Létrehozva: 2023.12.10.

Több ponton változik a MÁV és Volánbusz menetrendje is

Az utasok kéréseit is figyelembe véve új menetrend lép életbe december 10-től a MÁV-START és a Volánbusz járatain. Mutatjuk a szokásos éves menetrendváltozás főbb elemeit!

A december 10-től érvényes új 2023/2024-es vasúti menetrend célja az elmúlt években elért menetrendi fejlesztések megtartása, a kínálat további bővítése és a menetrend szerinti közlekedés javítása volt. Lássuk, mit módosítottak ennek érdekében!

menetrend, máv
December 10-től változik a vasúti menetrend. Fotó: Ripost

Fontosabb változások a vasúti menetrendben

Befejeződött a Püspökladány-Biharkeresztes vasútvonal felújítása és villamosítása, ennek köszönhetően a menetrend is megújul: ütemes menetrend lép életbe, csökken az eljutási idő, javulnak a csatlakozások a menetrendváltástól. Ezen kívül a Z42-es zónázóvonatok számának bővítésével az új menetrendtől tovább javul így gyorsabbá válik a Budapest és Dunaújváros közötti vasúti összeköttetés. Illetve hétvégén reggelenként Szolnokról a G60-as és Nagykátáról az S60-as vonatok sűrűbben, 60 helyett 40 percenként közlekednek.

A nemzetközi közlekedést érintő főbb változások

A nemzetközi vonatokat is több jelentős változás érinti, ezek között az egyik legfontosabb, hogy újraindul az étkezőkocsi-szolgáltatás a Budapest-Bécs és a Záhony-Bécs közötti EuroCity-vonatokon. Ezen kívül a Metropol Euronight éjszakai, háló- és fekvőhelyes kocsikkal közlekedő vonat ismét Prága és Drezda érintésével közlekedik majd. A menetrendváltástól légkondicionált és alacsony padlós vonatok közlekednek majd az eddiginél gyakrabban Hegyeshalomból Szlovákia fővárosáig, az újjáépült, villamosított Püspökladány-Biharkeresztes vasútvonalon pedig naponta 5 pár új vonat indul majd Nagyváradra. Emellett új nemzetközi összeköttetés létesül Bécs-Budapest-Keleti-Záhony-Csap állomások között Tisza-Szamos EuroCity néven.

Az utasok kérésének megfelelően ez is másként lesz december 10-től

  • 30a számú Budapest-Székesfehérvár vonal: a Velencefürdőről Székesfehérvárra történő utazás megkönnyítése érdekében a Kőbánya-Kispestről 5:27-kor és 6:27-kor induló, Székesfehérvárig közlekedő G43-as gyorsított személyvonatok 6:23-kor, illetve 7:23-kor megállnak Velencefürdő megállóhelyen is.
  • 77-es számú Aszód-Galgamácsa-Vácrátót-Vác vonal: a Hatvanból 6:24-kor induló, Vácig közlekedő S77-es személyvonat megáll Csörög megállóhelyen is, ezen kívül valamennyi S77-es személyvonat megáll Vác-Alsóváros és Csörög megállóhelyen is.
  • 65-ös számú Pécs-Villány-Magyarbóly vonal: két új átszállási lehetőséget biztosítanak Villány állomáson Magyarbóly, illetve Mohács felé.
  • 80a számú Budapest-Hatvan vonal: a Budapest-Keletiből 23:55-kor induló személyvonat Hévízgyörk és Galgahévíz megállóhelyeken is megáll.
  • 100-as számú Budapest-Szolnok-Debrecen vonal: a Nyugati pályaudvarról minden nap 19:25-kor új Cívis InterRégió vonat indul Debrecenbe. A megállási rendje azonos a többi Cívis InterRégióval.
  • 109-es számú Debrecen-Tiszalök vonal: a Debrecenből 5:32-kor induló, Tiszalökig közlekedő 36610-os számú személyvonat megáll Józsa, Hajdúszentgyörgy és Zelemér megállóhelyeken.
  • 110-es számú Debrecen-Nyírbátor-Mátészalka vonal: a 639-es számú Kraszna InterCity Mátészalkáról 11 perccel korábban, 5:10-kor indul és megáll Nyírmihálydiban, Aradványpusztán, Hajdúsámsonban, Dombostanyán és Debrecen-Csapókertnél is.
Az utasok kéréseit is figyelembe vették az új menetrend elkészítésekor. Fotó: Huszár Márk

A TramTrain-t érintő változások

A 131A, illetve 131-es Szeged-Hódmezővásárhely állomás között közlekedő TramTrain éjszakai közlekedési rendje is módosul: Szeged vasútállomásról a 0:30-tól 3:30-ig óránként történő közlekedés helyett 1:05-kor, 2:05-kor és 3:05-kor indulnak, míg Hódmezővásárhelyről az eddigi 23:30-as, 0:34-es, 1:34-es és 2:34-es indulások helyett 0:07-kor, 1:09-kor és 2:09-kor indulnak vasútvillamosok. Ezen kívül év végi korlátozásokat is bevezetnek: december 24-től 26-ig, valamint december 31-én a délutáni és esti járatok órás ütemben közlekednek majd, december 25-én és 26-án pedig nem közlekednek az éjszakai járatok-olvasható a MÁV közleményében.

A teljes, új vasúti menetrend elérhető a MÁV-Volán-csoport honlapján a Belföldi utazás/menetrendek/közforgalmú menetrendek menüpontból, az ELVIRA-ban, vagy a MÁV applikációban is.

Változik a buszmenetrend is

December 10-től kisebb mértékben több regionális vasútvonalon is változás lesz, ahol jelenleg autóbuszok közlekednek vonatok helyett. A Nagyatádról 22:26-kor induló 38958-as számú vonathelyettesítő autóbuszjárat például megszűnik, a Nagyatádról 22:30-kor Somogyszobra közlekedő autóbuszjárat pedig december 10-től már a hétvégéken is közlekedni fog. A 47-es számú Dombóvár-Komló vonalon a vonathelyettesítő buszok rövidebb útvonalon közlekednek majd, a jelenlegi hajnali, 4:31-kor induló Dombóvár és Komló, valamint esti, 20:36-kor induló Komló és Dombóvár közötti vonat helyettesítő járat viszont megszűnik. A 89-es számú Miskolc-Tiszaújváros vonalon a járatok rövidebb útvonalon járnak majd, a 103-as számú Karcag-Tiszafüred vonalon pedig a délutáni busz útvonalát meghosszabbítják. Ezek mellett pedig több országos és regionális buszjárat menetrendje is változik december 10-től. A teljes és részletes menetrendi módosítások itt érhetők el.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ragyogó napsütés után felhőszakadás, jégeső jön

origo.hu

Nem bír leállni luxusélete mutogatásával Berki Mazsi

borsonline.hu

A rajongók elhűltek: fekete-fehér fotóval jelentette be Vilmos herceg a hírt

mandiner.hu

Kőkemény igazsággal szembesítette az európaiakat egy szőke, kékszemű lány a migránsokkal kapcsolatban (VIDEÓ)

ripost.hu

Íme a négy legintelligensebb csillagjegy – Te köztük vagy?

mandiner.hu

Mindent felforgathat az Európa által irigyelt magyarországi beruházás

origo.hu

Ilyen lesz a megújult valóságshow Gáspár Győzőről

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

INSIDER

Kísértik az idegenek: Zsolt már meg sem lepődik, ha ufót lát

INSIDER

„És igen! Megvan” – örömhírt közölt SMA Zente édesanyja

INSIDER

Orbán Viktor: a béke és a háború határán, borotvaélen táncol Európa