kulcsár edina
Nők milliói szenvednek gyakori hőhullámoktól, alvászavaroktól, fejfájástól mely tünetek mind a változókor számlájára írhatók. Úgy tűnik azonban, hogy magyar tudósok egy egyszerűen követhető étrenddel megálljt parancsolhatnak a klimax kínzó tüneteinek.
A klimax nem kíméli a változó korban lévő nőket: a hőhullámok, az izzadás, az alvási nehézségek és az elhízás, csak néhány tünet azok közül, melyek a szervezet hormonális átállása miatt gyötrik a nőket. A testi tünetek mellett a legtöbb nőnek klimax során lelki nehézségekkel is meg kell küzdeniük. Az egyik legkellemetlenebb változás a memóriazavar, de a klimax szorongással vagy akár komoly depresszióval is járhat. A hormonális átállás tüneteinek enyhítésére vannak ugyan gyógyszerek, de egyikkel sem lehet komolyan felvenni a versenyt ellene, így a megoldás kulcsát az életmódban érdemes keresni. A magyar kutatók meg is tették, és úgy tűnik egy könnyen követhető diétával végre komoly áttörést értek el a klimax tüneteinek enyhítésében.
A budapesti Semmelweis Egyetem és a Magyar Dietetikus Szövetség kutatói 134 tanulmányt tekintettek át, hogy megtalálják azt az étrendet, ami ugyan meg nem szünteti, de csökkentheti a menopauza tüneteit. A Nutrient nevű szakfolyóiratban publikált tanulmány szerint a nők körülbelül 6-7 kiló plusz súlyt szednek fel 50 és 60 éves koruk között, ami jelentősen hozzájárul a menopauza tüneteinek kialakulásához. A magyar szakemberek által javasolt étrend kulcsfontosságú lehet a nők súlyának szabályozásában, hiszen úgy tűnik, hogy a fogyás enyhítheti a hőhullámokat, ráadásul csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a rák kialakulásának kockázatát. A szakemberek szerint a nőknek körülbelül 2000 kalóriát kell elfogyasztaniuk egy nap, ám ha fogyni próbálnak, 1400 kalória bevitele lesz számukra az ideális. Persze nem mindegy, hogy miből és mennyit eszik az ember, mutatjuk!
– kevesebb, mint 5 g só naponta
– legalább napi 300 g zöldség és 200 g gyümölcs (5 adagra elosztva)
– napi 1-1,2 g fehérje testsúlykilogrammonként, melynek fele növényi forrásból, például szójából, lencséből, babból, csicseriborsóból, quinoából vagy diófélékből származik; egyébként az alacsony zsírtartalmú fehérjeforrások (pl. baromfi, alacsony zsírtartalmú tejtermékek) előnyben részesülnek
– hetente legfeljebb 350-500 g főtt/párolt/sült vörös hús (pl. marha- és sertéshús) fogyasztása
– hetente legalább két adag (100-120 g/alkalom) zsíros húsú mélytengeri hal (pl. lazac, makréla, tonhal, hering, szardínia) vagy édesvízi halak közül pisztráng, busa fogyasztása
– feldolgozott húskészítmények fogyasztása csak alkalmanként és kis mennyiségben
– hüvelyesek (bab, borsó, lencse, csicseriborsó vagy szója) hetente legalább egyszer
– napi 30 g sótlan dióféle vagy egyéb olajos mag; a gyakoriságnál fontos a testtömeg figyelembevétele
– hetente egy húsmentes nap
– 30-45 g rost/nap, főként teljes kiőrlésű gabonafélékből
– a mérsékelt zsiradék fogyasztás elengedhetetlen – a növényi zsírok fogyasztása preferált: napraforgóolaj sütéshez; olíva-, repce-, lenmag-, szójaolaj stb. salátaöntetekhez
– napi 33 ml/testsúlykilogramm folyadékbevitel (főként víz), egyenletesen elosztva a nap folyamán
– kerülni kell az egyszerű, gyorsan ható cukrokat (például a süteményeket, édességeket vagy cukrozott üdítőitalokat)
– megfelelő kalcium-, D-vitamin-, C-vitamin-, B-vitamin-, n-3 LCPUFA- és omega-3 zsírsav-bevitel
– napi fél liter tej kalciumtartalmának megfelelő tejtermék fogyasztása
– dohányzás és alkohol mellőzése
– a rendszeres testmozgás elengedhetetlen