INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.01.09.
Módosítva: 2024.01.09.

Hét kedvezmény, ami segíti a fiatalok boldogulását 2024-ben, mutatjuk a részleteket

A kormány továbbra is kiemelt feladatnak tekinti, hogy támogassa a fiatalok önálló életkezdését és a családalapítást.

2010 óta folyamatosan nő a fiatalok önálló életkezdését és családalapítását célzó kormányzati támogatások köre. Ez 2024-ben sincs másképp. Sőt több kedvezmény összege januártól emelkedett is.

A Ripost összeszedte, hogy melyek azok az intézkedések, amelyek segítik a fiatalok boldogulását. Mutatunk 7 olyan fontos kormányzati döntést - és annak részleteit -, amelyek korábban soha nem látott módon megkönnyítik a fiatalok önálló életkezdését: 

1. SZJA-mentesség:

2022. januárjában vezette be a kormány, hogy a 25 év alattiak az átlagbérig mentesülnek a 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetése alól. A kedvezmény igénybevétele automatikus: külön nem kell kérni, és nem is kell nyilatkozni róla a munkáltatónál.

Ezzel a fiatalok fizetése akár mintegy 65 ezer forinttal is több lehet. 

Nyilatkozatot a 25 év alattiaknak csak egy esetben kell kitölteniük: ha a kedvezményt nem kívánják érvényesíteni. Például azért, mert több munkáltatótól is van jövedelmük, amelyek együtt már meghaladják az adómentes értékhatárt. Vagyis csak annak kell nyilatkoznia, akinek a több forrásból származó jövedelme idén meghaladja az 5.204.400 forintot. 

A 25 év alattiaknak az adókedvezmény nemcsak a munkabér után jár, hanem például a táppénz, a megbízási díj, az őstermelői és az átalányban megállapított jövedelem és a vállalkozói kivét után is.

2. Első házasok kedvezménye:

A családokat, a gyermekvállalást támogató adórendszer 2015-ben bővült az először házasulók adókedvezményével. A lehetőség a gyermekek után járó családi kedvezményt egészíti ki, így Magyarország, Európában példaértékű módon, az adórendszeren keresztül lényegében már a kezdetektől segíti a családalapítást.

A szabályok egyszerűek: a házasságkötést követő 24 hónapon keresztül a házastársak együttesen havi ötezer forint adókedvezményre jogosultak, amely gyermekáldás esetén a családi kedvezmény mellett is igénybe vehető. A házassági kedvezmény akkor jár, ha legalább az egyik házastárs első házasságát kötötte.

Az adóelőlegből is érvényesíthető a kedvezmény, amiről még mindig sokan megfeledkeznek. A kedvezmény adóelőlegből történő érvényesítése nemcsak azért jó, mert a friss házasok hónapról hónapra több fizetést vihetnek haza, hanem azért is, mert így az adóbevallás kitöltésének időszakában nem kell ezzel foglalkozniuk, nem kell kiegészíteniük az adóhivatal által készített szja-bevallási tervezetet.

3. Diákhitel-visszafizetés alóli mentesség:

2023. január 1-től a 30 év alatti édesanyáknak, ha felsőoktatási tanulmányaik alatt vagy azok befejezése után 2 éven belül gyermeket szülnek vagy fogadnak örökbe, elengedik a teljes fennálló diákhitel-tartozásukat.

A gyermektámogatás iránti kérelmet a Diákhitel szervezet által e célra rendszeresített nyomtatványán a gyermek születését, vagy örökbefogadott gyermek esetén az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő 60 napon belül kell benyújtani a  Diákhitel szervezethez.

A tartozás elengedése az örökbefogadott gyermek vagy halvaszületett magzat esetén is igénybe vehető.

4. CSOK plusz:

A CSOK plusz idén januártól vehető igénybe, csak házaspárok számára. Élettársak vagy egyedülálló szülők nem kérhetik. A házaspárok közül is csak azok, akik terveznek gyermeket, függetlenül attól, hogy van-e már gyermekük. A feleség legfeljebb 40 éves lehet. Az igénylők köre így a következő:

  • gyermektelen házaspár legalább egy, legfeljebb három,
  • egygyermekes házaspár legalább egy, legfeljebb kettő,
  • két- vagy többgyermekes házaspár egy gyermek vállalása esetén igényelhet CSOK Pluszt.

Feltétel még a legalább 2 év TB jogviszony, ami maximum 30 nappal szakadhat meg az igénylést megelőzően. Emellett további feltétel a büntetlen előélet és az, hogy 5000 forintnál ne legyen nagyobb köztartozás.

5. Diplomás GYED:

Diplomás gyedre az az édesanya jogosult, aki valamennyi jogszabályban előírt feltételnek megfelel. Lényeges, hogy az anya a gyermeke születését megelőző két éven belül államilag elismert felsőoktatási intézményben, teljes idejű képzésben, legalább két félév aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezzen, és a gyermeket saját háztartásában nevelje.

A diplomás gyed a gyermek születésének napjától annak 2 éves koráig jár. 

Nem jár az ellátás, ha a jogosult a gyermek születését követő 169. napot megelőzően bármilyen jogviszonyban – ide nem értve a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban végzett tevékenységet – keresőtevékenységet folytat. Az ellátásra a vér szerinti apa is jogosultságot szerezhet, ha az anya meghal, vagy a jogszabályi feltételek valamelyikének nem felel meg és az apa vonatkozásában a feltételek fennállnak.

A diplomás gyed havi összege az alapképzésben részt vevő hallgató esetén a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér, a mesterképzésben részt vevő esetén a garantált bérminimum 70 százaléka. Az ellátás bruttó összegéből 10 százalék nyugdíjjárulékot és 15 százalék személyi jövedelemadó-előleget vonnak le, ugyanakkor érvényesíthető belőle a családi adókedvezmény.

6. Nyelvvizsgadíj-visszatérítés:

A korábbi 58 ezer forintról 66.700 forintra emelkedett januártól az első sikeres nyelvvizsga díjához nyújtott kormányzati támogatás.

Az első sikeres nyelvvizsga díjának visszatérítése alapvetően 35 éves korig jár, de gyermekvállalás esetén megszűnik a korhatár.

7. KRESZ-vizsgadíj-támogatás:

A nyelvvizsgához hasonlóan a sikeres KRESZ-vizsgát is támogatja a kormány. Ennek díját 25 ezer forintos értékhatárig visszafizetik a 20 év alattiaknak, de aki kisgyermekkel van otthon - legyen szó akár egy gyeden lévő nagyszülőről -, korhatár nélkül élhet a támogatási formával.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő zagyvaságokat hordtak össze – a Házasság első látásra legjobb aranyköpései

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

„Sokat sírtunk" – Végre hazamehet családjához a másfél évig éber kómában fekvő ralis, Szilágyi Ricsi

mandiner.hu

Medgyessy megfejtette, s leszögezte: ekkor fog megbukni Orbán Viktor (VIDEÓ)

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

magyarnemzet.hu

Oroszország egy jóval nagyobb háborúra készül + videó

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Íme, itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

INSIDER

Édesanyja fedte fel a gyerekgyilkos Katalin szörnyű titkát

INSIDER

Botrány Bécsben: hullarészeg magyar késelt az utcán, még a rendőröket sem kímélte

INSIDER

Ócsai horror: Elképesztő pofátlanság, mit kértek a patkány harapta kislány anyukájától az albérletért