INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.21.
Módosítva: 2023.12.21.

Orbán Viktor: Az Európai Unió elgyengült

A miniszterelnök a Hí TV Napi Aktuális műsorában beszélt hazánk és az EU viszonyáról.

Szerző Ripost

Orbán Viktor csütörtök este a HírTV-nek adott interjút. A miniszterelnök ismét elmondta, hogy nincs előkészítve Ukrajna felvétele, Magyarország célja pedig az, hogy meggyőzze az uniót, hogy Ukrajna és az EU sincs felkészülve a csatlakozásra. A 27 tagállamból 26 mégsem törődik azzal, hogy Ukrajna nem teljesítette a feltételeket. A tagállamok szerint gesztusértékű lenne a felvétel, mondván, nem hagyták magára Ukrajnát. 

"Rosszul segíteni rosszabb, mint nem segíteni szerintem. De nem tudtam meggyőzni a tagállamokat. Ezért csak az az egy lehetősége maradt Magyarországnak, hogy kimaradunk ebből. A rossz döntést nem vállaljuk. A magyar miniszterelnök nem tud megvédeni 26 miniszterelnököt saját magától" - mondta Orbán Viktor.

"Már két területen felkavarodtak a dolog. A mezőgazdaság és a fuvarozók is bajba kerültek" – jegyezte meg Orbán Viktor. Jelezte: viseljék a döntés következményeit Magyarország nélkül. Felhívta a figyelmet, hogy ennek a lehetőségeit tudták megteremteni. – Be kellett látni, hogy a lehetőségeink korlátozottak – fogalmazott a kormányfő.

Magyarország megvétózta az ukránoknak szánt 50 milliárd eurós támogatást. Az unió ugyanis a költségvetésből akarta ezt kifizetni, mindezt úgy, hogy hiteleket vesz fel. 

"Ekkor mondtam azt, hogy álljunk meg. Magyarország nem kapja meg a neki járó támogatásokat a költségvetésből, de Ukrajnának meg oda akarnak adni ennyi pénzt? A végén az lenne, hogy a magyarok pénzért odaadják Ukrajnának. Nem akarunk közösen hitelt felvenni az unió többi tagállamával. Egyszer már volt ilyen, a koronavírus-járvány idején. A Covid lassan elmúlt, miközben Magyarország egyetlen fillérhez sem jutott hozzá" – emlékeztetett. Mint mondta, nincs ember, aki meg tudná győzni a magyar parlamentet arról, hogy az unióval közös hitelt vegyünk fel.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter kijelentése, miszerint az Ukrajnába érkező pénzek 90 százaléka amerikai cégeknél landol, Orbán Viktort nem lepte meg. Rávilágított, hogy az Európai Parlamentben magyar és külföldi képviselők egy csoportja rendszeresen megzsarolja az Európai Bizottságot, hogy ne adják oda a magyaroknak az uniós pénzt, amit például a tanárok bérfejlesztésére fordítana a kormány. Ezeket a politikusokat szerinte az köti össze, hogy mindannyian Soros emberei, emiatt mesterkednek azon, hogy a Magyarországnak járó 32 milliárd eurót Ukrajnába juttassák. – Ebből a 32-ből, most 10-et begyűjtött Magyarország, de még további 22 milliárdot meg kell szerezni – jelentette ki Orbán Viktor.

Bayer Zsolt vissza is kérdezett, hogy erről most már lehet-e múlt időben beszélni, mire a miniszterelnök jelezte, hogy több mint valószínű, hogy ezek a pénzek meg fognak érkezni.

A miniszterelnök elmondta: senki nem gondolhatja komolyan, hogy az ország vezetése rosszabb lenne, mint Nyugat-Európában. Szót ejtett arról is, hogy az elmúlt években az EU meggyengült, vesztett a versenyképességéből, és az emberek nehezebben élnek, mint korábban, a problémamegoldó képességét pedig elvesztette az unió. A miniszterelnök szerint a Nyugat-Balkán ma egy fehér folt az unió számára, mindenki tudja, hogy már integrálni kellett volna őket, azonban a képesség hiányzik hozzá.

Mindannyian az európai együttműködés hívei vagyunk

– szögezte le Orbán Viktor. Mint mondta, Brüsszel egy Európai Egyesült Államokat hozna létre. Jelezte: ma ezek az erről uralják Brüsszelt, miközben az Amerikai Egyesült Államok könnyen érvényesíti az akaratát az EU-ban. – Győzni kell Brüsszelben az európai parlamenti választáson – húzta alá a miniszterelnök, aki szerint át kell venni Brüsszel politikai irányítását.

 

 

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

origo.hu

Elképesztő dráma: így mentették meg a tűzoltók a Szabadság hídról leugrani készülő nő életét

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

mandiner.hu

„Tudod mi a legjobb, amit Szlovákiában csinálhatsz? Elhagyni az országot” – északi szomszédunkon nevet az Instagram népe

ripost.hu

Kiderült, együtt maradt-e a Házasság első látásra kedvenc házaspárja

vg.hu

Súlyos beismerés a gyógyszergyártótól: vérrögöt okoz a Covid oltóanyaga

origo.hu

Hónapokig csalta vőlegényét az ismert énekesnő Marics Petivel

mindmegette.hu

A hét közepén bezár minden Lidl: így alakul a boltok nyitvatartása május 1-jén

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

„Fénysugár marad” - Nincs több titok, szakértő elemezte Katalin hercegné viselkedését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Megrohamozták az emberek Orbán Viktort: Kaposváron is mindenki vele akart fotózkodni

INSIDER

Dráma Debrecenben: balesetet szenvedett, leállt az erősen vérző férfi szíve

INSIDER

„Hátulról, nagy sebességgel rohant belénk” – apa és kisfia csaknem rémült halálra a részeg autós miatt

INSIDER

Karácsonyt még a saját munkavállalóinak a sorsa se érdekli