Létrehozva: 2024.03.27.

Észre se veszik, úgy gyógyulnak a gyerekek a robotok segítségével

Játszva gyógyulnak a gyerekek a Bethesda Gyermekkórházban: az új robotterápiás eszközöknek köszönhetően szinte észre sem veszik, hogy gyógykezelésen vesznek részt.

A Bethesda Gyermekkórházban minden évben több száz súlyos sérült gyermek rehabilitációja zajlik. Az ő minél hatékonyabb, gyorsabb gyógyulásukat segítik a most beszerzett, fejlett technológián alapuló, speciális eszközök.

A csuklón lévő szenzor irányítja a liftet a játékban Fotó: Szabolcs László

A Bethesda Gyermekkórház innovatív robotterápiás készülékeinek ünnepélyes átadó és bemutató ünnepségén úgy érezhette magát az ember, mintha nem is kórházban lenne: mosolygós gyerekarcok, jókedvű szakemberek mutatták be, hogyan is kell elképzelni a robotterápiát a gyerekek rehabilitációja során. Míg az egyik kislány egy hatalmas érintőképernyőn irányított egy autót, a másik kislány az ujjai mozgatásával tolt ide-oda egy kosarat, melybe virtuális almák potyogtak. A Bethesda Gyermekkórház szakemberei kiemelték, hogy a technika fejlődésével a rehabilitációs ellátásban is egyre nagyobb teret kapnak a robotikus és robot által támogatott terápiás rendszerek, melyek nem helyettesítik, hanem támogatják és kiegészítik az eddig alkalmazott terápiákat.

Ha egy megfelelően megtervezett, egyénre szabott terápiás kezelés részét képezik, hatékony szerepet játszhatnak a motoros funkciók javításában, az izomerő- és mozgástartomány növelésében, de akár a koordináció fejlesztésében is

 — nyilatkozta az eszközökkel kapcsolatban dr. Velkey György János, a Bethesda Gyemekkórház főigazgatója, aki kiemelte: céljuk az elérhető és a lehető legmagasabb életminőség biztosítása a hozzájuk forduló gyerekeknek és családjaiknak.

Dr. Velkey György külön köszönetet mondott kollégáinak, akik lehetővé tették a robotterápia mielőbbi bevezetését Fotó: Szabolcs László

"Hatalmas előrelépés az, hogy hozzájutottunk ehhez a rehabilitációs robotrendszerhez, ami összességében 7 gépet jelent, a legmodernebb technikákat, amik a gyerekeket tudják fejleszteni — magyarázza a Ripostnak dr. Velkey György János, aki szerint ez a kiegészítő terápia a betegek egy jelentős körének nyújt további kiemelt segítséget a jövőben.

Ez egy jelentős országos beruházás, aminek mi is részesei lehetünk. Igyekeztünk nagyon hamar bevetni és kipróbálni a gépeket, hiszen a súlyos állapotú gyermekek rehabilitációjában az egyik országos központ vagyunk

 — folytatta a főigazgató, aki külön megköszönte kollégáinak, hogy lehetővé tették a robotterápia mielőbbi működésbe lépését, ugyanis ez nem csak a betegeknek újdonság, hanem az egészségügyi szakembereknek is.

Ez a gép precízen fejleszti a felső végtagok mozgását Fotó: Szabolcs László

Egy egészségügyi dolgozónak ünnep ez a nap, ugyanis öröm látni, hogy a modern technikával mennyivel jobban tudja segíteni a gyerekek rehabilitációját a szakember

 — fejtette ki a Ripostnak Dr. Surján Orsolya, az Országos Népegészségügyi Központ helyettes országos tisztifőorvosa, aki azt is kiemelte, hogy a gyerekek rehabilitációja kifejezetten népegészségügyi jelentőségű, ugyanis ezzel csökkenthetők a gyerekek és a családok terhei.

Bár a Bethesda Gyermekkórházban eddig is különösen nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a gyermekkorban végzett rehabilitációt minden esetben minél játékosabb formában végezzék, egyre nagyobb kihívást jelentett, hogy az elektronikus eszközök képernyői előtt felnövekvő generáció figyelmét és érdeklődését lekössék. A szakemberek reményei szerint mostantól ezeknek a modern eszközöknek a használatával ez is orvosolhatóvá válik.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nézegessen lézengő Magyar Péter-tüntetőket - videó

origo.hu

Macron az atomfegyverekről beszélt, itt az újabb őrült terv

borsonline.hu

Az unokatestvérem nem hívott meg az esküvőjére - bosszúból 700 ezer forintot számláztam ki neki

ripost.hu

„De nagy legény már” - Védelmezőn ölelte Nádai Anikót a nagyfia – Fotó

vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

origo.hu

Hihetetlen felvétel, UFO-t rögzített egy kamera az Egyesült Államokban

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 27-28.: Fontos felismerések, örömteli lehetőségek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Ezreket spórolhatsz az egynapos sztrádamatricával. Mutatjuk, hogyan csináld!

INSIDER

Aggasztó: keresik a 14 éves Natáliát, nagyszülei otthonából tűnt el

INSIDER

Nyitrai Zsolt: A nyugdíjasok továbbra is számíthatnak Magyarország kormányára!

INSIDER

Berobban a nyárias meleg, közel 30 fok is lehet