INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.02.01.

Erős felhatalmazással tárgyal ma Brüsszelben Orbán Viktor, mutatjuk a részleteket

Több mint másfél millió magyar mondta el a véleményét arról, hogy a miniszterelnöknek milyen politikát kell képviselnie Brüsszelben.

A szuverenitás védelemről szóló nemzeti konzultáció keretében minden magyar ember elmondhatta a véleményét azokról a kérdésekről, amelyek alapvetően befolyásolják Magyarország gazdaságát és biztonságát. A postai úton és online formában is kitölthető kérdőíveket több mint másfél millióan töltötték ki.

A legutóbbi nemzeti konzultációt több mint 1,5 millió ember töltötte ki és küldte vissza a megadott határidőig. Ez erős felhatalmazást jelent a Brüsszelben zajló tárgyalásokhoz. Fotó: Ujvári Sándor

A konzultációban Ukrajna uniós tagságának és finanszírozásának kérdése mellett mindenki elmondhatta véleményét az új uniós migrációs csomagról, és azokról a brüsszeli követelésekről és javaslatokról is, amelyek szűkítenék a magyar gazdaság mozgásterét. A génmódosított ukrán gabonára vonatkozó szabályok lazításáról is kialakíthatták az álláspontjukat a válaszadók. 

Az emberek akarnak dönteni a saját sorsukról

A konzultció eredményéről Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő adott tájékoztatást:

Az önrendelkezés és a függetlenség mellett tettek hitet, és a kormányt felhatalmazták érdekeik képviseletére a további brüsszeli tárgyalásokon azok, akik részt vettek a nemzeti konzultáción

Továbbá kiemelte: az emberek jelezték, hogy „ők akarnak dönteni a saját sorsukról”, nem akarják, hogy egy szűk brüsszeli elit határozza meg az életüket. Nyilvánvalóvá tették azt is, hogy „nem akarnak háborút, fegyvert küldeni és nem akarnak nyitott határokat.

Hangsúlyozta: egyértelmű, és határozott megbízólevél a kormány számára a további brüsszeli tárgyalásokhoz az emberek felhatalmazása, azzal meg tudja védeni a kabinet a magyar emberek akaratát is.

Különösen fontosnak nevezte, hogy míg néhol Európában „nem hallják meg az emberek hangját”, ezért a választók kénytelenek olykor „traktorokon elvinni” a véleményüket, addig Magyarországon azt a kormány kérdésére mondhatják el az emberek, „nem kell az ajtókon dörömbölni”.

Úgy vélekedett: a jelek szerint Brüsszelben azért félnek kikérni az emberek véleményét, mert „esetleg nem az lesz az eredmény, mint amit a brüsszeli elit próbál egyre hangosabban harsogni”. A magyar kormány viszont azon lesz, hogy egészen Brüsszelig vigye el az emberek szavát és hangját – közölte.

A pontos eredmények

A kormány korábban azt is közzétette, hogy pontosan milyen arányban válaszoltak az egyes kérdésekre a kérdőív kitöltői:

 
 

Kemény harcok várhatók Brüsszelben

Orbán Viktor szerdán délután Brüsszelbe utazott, hogy részt vegyen az uniós országok vezetőinek legújabb csúcstalálkozóján. A rendkívüli csúcs fő témája Ukrajna támogatása lesz. 

A miniszterelnök a minap a Le Point nevű francia hetilapnak adott interjút, amiben megerősítette: nem változott a magyar álláspont! Az ukrajnai háborúnak nincs katonai megoldása, tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség, a többi tagállam javaslata azonban a katonai megoldás irányába mutat, és azt javasolják, az EU négy év alatt adjon 50 milliárd eurót Ukrajnának.

Hozzátette: Magyarország, mint szuverén állam, ellenzi a költségvetésnek ezt a módosítását, de egy független országnak ezt a jogát a huszonhatok nem fogadják el, ezért próbálják Magyarországot meggyőzni, nyomást gyakorolni rá, zsarolni, hogy rákényszerítsék a támogatásra.

A miniszterelnök azt mondta, kompromisszumos ajánlatot tettek: Magyarország kész részt venni ebben a megoldásában, ha garantálják, hogy a tagállamok minden évben egyhangúlag döntenek arról, hogy továbbra is küldjék-e ezt a pénzt vagy sem. A kormányfő kifejtette, Brüsszelben azt mondják, hogy ha szuverén országként viselkedik, akkor Magyarországot azonnal hatalmas pénzügyi blokád alá veszik, és összekötik az ukrán kérdést a jogállamisággal, pedig a kettőnek semmi köze egymáshoz.

A legutóbbi nemzeti konzultáció komoly támogatást jelent Orbán Viktornak ahhoz, hogy a magyar emberek érdekeit tudja képviselni Brüsszelben. 

Magyarország az egyetlen olyan ország ugyanis az Európai Unióban, ahol másfél millió ember véleményt formálhatott a legfontosabb kérdésekről. 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tom Cruise meglepő dolgot tett Victoria Beckham 50. születésnapi buliján

origo.hu

Nagy a baj: katonákat küld Ukrajnába az Egyesült Államok

borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

vg.hu

Új üzemanyagárak: megtörte a kereskedőket a kormány fenyegetése – szerdától sokkal olcsóbb adják a dízelt

ripost.hu

A csillagok nem hazudnak: ebből a 3 jegyből lehet milliomos

mandiner.hu

Németországban felismerték: hatalmasat tévedtek a magyarokkal kapcsolatban

origo.hu

Meglepő véleménye van a modellkedésről Kiszel Tünde lányának

travelo.hu

Preparátumnak hitték a múzeumi látogatók a baglyot, amíg váratlanul rájuk nem pislogott

ripost.hu

Ennek a 4 csillagjegynek pénzt és bőséget hoz a Bika hava

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Jó hírt kaptak a nyugdíjasok, nem is kell rá sokat várniuk

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Hihetetlen trükkel szöknek át a kárpátaljai férfiak Magyarországra - így úszta meg a háborút öt férfi

INSIDER

Dráma Szegeden: vezetés közben lett rosszul a buszsofőr, kollégái élesztették újra

INSIDER

Európai-színvonalú húsüzem látja el az országot

INSIDER

Összetörten zokogott az édesanyja: horrorbalesetben hunyt el Ferenc Fülöpházánál