INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.23.
Módosítva: 2024.03.23.

Meghátrál-e Brüsszel a gazdák előtt?

Megkezdődött a történelem legnagyobb lengyel gazdatüntetése. Számos város bejáratát már teljesen lezárták.

Az Európai Parlament (EP) múlt héten megszavazta az ukrán agrárimport jelentős szigorítását, ami aggasztja azokat a brüsszeli tisztségviselőket, akik eddig azt a narratívát hangsúlyozták, hogy az EU feltételek nélkül támogatja Ukrajnát – fogalmazott Schenk Richárd, az MCC Brussels kutatója a hirado.hu-nak. Az elemző kiemelte: annak ellenére, hogy februárban még a tagállami egyeztetések is arról szóltak, hogy az Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékek közül csupán a tojásra, baromfira és cukorra vezetnének be korlátozásokat, mára az Európai Tanács is csatlakozott az EP által elfogadott, jóval szigorúbb szabályozáshoz.   

Nincs egység Ukrajna mögött 

Schenk Richárd rámutatott, hogy a tanácsi állásfoglalás változása mögött a lengyel miniszterelnök, Donald Tusk javaslata húzódik, aki a lengyelországi gazdatüntetések nyomására átállt a saját termelői oldalára, ezzel pedig dominóhatást idézett elő a többi tagállam között. Mint mondta, ezt a döntést az EU-csúcson elfogadják az állam- és kormányfők, ami lényegében eldobja a bizottság eredeti javaslatát, amely még jóval barátságosabb volt Ukrajna számára.  

 A szakértő rámutatott, hogy az ukrán mezőgazdasági import korlátozása precedens értékű döntés, mivel felülírja azt a két éve hangoztatott narratívát, miszerint az EU feltétel nélkül támogatja Ukrajnát a győzelemig. „Itt azonban kiderült, hogy csak addig támogatható az ukrán agrárium, amíg az nem okoz kárt az európai termelőknek” – tette hozzá. 

Schenk Richárd arra is kitért, hogy a háborúban álló ország fegyveres támogatása kapcsán is egyre nagyobb indulatok vannak a háttérben. Mint mondta, az európai vezetők érzik, hogy az Egyesült Államokban idén esedékes elnökválasztáson komoly esélye van Donald Trump visszatérésének, másfelől pedig Olaf Scholz német kancellár a saját koalíciós partnereivel szemben vitte át az akaratát és tagadta meg a Taurus robotrepülőgép átadását Ukrajna számára.

„A kancellár azzal indokolta a döntését, hogy a közvélemény-kutatások szerint a németek 29 százaléka támogatja csak a Taurus szállítását Ukrajnának” – tette hozzá. A szakértő szerint a politikai Ukrajna-front egysége megbomlani látszik. 

 Az európai zöldmegállapodás vége? 

A kutató emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság által január óta bejelentett agrárpolitikai engedmények csupán apró, kozmetikai jellegű megoldások voltak. „Egyértelműen látszott, hogy a bizottság taktikai lépéseket tett” – tette hozzá. Mint mondta, a tagállamokra otthon hatalmas nyomás nehezedett a gazdálkodók részéről, így a tanács is nyomást gyakorolt a bizottságra, hogy tegyen komolyabb lépéseket. „Az új tervezetet pénteken nyújtotta be a testület, ami nagyon komoly változásokat jelent a termelők számára” – mondta az elemző, aki azt is hangsúlyozta, hogy ezeket a változtatásokat még az európai parlamenti választások előtt át akarják vinni a parlamenten és a tanácson is. 

„Olyan, uniós viszonylatban szinte hihetetlen engedményeket tesznek, minthogy a tagállamok szabhatnak meg határidőket és pontosíthatják, sőt, akár enyhíthetik is az uniós előírásokat. Egy teljes törvénycsomagot nyújtottak be, amely megváltoztatja a közös agrárpolitikát a környezetvédelmi törekvések rovására” – fejtette ki.

Schenk Richárd kiemelte, hogy

a legfontosabb javaslat, hogy a 10 hektár alatti termelők a jövőben kikerülnek a környezetvédelmi ellenőrzés alól, tehát nem kell igazolniuk a környezetvédelmi megfelelést az uniós támogatások megszerzéséhez, ami pedig az európai gazdálkodók 65 százalékát érinti. 

Az MCC Brussels kutatója arra is felhívta a figyelmet, hogy a természet-helyreállítási törvény is „az utolsókat rúgja.” Ez a törvényjavaslat az EU zöldmegállapodásának az egyik sarokköve, ami 2030-ig akár az EU területének a 20 százalékát is természetvédelemi területté nyilvánítaná. Schenk Richárd emlékeztetett, hogy a javaslatot még 2022-ben nyújtották be, amiből a jobboldal és a liberálisok ellenállása miatt jelentősen visszavágtak a parlamentben, majd a spanyol soros elnökség alatt a tanács is mérsékelt annak tartalmán.

„Két hete fogadta el a közös állásfoglalást a parlament, amit azonban a tanács mégsem fog tudni elfogadni, mivel a tagállamok kormányai félnek, hogy ebből kampánytéma lesz” – mutatott rá.

A szakértő emlékeztetett, hogy a természet-helyreállítási jogszabályt eredetileg Olaszország, Finnország, Svédország, Belgium és Hollandia sem támogatta, ugyanakkor az otthoni politikai nyomás hatására jelentősebb tagállamok is kihátrálni látszanak a megállapodásból. „Többek között Szlovákia, Románia, Ausztria, sőt, akár Németország is kihátrálhat a jogszabály mögül” – tette hozzá. Mint mondta, ez azt jelenti, hogy ha akár egyikük is megteszi ezt, akkor nem lesz meg a minősített többség a tanácsban.  

 

A lengyel mezőgazdaság történetének legnagyobb tiltakozása zajlik! A gazdák 560 helyen zárták el az utakat. Traktorok állnak a tartományi hivatalok előtt, a városok be- és kivezető útjain, autópályákon és határátkelőknél. A gazdák a mezőgazdasági termékek Ukrajnából történő behozatalának leállítását, az európai zöld megállapodásból való kilépést és a lengyelországi gazdálkodás újjáépítését követelik.

tüntetés lengyel 
gazdák
Brüsszel mezőgazdasági politikája és az ukrán élelmiszerimport ellen tiltakoznak a gazdák - Fotó: Ebrahim Noruzi /  MTI

A Śrem melletti Kawcza hídon 70 traktor és egy kombájn állította meg a forgalmat, a blokádon csak a mentőket engedik át. Az egyik gazda a TPR nevű mezőgazdasági híroldalnak elmondta, a tüntetések csak akkor szűnnek meg, ha "a zöld rendeletet kidobják, és lezárják a mezőgazdasági import előtt az ukrajnai határt".


A 11-es számú országutat is blokkolják. Az ottani régió gazdái ellenzik azt a megállapodást, amelyet kedd este néhány gazdaszervezeti vezető és a Földművelésügyi Minisztérium képviselői írtak alá.
Noha a traktorok nem tudtak behajtani Varsóba, a gazdák jelentősen lelassították a forgalmat a fővárosba be- és onnan kivezető utakon. Poznan és Krakkó is igazi ostrom áll.


Időközben az újonnan alakul Fiatal Gazdák Mozgalom (RMF) közölte, hogy a kormány és több mezőgazdasági szervezet képviselőinek megállapodásából hiányoznak azok a konkrétumok, amelyek megoldanák problémáikat. 

Ezek ugyanazok a nyilatkozatok, amelyeket hetek óta hallunk.

Az RMF azt tervezi, hogy felkeresik a lengyelországi pártok irodáit, és minden képviselőt, szenátort megkérdeznek arról, hogy mit tettek az ukrajnai import, a Green Deal leállítása, és a lengyel gazdálkodók érdekeinek védelme érdekében.

Jövő nyárig vámmentesen jöhetnek az ukrán mezőgazdasági termékek az EU-ba

Az Agroinform közlése szerint az Európai Parlament (EP) és az Európai Tanács újabb egy évre, 2025. június 5-ig meghosszabbítanák az EU-ba irányuló ukrán mezőgazdasági termékek importvámjainak és kvótáinak ideiglenes felfüggesztését, ugyanakkor védő intézkedéseket is rögzítettek piaci zavarok esetén. Az Európai Bizottság azonnal beavatkozhat, ha az ukrán import miatt jelentős zavarok lépnek fel az uniós piacon. A rendelettervezet vészfékeket is beiktatott a baromfi, a tojás és a cukor esetén. Az Európiai Parlament ezt a listát kibővítette a zabra, a kukoricára, gabonadarára és a mézre is, ellenben kimaradt belőle a búza. A vészfékek akkor lépne életbe, ha a felsorolt termékeknél az EU-ba behozott mennyiség meghaladja a 2022-as és 2023-as referenciaidőszak átlagos mennyiségét. Az Európai Bizottság pedig határozott fellépést ígért az ukrán búzaimport megugrása esetén.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

mandiner.hu

Újabb nagyberuházást jelentett be Lázár János

metropol.hu

50 éves a Rubik-kocka, brit lap készített interjút a magyar feltalálóval

hirtv.hu

Javítóintézetben kell letöltenie előzetes letartóztatását a bőnyi késelőnek + videó

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. április 29-május 5.: Nagyon kedvező változásokat jeleznek a bolygók

ripost.hu

Kiderült, együtt maradt-e a Házasság első látásra kedvenc házaspárja

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal