RETRO RÁDIÓ

Bocuse d'Or: Lofoteni hallal, makói hagymadzsemmel nyertek a magyarok

Z. H.
Szerző
Z. H.
Létrehozva2024. 03. 25. 14:40

Részleteket árult el a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny európai válogatójáról a hatalmas sikert aratott magyar csapat vezetője.

Bravúrosan szerepelt a magyar csapat a március 19-20-án Norvégiában, Trondheim adott otthont ugyanis a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny európai válogatójának. A magyarok nemcsak a jövő évi franciaországi döntőre biztosították a helyüket, hanem a legjobb tálnak járó különdíjat is elnyerték. A magyar csapat élén Kelemen Roland, a nyíregyházi Hunguest Sóstó séfhelyettese állt, aki elárulta a Ripostnak, mi volt a sikerük titka.

A magyar csapat: balról Szabó László coach, Dalnoki Bence, a csapat elnöke, Kelemen Roland és Fodor Noel commis, aki a séfnek segített  Fotó: Hunguest Sostó

5 és fél óra állt rendelkezésünkre a versenyen a két témára, a rénszarvasra és a halra

 - mondta lapunknak Roland.

Mint megtudtuk, a látványos táltéma a tenger kincseire épült, kötelező elemként szerepelt a skrei, a Norvégiában honos tőkehal és a fröyai fésűkagyló.

14 adag tálat kellett készíteni szarvasra és halra is. Előbbinél a rénszarvas lábszárát és nyelvét is tartalmaznia kellett a kompozíciónak, sőt a norvég nemzeti ital, az ánizsos, köménymagos Aquavit is kötelező elemként szerepelt 

- emelte ki Roland.

A legjobb tálnak járó különdíjat a csapat egy egészen pazar kompozícióval érdemelte ki és Roland azt is elárulta, hogy szerinte, milyen fontos dolog kellett a sikerhez a látványon felül.

Pazar kompozíciót állított össze a magyar csapat, amely méltán érdemelte ki a különdíjat / Fotó: Hunguest Sóstó

A kép tetején, az arany színű tálon látható a halrolád. Az apró, kis kerek kompozíciók konfitált burgonyák, míg az előtérben tokaji bor és céklazselé látható hagymadzsemmel, természetesen makói hagymával

 - árulta el Roland.

Fontos volt és később mindenkitől azt hallottam vissza, hogy nagyon sokat számított a versenyben, hogy a tálaláskor meleg volt a hal. Ezt megfelelő időzítéssel, a tál melegítésével értük el” - mondta lapunknak a Hunguest Sóstó séfhelyettese.

Roland kérdésünkre, hogy mikortól kezdik meg a felkészülést a 2025. januárjában sorra kerülő lyoni döntőre, a következőket mondta.

Szeptembertől fogják csepegtetni a franciák a verseny kötelező elemeit, , így ha már tudjuk a versenykiírást, mindenképpen azon leszünk a csapattal, hogy a legjobb tudásunk szerint felkészüljünk a világversenyre. Rendkívül erős mezőnyre számítok, ám az álmom, hogy a pódiumon legyünk a végén, vagyis az első háromban 

- mosolyodott el Roland.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.