INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2023.12.13.

Orbán Viktor Ukrajna EU-csatlakozásáról: Jelenleg ez abszurd, nevetséges és komolytalan gondolat

Az Országgyűlésben szólalt fel a miniszterelnök.

"Mint Makó Jeruzsálemtől"- Orbán Viktor miniszterelnök szerint Ukrajna legalább ilyen messze van attól, hogy az Európai Unió megkezdhesse velük a csatlakozási tárgyalásokat. A magyar miniszterelnök ismertette az Országházban a kormány álláspontját arról az országgyűlési határozati javaslatról, amelyet a két kormánypárti frakcióvezető, Kocsis Máté (Fidesz), valamint Simicskó István (KDNP) nyújtott be. Ennek keretében vitatja meg a Parlament Ukrajna EU-csatlakozási ügyét. 

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor ismertette a kormány álláspontját Ukrajna Európai Unióhoz való esetleges csatlakozásáról. A miniszterelnök egyértelművé tette: nem támogatják a szerintük felkészületlen Ukrajna csatlakozását. Fotó: Koszticsák Szilárd

Kocsis Máté volt az első felszólaló szerda reggel a Parlamentben, azzal kezdte beszédét, hogy továbbra sincs jele a háború végének, a következmények lesújtóak, több százezer emberéletet követelt a háború, amiben kárpátaljai magyarok is részt vesznek. Határozottan elítélik Oroszország katonai agresszióját, elismerik Ukrajna jogát az önvédelemhez, és a béke mellett állnak.

A frakcióvezető szerint Magyarország történetének legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtotta és hajtja végre. 

Ilyen segítséget tudnak nyújtani, de egy olyan lépést sem tesznek, ami közelebb vinne minket a háborúhoz. Kocsis Máté úgy látja, a brüsszeli politikusok nem ezt az utat választják, „talán odáig nem ér el a vér szaga”, fegyvereket, harckocsikat, lőszereket küldenek Ukrajnába, ami növeli a világháború esélyét.

Sajnálatos, hogy a béke kérdésére sem itt, az Országgyűlésben, sem az általuk vezetett önkormányzatokban nem lehetett számítani

 – fogalmazott Kocsis Máté. A frakcióvezető Ukrajna leendő uniós csatlakozásáról elmondta:

Az Európai Bizottság javaslata megfontolatlan és előkészítetlen. Ukrajna háborúban áll. Nem lehet megmondani, hogy az ország jogrendszere megfelel-e az elvárt alkotmányos kereteknek.

Nem látják, hogy legalább a kisebbségi jogok minimumának mikor és hogyan szereznek érvényt. Kocsis Máté megjegyezte, elfogadtak egy törvénycsomagot, de a híradások alapján ez egy „súlytalan módosítás, afféle kozmetikázás”.

Ukrajna uniós csatlakozásának kérdése ügyében Kocsi Máté kijelentette: felelőtlenül és átgondolatlanul nem szabad Magyarországnak beleugrania ebbe a kalandba, „nem táncolhatunk úgy, ahogy Brüsszel fütyül”. Arra kérte a kormányt, hogy az ismertetett álláspontot képviselje.

Brüsszel fejjel megy a falnak

A Fidesz frakcióvezetője után Orbán Viktor ismertette a kormány álláspontját. A miniszterelnök sorskérdésnek tartja, hogy a keleti szomszédunk csatlakozhat-e az Európai Unióhoz, de úgy látja, hogy Brüsszel ebben a kérdésben fejjel megy a falnak. Orbán Viktor emlékeztetett, hogy egy kérelem benyújtása és a tagjelölti státus között három-négy szokott eltelni. Ehhez képest az ukránok négy hónap alatt tagjelölti státust kaptak az EU-tól.

"A leplezetlen részrehajlás lerombolja az uniós intézmények tekintélyét. Ilyenkor szükség van a nemzeti parlamentekre, hogy megvitassák Ukrajna EU-csatlakozásának a kérdését"

- jelentette ki Orbán Viktor, majd hozzátette: a kormány álláspontja az, hogy Ukrajna gyors felvétele az EU-ba nem szolgálja sem Magyarország, sem az unió érdekeit.

Mint Makó Jeruzsálemtől...

A miniszterelnök szerint a következő napokban tartandó EU-csúcson arra fogja kérni Brüsszel tagállamokat, hogy az ukránok kedvéért még a saját szabályaikat se tartsák be. A miniszterelnök ismertette, hogy a tagjelölti státus megadásához a bizottság hét feltételt szabott: 

  • az alkotmánybírók kiválasztásának reformját, 
  • az igazságügyi főtanács átvilágítását, 
  • a pénzmosás elleni fokozott fellépést, 
  • a médiaszabadság garantálását, 
  • a korrupció-
  • és az oligarchák elleni fellépés, 
  • valamint a nemzeti kisebbségi jogok érvényesítését.

Véleménye szerint még a részrehajló bizottság is azt mondja, hogy ebből csak négy teljesült. A miniszterelnök leszögezte:

Ukrajnának vissza kell adnia azokat a jogokat, amelyek 2015-ig garantálták a magyarok számára a közösségi élet jogait és feltételeit.

Ukrajna olyan messze van az uniós tagság feltételeitől, mint Makó Jeruzsálemtől 

– mondta, majd úgy folytatta: nem volt még példa arra, hogy az EU olyan országgal kezdje meg a tárgyalásokat, amelyik háborúban áll. Jelezte: nem tudni, hogy mekkora most Ukrajna lakossága, és nem világos, hogy az országból menekülők visszatérnek-e.

5 ok amért Ukrajna nem áll készen, hogy EU-tag legyen

A Ripost korábban már írt részletesen arról, hogy Ukrajna miért is nem áll pontosan készen arra, hogy csatlakozzon az Európai Unióhoz. Akkor 5 pontban szedtük össze a legfontosabb érveket:

  1. Ukrajna a világ egyik legkorruptabb országa, ezért még a csatlakozási tárgyalásokra sem áll készen. Antony Blinken nyilvánosan elismerte, hogy az Ukrajnának szánt pénzek, beleértve az európai forrásokat is, döntő többsége amerikai cégeknél landol.
  2. Ukrajna uniós csatlakozása esetén az EU többi tagországának több pénzt kellene befizetnie. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára úgy fogalmazott, hogy ez egy 70 ezer milliárd forintos kérdés, ennyit kellene ugyanis Ukrajnának adni, ha csatlakozna. Ez azt is jelentené, hogy a ma uniós támogatásban részesülő tagországok többsége nettó befizetővé válna.
  3. Ha beemelik az ukrán mezőgazdaságot az európai mezőgazdaságba, akkor az könnyen tönkreteheti a többi tagország mezőgazdaságát. A magyar kormány a gazdák megélhetése és az ország egészsége érdekében korábban már tilalmat rendelt el a génmódosított ukrán gabonával szemben, Brüsszel azonban eddig is és ezután is azt akarja elérni, hogy nyissuk meg kapuinkat a mérgező mezőgazdasági termékek előtt.
  4. Ukrajna háborúban áll, ezért másként működik a jogrendje, mint egy békés országnak. Így például azt sem lehet megmondani, hogy mekkora Ukrajna területe, amelynek egy részét Oroszország katonailag a fennhatósága alatt tartja. Vagyis az ukrán népesség pontos számát sem ismerjük, akik csatlakoznának az EU-hoz.
  5. Pénteken az ukrán parlament megszavazta ugyan a kisebbségekről szóló törvény módosítását, amellyel a magyar kormánynak is tett egy gesztust, de ez messze nem jelenti azt, hogy visszaadta a kisebbségeknek korábbi szerzett jogait. Menczer Tamás külügyi államtitkár így kommentálta a törvénymódosítást:

Ukrajnában nyolc évvel ezelőtt kezdték el elvenni a magyar közösség jogait, azóta folyamatos a jogfosztás. Az ukrán parlament tegnapi döntését természetesen alaposan értékelni fogjuk, az azonban már most látszik, hogy az messze van a 2015-ös jogok visszaadásától. Ezzel együtt folyamatosan figyelemmel követjük a végrehajtást

Orbán Viktor szerdai parlamenti felszólalását itt tudod teljes egészében visszanézni:

Az ötpontos javaslat

Kocsis Máté, a Fidesz és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője öt pontból álló határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek Ukrajna EU-csatlakozásának ügyében, az alábbi tételekkel:

1. Az Országgyűlés megállapítja, hogy az Európai Tanács 2022. június 23–24-i ülésén elfogadott következtetéseiben meghatározott, Ukrajna európai uniós csatlakozási folyamatának előrehaladásához kapcsolódó előfeltételek nem teljesültek. Az Európai Unió bővítéspolitikájának objektív, szabályokon és teljesítményen alapuló folyamatnak kell maradnia.
2. Az Országgyűlés stratégiai vitát tart szükségesnek az Európai Unió Ukrajna-politikájának valamennyi eleméről. A stratégiai vitának ki kell terjednie az Európai Unió biztonságpolitikai érdekeire, az Ukrajnának nyújtott támogatások hasznosulására és fenntarthatóságára, illetve a bővítésnek a tagállamok gazdaságára és az Európai Unió meghatározó politikáira gyakorolt hatásaira. A stratégiai vita lezárultát megelőzően az Ukrajna és az Európai Unió közötti csatlakozási tárgyalásokkal kapcsolatos döntések nem időszerűek. Az Európai Bizottság Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére irányuló javaslata előkészítetlen, következetlen, és nincs tekintettel Magyarország alapvető érdekeire.
3. Az Európai Unió bővítésével kapcsolatos döntések a tagállamok érdekeit tiszteletben tartó konszenzust igényelnek. Az Országgyűlés elítél és visszautasít minden politikai és pénzügyi nyomásgyakorlást, ami Magyarországot szuverén álláspontjának megváltoztatására kívánja kényszeríteni.
4. Az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy a fenti álláspontot képviselje az Európai Tanácsban és az Európai Unió intézményeiben az Ukrajna csatlakozási folyamatával kapcsolatos döntések során.
5. Ez a határozat a közzétételét követő napon lép hatályba.

Orbán Viktor kormányfő korábban kijelentette, egyelőre napirendre sem szabad venni Ukrajna uniós csatlakozásának ügyét. A csütörtökön kezdődő uniós csúcs előtt Orbán Viktor Párizsban tárgyalt a kérdésről Emmanuel Macron francia elnökkel. Javier Milei argentin elnök beiktatási ünnepségén a magyar miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is beszélt, ahogy Zelenszkij fogalmazott: "köntörfalazás nélkül".

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nézegessen lézengő Magyar Péter-tüntetőket - videó

origo.hu

Ördög Nóra hivatalosan is bejelentette: Vége

life.hu

Erre senki sem számított: a hercegi pár 14 év házasság után beadta a válókeresetet

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

mandiner.hu

Zelenszkij belenyúlt a darázsfészekbe: kényszeríteni akarja a külföldön tartózkodó ukránokat, hogy menjenek haza harcolni

origo.hu

Nagy a baj az ukránokkal Lengyelországban

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Orbán Viktor üzent: „Budapesten változás kell!”

INSIDER

Vitályos Eszter: sorsdöntő választás lesz június 9-én Magyarországon

INSIDER

Váratlan bejelentés érkezett az üzemanyagárakról - Videó

INSIDER

Menczer Tamás: Csak a béke, csak a Fidesz - Videó