kulcsár edina
Kitört a nagy tortaháború! Egy lelkes külföldi hobbicukrász úgy gondolta, neki kell bemutatnia a híres magyar édesség, az Eszterházy-torta receptjét. A baj csak az, hogy nyilvánvalóan fogalma sincs a gasztronómiánkról. A magyarok gyorsan kedvenc sütijük védelmére keltek.
Kínos baki borzolja a kedélyeket egy gasztronómiára szakosodott Facebook-oldalon. A Fashion mama's recipes egyik szerzője úgy gondolta, hogy közzéteszi a híres sütemény, az Eszterházy torta receptjét, csakhogy nagyon melléfogott. A magyar ételeket kicsit sem ismerő alkotó azt írta, hogy - szerinte - az évszázados múltra visszatekintő édesség mogyorót és kakaóporból készült csokoládékrémet tartalmaz, és hozzátette, hogy a tetejét csokoládés mázzal kenik be. Ennél durvább merényletet nehezen tudott volna elkövetni az étkezési kultúránk ellen, és ezt több magyar civil, illetve cukrász is kifejtette. Nincs olyan szakiskola, ahonnan egy ilyen tévedésért ne rúgnák ki páros lábbal a cukrásznak készülő tanulót.
A posztot Bartus Dóra olimpiai aranyérmes cukrász is látta, aki hirtelen azt sem tudta eldönteni, hogy sírjon vagy nevessen.
Az eredeti Eszterházy tortában se kakaó, se mogyoró nincs. Arról lehet vitatkozni, hogy mandulával vagy dióval készül, de tény, hogy a tésztájában nincs liszt, csak a vaníliás, cseresznyelikőrös krémben van egy kevés. A sütemény tetejét pedig fondantkrémmel vonjuk be, ami egy cukorból főzött massza
– mondta a Ripostnak a szakember, majd kifejtette: az eredetvédett süteményeket csakis az eredeti recept alapján szabad elkészíteni. Az attól eltérő módozatokat fantázianévvel kell illetni.
Egy hozzászóló a poszt alatt közölte: elképzelhetőnek tartja, hogy a lelkes amatőr süteménye ízletes, de attól még nem lehet a diós finomság nevével illetni.
Nem először fordult elő, hogy külföldiek túlzottan is átalakították valamelyik tradicionális fogásunkat. Nem is olyan régen egy amerikai háziasszony hívta magára a népharagot, amikor az interneten eldicsekedett vele, hogy ő bizony ismeri a gulyásleves receptjét. A belefőzött szarvastészta már önmagában is képes volt kiverni a biztosítékot, igaz, ez még mindig a tűréshatáron belül van, hiszen az legalább valamennyire hasonlít az általunk belefőzött csipetkére. Az étel dúsítására szánt ketchup és sajt felhasználása viszont vitán felül a megbocsáthatatlan kategóriába tartozik.