Péter a Dunába dobta a telefonját

POLITIK
Létrehozva: 2024.03.15.

Március a barlangok hónapja: mutatjuk a legjobb programokat

Javában zajlik egy programsorozat, melynek keretében kedvezményesen vagy épp teljesen ingyen látogatható több föld alatti természeti csoda. Ezek a barlangok várják idén márciusban a látogatókat!

Tizedik alkalommal hirdette meg a Barlangok Hónapja programsorozatot az Agrárminisztérium a Magyar Nemzeti Parkokkal együttműködve. A cél, hogy minél többen ellátogassanak valamelyik hazai barlangba, ezért kedvezményekkel és az év más szakában nem látogatható útvonalakkal várják a látogatókat a nemzeti parkok. Mutatjuk a részleteket!

barlang cave barlangok hónapja
Idén márciusban kedvezményekkel várják a barlangokba a látogatókat! Fotó: Ruslan Suseynov / Shutterstock

Rengeteg barlang található Magyarországon

Magyarországon 4200 barlangot tartanak hivatalosan nyilván, melyek összhosszúsága a háromszáz kilométert is meghaladja. Közülük harminchárom olyan idegenforgalmi hasznosítású barlang található öt hazai Nemzeti Park területén, amik a nagyközönség előtt is nyitva állnak. Ezek kedvezményes és ingyenes túrákkal, az év más szakaszában nem látogatható barlangokkal is várják a látogatókat márciusban.

Nemcsak az ország gazdag barlangokban, hanem Budapest is egyedülálló ilyen szempontból. A főváros közigazgatási területén 174 barlangot tartanak nyilván, melyek összhosszúsága 58 kilométer. Itt található az ország leghosszabb barlangja is, a Pál-völgyi-barlangrendszer, mely mintegy harminckét kilométer hosszúságú.

Milyen kedvezményeket lehet igénybe venni?

Aggteleken, a Baradla-barlangban például húszszázalékos kedvezményt biztosítanak ebben a hónapban. Budapesten a Duna-Ipoly Nemzeti Park huszonöt százalékos belépőkedvezménnyel várja a Szemlő-hegyi- és a Pál-völgyi-barlangban az érdeklődőket, ahol több előadást és filmvetítést is tartanak, míg a Duna-Dráva Nemzeti Parkban a Denevér-barlang húsz-, az Abaligeti-barlang pedig tízszázalékos kedvezménnyel várja a látogatókat – olvasható a kormany.hu-n.

A hazai barlangok több mint egynegyede a Bükkben található, itt van az ország legmagasabban lévő és legmélyebb barlangja is, a Körös-barlang és a Bányász-barlang.

Íme néhány kiemelt program

Többek között nem mindennapi szakvezetésekkel egybekötött túrákon lehet részt venni a kivilágított, családbarát útvonalakon, de akár kiépítetlen, kalandturisztikai barlangokat is meglátogathatunk kedvezményesen márciusban. Lássuk az 5 nemzeti park részletes programjait, amiket a funzine.hu listázott:

  • Aggteleki Nemzeti Park: egész hónapban 20% kedvezmény a Baradla-barlangba a felnőtt jegyárból; március 15., 23., 29. Baradlamanó túra, amin az egész család egy elvarázsolt, föld alatti meseországba csöppenhet.
  • Balaton-felvidéki Nemzeti Park: március 23-án kedvezményes látogatást lehet tenni a balatonedericsi Csodabogyós-barlangban, amit hazánk kilencedik leghosszabb barlangjaként tartanak számon.
  • Bükki Nemzeti Park: március 23-án speciális hosszú túrát szerveznek a Szent István-barlangban. Ekkor a barlang olyan részeit látogathatjuk meg, amik bejárására rendszerint nincs lehetőség. Ugyanezen a napon extrém, overálos barlangtúra is lesz a Bolhási-víznyelőbarlangban.
  • Duna-Dráva Nemzeti Park: március 19-én interaktív előadás és kőzetsimogató lesz a Tettye Oktatási Központban, március 23-án a denevérek világával kapcsolatos ingyenes tárlatvezetés lesz a Denevérmúzeumban, ugyanazon a napon pedig a Karszt-barlang-kutatás időszaki kiállítást is meg lehet nézni.
  • Duna-Ipoly Nemzeti Park: március 22-én felfedezőtúra lesz a Szemlő-hegyi-barlangban, március 31-én pedig barlanglátogató túra lesz a Sátorkőpusztai-kristálybarlangban.

 

origo.hu

Óriási hadihajók lepték el Szentpétervárat

ripost.hu

Összeroppant a gyásztól Katus Attila

borsonline.hu

Szakítás, féktelen bulik? Megszólalt Curtis, itt a teljes igazság!

magyarnemzet.hu

„Milák minden lépését megtervezte ebben a háborúban”

ripost.hu

Akik mindig a maguk feje után mennek: ők a leglázadóbb csillagjegyek

magyarnemzet.hu

A világ a párizsi olimpia esti megnyitóját várja + videó

ripost.hu

Belép a Merkúr a Szűz jegyébe: ennek a 3 csillagjegynek segít rendbe hozni az életét

mindmegette.hu

A legjobb dolog, ami a cukkinivel történhet: így készíts cukkinitócsnit pillanatok alatt

ripost.hu

Ezek nem lehetnek majd a gyerekeknél szeptembertől az iskolában: itt a lista!

ripost.hu

Megérkezett az Oroszlán hava: 3 csillagjegynek tele lesz a pénztárcája

ripost.hu

Karrierista csillagjegyek, akik számára a munka az első

ripost.hu

Svéd uborkasaláta télire: ha így rakod el, friss és roppanós marad

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Brüsszel agresszív hisztibe kezdett Orbán Viktor békemissziója miatt

INSIDER

A békemisszió fontos állomása Tusványos - szombaton összegez Orbán Viktor

INSIDER

Jól keresnek az energiacégek az olcsóbb orosz olajon, ezért csökkenteniük kell a benzinárakat

INSIDER

Fanta-botrány: rendesen kiakadtak a magyarok a multikra - videó

INSIDER

Izrael terrortámadásra figyelmeztette Franciaországot

INSIDER

Szijjártó Péter: a brüsszeli bürokraták történelmi bűne, hogy az Európai Unió érdekérvényesítő képessége most már gyengébb, mint bármikor korábban

INSIDER

„Marcsika mindig hozta a nyugdíjunkat és nagyon szerettük” – több ezren gyászolják a szanki postást

INSIDER

Trump vagy Harris? Milliárdosok csatája az Egyesült Államokban