INSIDER

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.02.08.

Kemény üzenetet küldtek a gazdák Brüsszelnek. Ez dönti el, hogy ki nyeri az EP-választásokat

Az európai gazdák változást akarnak elérni a túlélés érdekében.

Az európai gazdák nem alkusznak, hetek óta tüntetéseken, demonstrációkon követelik az uniós mezőgazdasági politika felülvizsgálatát. Brüsszel tett már engedményeket, de a gazdálkodók számára ez nem elég. Úgy tűnik, hogy a tiltakozási mozgalom erősen befolyásolja majd az európai parlementi választások kimenetelét.

Farmers' protests - Hamburg
A német gazdák kezdték a tiltakozási hullámot, folytatták a franciák, spanyolok, olaszok. Alig van olyan régió, ahol ne lettek volna tüntetések. Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP / AFP

Damien Radet francia farmer, s egyben az FNSEA mezőgazdasági szakszervezet egyik területi vezetője maga is részt vett Párizs blokádjában.

 Radet a Politicónak nyilatkozva nem kertelt. Arra szólította fel az Európai Unió vezető politikusait, hogy állítsák le és vonják vissza a gazdálkodókra vonatkozó környezetvédelmi előírásokat, mert az versenyhátrányba hozza őket EU-n kívüli termelőkkel szemben. Szigorúbb fellépést kért az importverseny ellen, beleértve az Ukrajnából származó hatalmas élelmiszerimport leállítását. Radet egyértelműen arra utalt, hogy a júniusi európai parlamenti választások kulcsfontosságú témája lesz a gazdák ügye, beleértve a zöld átmenet kérdését, valamint azt, hogy Brüsszel továbbra is vámmentesen engedi be az ukrán mezőgazdasági termékeket az EU területére.

Az olasz gazdák is szenvednek Brüsszel mezőgazdasági politikájától, s ehhez járul még a műtrágya, az üzemanyag drágulása. Szigorúbb import szabályozást kérnek, s megjegyzik, hogy az ukrán termékek vámmentessége drámaian csökkentette a haszonkulcsukat. A traktorok egyelőre Róma közelében gyülekeznek, a fővárosba csak tíz traktort és 1500 gazdát engednek be a hatóságok pénteken. A tüntetők fel akarnak szólalni a Sanremói Dalfesztivál színpadán is.

Farmers Protest With Tractors In Milan
Több ezer traktor indulhat el Róma felé. Fotó: NurPhoto via AFP / AFP


Az mti tudósítása szerint az Elárult Mezőgazdasági Dolgozók nevű szervezet erőteljesebb akcióra készül a jövő héten.  

"Több ezer traktor, kamion és mezőgazdasági gép érkezését várjuk. A hatóságoktól azt kértük, hogy a Circus Maximus mezején vonulhassunk fel" 

– mondta vezetőjük Daniele Calvani.

A tiltakozó megmozdulások csütörtökön is folytatódtak Spanyolországban, ahol a három legnagyobb érdekképviselet is csatlakozott a gazdák spontán akciójához. A szakszervezetek február 21-ére a spanyol agrárminisztérium épületéhez szerveznek tüntetést, mert a harmadik országokból importált olcsó mezőgazdasági termékek lenyomják az uniós és a spanyol termékek árát, miközben nem felelnek meg az EU-s normáknak. Salamancában a tiltakozók azt tervezik, hogy a város főutcáján, a  Gran Vián  felolvassák kiáltványukat. A kormány támogatását kérik, hogy vessenek véget "Az EU sodródásának", mert Brüsszel "túl messzire ment" döntéseivel. Változást akarnak elérni a túlélés érdekében.

A La Libre Belgique belga napilap keddi tájékoztatása szerint a belga gazdák újra traktorokkal akadályozzák a Hollandiával, valamint a Franciaországgal közös határátkelők forgalmát, több nagy üzletközpontot is elérhetetlenné tettek. A napilap emlékeztetett, hogy a flamand gazdák a múlt héten blokkolták az északi-tengeri Zeebrugge kikötőjébe vezető utakat. Közölték: becslések szerint a gazdák tiltakozó akciója 50 millió eurójába került Zeebrugge kikötőjének, ahol körülbelül 2000 teherautó rekedt a háromnapos lezárás ideje alatt.

Bulgáriában csütörtökön, a tüntetések harmadik napján a mezőgazdasági termelők újabb útlezárásokat jelentettek be. Az ágazat képviselői ellenzik az EU zöld politikáját, az Ukrajnából és harmadik országokból származó mezőgazdasági termékek szabályozatlan importját, valamint a mezőgazdaság állami támogatásának hiányát. 
 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

Új trónörökös a láthatáron? Bizonyítékokkal jelentkezett Károly király és Kamilla eltitkolt fia

vg.hu

Ezt sokan benézték: tévedés, hogy a románok jobban élnének, mint a magyarok – de akkor mi van a háttérben?

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

hirtv.hu

Gyurcsány egykori minisztere is felbukkant Magyar Péter mögött

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Majdnem világrekord-mértékű államháztartási hiány alakult ki Katona Tamás pénzügyi államtitkársága alatt

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Hányingerkeltő: A Nébih azonnal bezárta a II. kerületi éttermet, olyan meghökkentő állapotok uralkodtak – Videó

INSIDER

Trükköznek a magyar eperrel az árusok - Ne hagyd magad átverni!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre