INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.23.

Itt tudsz még az utolsó pillanatban vásárolni, változik a közlekedési rend is

Összegyűjtöttünk minden információt, amire szükséged lesz az ünnepek idején.

Már második napja tart a téli szünet, holnap lesz advent utolsó vasárnapja és szenteste. A Ripost összegyűjtötte azokat a legfontosabb tudnivalókat, melyekre a fa feldíszítése közben is érdemes ránézned.

Az ünnepi asztalról a zserbó sem hiányozhat! Fotó: Keresztesi Balázs / Metropol

Megváltozik az üzletláncok nyitvatartása

Az Aldi Magyarország a korábbi évekhez hasonlóan idén december 24-én is, országosan egységesen 12 óráig nyitva tartja valamennyi áruházát. Az áruházaik ma, 23-án a megszokottnál 1 órával tovább, de legfeljebb 22 óráig tartanak nyitva - közölte a vállalat.

A Lidl Magyarország jelezte, hogy mind a 200 üzletük zárva tart december 24-én, azonban december 23-án meghosszabbított nyitvatartással várnak.

A Spar Magyarország december 24-én zárva tartja saját üzemeltetésű üzleteinek jelentős részét, kivéve az INTERSPAR-okat és egyes bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR szupermarketeket. Az INTERSPAR hipermarketek, valamint egyes bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR szupermarketek nyitva lesznek december 24-én déli 12 óráig. A franchise üzletek - SPAR partner, SPAR market -, valamint a töltőállomásokon található egységek - OMV-SPAR express, Orlen-DESPAR - maguk döntenek a nyitvatartásról.

A Penny december 24. és 26. között 230 magyarországi üzletét egységesen zárva tartja. Az üzletlánc december 23-án meghosszabbított nyitvatartással, este 22 óráig várja a vásárlókat, december 27-től pedig már a szokásos üzemidőben tartanak nyitva.

Vásárolni az ünnepi forgatagban is tudsz!

A Vörösmarty téri karácsonyi vásárt 2022 óta Vörösmarty Classic Xmas néven rendezik meg. November 17-én indult az ünnepi forgatag, amely december 31-ig tart majd. A vásár egyik fő attrakciója most is az ingyenes kisvasút.

A legtöbben alighanem a Szent István Bazilika előtti téren megrendezett Advent Bazilikát várták, melyet már háromszor is megválasztottak Európa legjobb karácsonyi vásárának. A vásár január 1-ig várja a látogatókat.

Az Advent Bazilika forgataga január 1-ig látogatható. Fotó: Markovics Gábor / Ripost

Utazás előtt tájékozódj a menetrendekről!

A Budapesti Közlekedési Központ idén is folyamatosan biztosítja a közösségi közlekedési szolgáltatást az év végi ünnepek idején.

December 23-án, szombaton a hétvégi menetrend szerint közlekednek a BKK járatai.

December 24-én, vasárnap a hétvégi menetrendet veszik alapul a BKK járatai. December 24-én, szenteste 15 és 16 óra között indulnak az utolsó nappali járatok, ezt követően az éjszakai járatokkal lehet közlekedni. Idén az éjszakai buszokból a belvárosban több járat közlekedik 18 óráig, mert a korábbi évek tapasztalata alapján a városba érkező látogatók még ilyenkor gyönyörködnek a feldíszített városban.

A külvárosi nagyobb bevásárlóközpontok korábbi zárása miatt az áruházakat kiszolgáló járatok jellemzően 13:30 és 14:30 között térnek be utoljára az áruházakhoz. Utána nappali üzemzárásig a járatok az áruházakhoz való betérés nélkül közlekednek, kivéve a 64-es, a 22-es és a 138-as autóbuszok, amelyek nappali üzemzárásig érintik az áruházakat.

A 100E és a 200E repülőtéri autóbuszok, illetve a 6-os villamos a megszokott módon éjjel-nappal közlekednek.

December 25-én és 26-án, karácsony első és második napján a nappali járatok ünnepnapi, illetve munkaszüneti napi közlekedési rend szerint közlekednek. December 25-én a repülőtér kisebb forgalma miatt a 100E autóbuszok a szokásosnál kicsit ritkább menetrend szerint járnak.

A karácsonyi ünnepek alkalmával semmiképp nem javasoljuk, hogy előzetes tájékozódás nélkül indulj útnak. A részletes menetrendekről itt is olvashatsz bővebben.

Főként esőre kell számítani az ünnepek alatt

December 23-án szombaton jobbára erősen felhős vagy borult időre számíthatsz, de a nap második felében északkeleten átmenetileg csökkenhet a felhőzet. Többfelé várható csapadék. Az esőt észak, északkelet felől egyre inkább havas eső, havazás válthatja. Sokfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északnyugati, nyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4, +4 Celsius-fok között várható. Délután 0 és 7 Celsius-fok körüli értékekre van kilátás – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán.

December 24-én, szenteste nagyrészt erősen felhős vagy borult idő várható, csak átmeneti szakadozások lehetnek a felhőtakaróban. Több helyen várható csapadék. Hazánk délnyugati felén főleg eső, havas eső, északkeleten inkább havazás, havas eső, majd ott is egyre inkább eső valószínű. A nap második felében csökken a csapadék. Sokfelé megerősödik a nyugati, délnyugati szél. Hajnalban általában -3, +3, a havas északkeleti tájakon -8, -4 Celsius-fokot mérhetünk. Délután 1, 10 Celsius-fok valószínű. Továbbra is északkeleten lesz a leghidegebb az idő.

December 25-én karácsonykor jobbára borult lesz az ég, majd egyre nagyobb területen válhat szakadozottá a felhőzet. Elszórtan előfordulhat eső. A délnyugati szelet többfelé erős lökések kísérik. A minimum 0 és +7 Celsius-fok között várható. A maximum-hőmérséklet 7 és 14 Celsius-fok között alakul.

December 26-án, karácsony másnapján kedden nagyrészt erősen, majd gyengén felhős időre számíthatsz. Helyenként előfordulhat eső. A nyugati, északnyugati irányú szelet néhol erős lökések kísérik. Hajnalban 0, +7, délután 7, 13 Celsius-fokot mutathatnak a hőmérők – jelezte előre a Köpönyeg.

síel, síelő, sípálya, snowboard, hó, téli sport
A napokban nem lesz a síeléshez elegendő hó. Fotó: Shutterstock

Hosszabb a téli szünet

2023. december 22-től 2024. január 7-ig tart a téli szünet a 2023/24-es tanév hivatalos rendje szerint. A téli szünet előtti utolsó tanítási nap 2023. december 21. (csütörtök) volt, a szünet utáni első tanítási nap pedig 2024. január 8. (hétfő) lesz. Nem sokkal ezután pedig 2024. január 19-én az első félév is véget ér, aminek az eredményeiről 2024. január 26-ig értesítik majd a tanulókat.

A téli szünet az elmúlt években a karácsony előtti napokban kezdődött, a diákok pedig január első napjaiban már vissza is tértek az iskolapadokba. Idén a hétvégékkel együtt összesen 17 napot tölthetnek majd otthon a diákok. Cserébe a második félév a megszokottnál később ér majd véget. Az utolsó tanítási nap 2024. június 21-én (péntek) lesz.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális támadásra készülnek az oroszok

metropol.hu

Rémület Budapesten: Felmászott egy ember a Szabadság hídra, azonnal rohantak a tűzoltók

mandiner.hu

Ezek az aranyos bevándorlók németül is leírták mit szeretnének: a kalifátus a megoldás!

metropol.hu

Most érkezett: baj van, fontos szakaszon nem jár az 1-es és a 14-es villamos

vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

origo.hu

Dundikát sokkolta Hugh Hefner legendás villája

mindmegette.hu

Gyors és pénztárcabarát menü a május 1-jei ünnepnapra

ripost.hu

Kellemetlen: Till Attila nagyon megszívta, erre még ő sem számított

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Kísértik az idegenek: Zsolt már meg sem lepődik, ha ufót lát

INSIDER

„És igen! Megvan” – örömhírt közölt SMA Zente édesanyja

INSIDER

Orbán Viktor: a béke és a háború határán, borotvaélen táncol Európa

INSIDER

Egy napig még a liftben is csak magyar zene szól, ez az oka