kulcsár edina
Részleteket árult el a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny európai válogatójáról a hatalmas sikert aratott magyar csapat vezetője.
Bravúrosan szerepelt a magyar csapat a március 19-20-án Norvégiában, Trondheim adott otthont ugyanis a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny európai válogatójának. A magyarok nemcsak a jövő évi franciaországi döntőre biztosították a helyüket, hanem a legjobb tálnak járó különdíjat is elnyerték. A magyar csapat élén Kelemen Roland, a nyíregyházi Hunguest Sóstó séfhelyettese állt, aki elárulta a Ripostnak, mi volt a sikerük titka.
5 és fél óra állt rendelkezésünkre a versenyen a két témára, a rénszarvasra és a halra
- mondta lapunknak Roland.
Mint megtudtuk, a látványos táltéma a tenger kincseire épült, kötelező elemként szerepelt a skrei, a Norvégiában honos tőkehal és a fröyai fésűkagyló.
14 adag tálat kellett készíteni szarvasra és halra is. Előbbinél a rénszarvas lábszárát és nyelvét is tartalmaznia kellett a kompozíciónak, sőt a norvég nemzeti ital, az ánizsos, köménymagos Aquavit is kötelező elemként szerepelt
- emelte ki Roland.
A legjobb tálnak járó különdíjat a csapat egy egészen pazar kompozícióval érdemelte ki és Roland azt is elárulta, hogy szerinte, milyen fontos dolog kellett a sikerhez a látványon felül.
A kép tetején, az arany színű tálon látható a halrolád. Az apró, kis kerek kompozíciók konfitált burgonyák, míg az előtérben tokaji bor és céklazselé látható hagymadzsemmel, természetesen makói hagymával
- árulta el Roland.
„Fontos volt és később mindenkitől azt hallottam vissza, hogy nagyon sokat számított a versenyben, hogy a tálaláskor meleg volt a hal. Ezt megfelelő időzítéssel, a tál melegítésével értük el” - mondta lapunknak a Hunguest Sóstó séfhelyettese.
Roland kérdésünkre, hogy mikortól kezdik meg a felkészülést a 2025. januárjában sorra kerülő lyoni döntőre, a következőket mondta.
Szeptembertől fogják csepegtetni a franciák a verseny kötelező elemeit, , így ha már tudjuk a versenykiírást, mindenképpen azon leszünk a csapattal, hogy a legjobb tudásunk szerint felkészüljünk a világversenyre. Rendkívül erős mezőnyre számítok, ám az álmom, hogy a pódiumon legyünk a végén, vagyis az első háromban
- mosolyodott el Roland.