Létrehozva: 2024.02.01.

Egy 143 éves álom válik valóra a Városligetben, itt van már az előfutára

Az 1881-ben megálmodott Nemzeti Fotóművészeti Múzeum jövőre a Városliget kapujában, az egykori Klösz-villában nyílik meg jövőre. Egykor itt lakott és dolgozott a magyar fotográfia egyik kiemelkedő alakja, Klösz György. Február 1-jén pedig megnyílt a leendő múzeum kistestvére a Millennium Házában. Ezzel végleg eldőlt, képzőművészeti alkotás-e a fotó.

Végleges otthonra talál a magyar fotóművészeti gyűjtemény, jövőre megnyílik a Nemzeti Fotóművészeti Múzeum - jelentette be február 1-jén csütörtökön Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, amikor megnyitotta a Millennium Házában a Mélység/élesség, Remekművek a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből című időszaki kiállítást. 

Csák János miniszter nagy bejelentést tett. Fotó: Máté Krisztián

A magyar fotográfusok az elmúlt 170 évben világszínvonalú örökséget hagytak ránk, óriási teljesítményt nyújtottak, néhányuk nevét az egész világ megismerte 

- mondta Csák János. Hangsúlyozta: 2025-től végre méltó helyen tudják bemutatni ezt a kiemelkedő művészeti munkát.

A csütörtökön megnyílt fotótörténeti kiállításon külön fejezetet kaptak a portrék. Fotó: Máté Krisztián

A fotóművészet a képzőművészet része, éppen ezért méltó helyen van a Szépművészeti Múzeum kebelében

- hangsúlyozta a Ripost kérdésére Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa. A Nemzeti Fotóművészeti Múzeum ugyanis a Szépművészeti Múzeum tagintézményeként működik majd,  több mint háromezer négyzetméteren. Baán László hozzátette: a magyar fotográfia történetének több mint 700.000 darabos gyűjteményéről a világszínvonalú Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) gondoskodik majd, méltó helyen őrzi a teljes anyagot, amiből különböző tematikus kiállítások is rendezhetők.  

Mostanáig Kecskemét adott otthont a fotóművészeti kiállításnak az egykori ortodox zsinagóga épületében, ahol alapítványi fenntarásban, a magyar fotográfia jelentőségéhez nem mérhető módon és feltételek között, kevesebb mint 300 négyzetméteren működött mostanáig. A múzeum ott sem szűnik meg, árulta el lapunknak Baán László, de végre megvalósul az évszázados álom, és az új intézmény jövőre megnyitja kapuit. 

Ezzel a nemzetközileg egyik legismertebb és legelismertebb magyar művészeti ág talál méltó otthonra a megújuló Városliget kulturális tengelyében

- szögezte le a miniszteri biztos. Teljesül a fotográfiai szakma által egy csaknem másfél évszázada megfogalmazott igény, ugyanis Veress Ferenc, a nemzetközi hírű fotográfus, a szakma első szaklapjának alapítója 1881-ben a Budapesti Hírlap hasábjain tette közzé nyílt levelét, amelyben egy budapesti „mindennemű fényképészeti művekből rendezett országos és állandó kiállítás” létrejöttét szorgalmazta. 

Itt, a Városliget fasor 49. szám alatt, Klösz György egykori villájában és fotográfiai műhelyében nyílik meg a Nemzeti Fotóművészeti Múzeum. Fotó: Palkó György

A közönség addig is megcsodálhatja többek közt André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassaï, Martin Munkácsi, illetve Robert Capa legfontosabb munkáit a február 1-jén a Millennium Házában nyílt Mélység/élesség című kiállításon, ami május 9-ig tart nyitva. 

Munkácsi Márton Peignoir in a light breeze című, 1936-ban készült fotográfiája is látható a kiállításon

A több mint 150 művet felvonultató tárlaton a világhírű képek mellett fotótechnikai eszközök, különleges fényképezőgépek is láthatók. 

Egykor sokkal nagyobb technikai tudás kellett a fényképezéshez. A kiállításon az egykori eszközöket is megcsodálhatjuk. Fotó: Máté Krisztián

A tárlat amellett, hogy lehetőséget nyújt a magyar fotótörténet áttekintésére, tematikus összeállításban mutatja be a képeket és információkat is elárul az alkotókról, a felvételek elkészítésének körülményeiről.

Cornell Capa híres képe Marilyn Monroe-ról a Kallódó emberek (The Misfits) című film forgatása közben

A kiállítás legkorábbi papíralapú fényképei az Orbán Balázs által jegyzett Balán rézbánya Erdélyben című felvétele, ami 1852 körül készült, valamint Rosti Pál 1857–1858 között, közép-amerikai utazásai során készült fényképei. A tárlaton erőteljes hangsúllyal szerepelnek a legfontosabb és legismertebb magyar kortárs fotográfusok, így például a kiállítás legújabb, tavaly készült műve Korniss Pétertől származik.

 

 

origo.hu

Kozák Danuta vádjai megosztották a magyar kajak-kenu sportot

ripost.hu

Mi történik a Fradinál? Nem kért a sztárjátékos a csapatból

borsonline.hu

Egyszerre borította a bilit a Tesco több dolgozója, a vásárlók teljesen le vannak fagyva

ripost.hu

Hoppá: Világsztár jelent meg egy magyar cipőboltban, ezt a lábbelit vitte haza

vg.hu

Azahriah a Puskásban: három nap múlva koncert, de valamiért tömegével adja el a jegyeket a közönség

ripost.hu

Ezt már nem lehet visszaszívni, lelepleződött Katalin hercegné titka

lakaskultura.hu

Az ezerarcú tyúklábminta: mindenhol elegánssá teszi a teret

ripost.hu

Durván bekavar az univerzum, drámai fordulat jön 3 csillagjegy kapcsolatában

ripost.hu

Három csillagjegy, akinek gyökeresen megváltozik az élete júniusban

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt: mindössze 1 százalék nem bukik el rajta

ripost.hu

Hoppá: több százezer forint borravalót adott T. Danny egy felszolgálónak - videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Újabb lépés a világháború felé: térképen az amerikai fegyverekkel támadható orosz célpontok

INSIDER

Orbán Viktor: ez az a választás, ahol eldől a háború és béke kérdése

INSIDER

Magyar Péter alelnöke a piramisjáték főszereplője: 1200 embert loptak meg, 7 milliárd forint tűnt el

INSIDER

Ellenzik a magyarok a kötelező sorkatonaságot

INSIDER

Míg az EU-ban fogynak a gyerekek, a magyar modell megmutatta, hogy másként is lehet

INSIDER

„Sokkal nagyobb súlyt kell adnunk az állatvédelem ügyének Budapesten!” - Állatbarát fővárost szeretne Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Magyar bűnözők sokkolták Bécset: kifosztották az osztrák betörőkirályt

INSIDER

Magyar festő rejtélyes múltú képe teszi dúsgazdaggá a dédunokát