Létrehozva: 2023.12.12.

Gyászolják az egykori ötvenhatos erdélyi ifjút

Annakidején az életét kockáztatva indult el diáktársaival, hogy harcoljon az 1956-os magyar forradalom ügyéért.

Nyolcvanhárom éves korában elhunyt Józsa Árpád Csaba, aki egyike volt azoknak az erdélyi iskolásoknak, akik 1956-ban félelmet nem ismerve elindultak Magyarországra, hogy segítsék a magyar forradalmárokat. A baróti diákok csoportjából már csak ő élt.

Józsa Csaba egyike volt azoknak az erdélyi fiataloknak, akik Magyarországra szöktek, hogy segítsék a forradalom ügyét. Fotó: Youtube

1956-ban a baróti középiskolában 10-ik osztályos tanuló voltam. A bentlakásban laktunk, a nevelő, Dénes Csaba este elment rádiót hallgatni, és késő éjszaka, amikor visszajött, elmesélte nekünk is, hogy Magyarországon kitört a forradalom. Büszkék voltunk addig is arra, hogy magyarok vagyunk. A forradalom hírére pedig arról kezdtünk beszélgetni, milyen jó volna, ha mi is ott lennénk Budapesten” – nyilatkozta korábban Józsa Csaba a Maszol portálnak.

A baróti középiskola négy diákja végül 1956. november 9-én ült vonatra: először Nagyváradra, onnan Érmihályfalvára utaztak, ahonnan ketten át is jutottak a zöldhatáron november 11-én. Józsa és társa, Bíró Benjámin Nyírbéltekről Debrecen felé vette az irányt, és mindenkinek azt mondták, hogy árva gyerekek, akik Jugoszláviából szöktek át Magyarországra. Bár lett volna lehetőségük Nyugatra szökni magyar fiatalokkal, a két erdélyi fiúnak esze ágában sem volt távozni az országból. „Persze, hogy nem mentünk. 

Nekünk nem az volt a célunk, hogy nyugatra disszidáljunk, hanem az, hogy Magyarországon maradjunk, és ha van rá lehetőség, akkor kapcsolódjunk be a forradalmi tevékenységbe.

 Persze azt már láttuk, hogy erre nem sok esély van, ennek ellenére, úgy döntöttünk, hogy maradunk” – mesélt erről Józsa Csaba a Maszol portálnak. Végül 1957. március 12-én behívatták a rendőrségre, ahol mindent tudtak róla. Március 15-én, a nemzeti ünnepen vitték vissza Romániába, egyenesen a nagyváradi börtönbe. „A tárgyalásunk 1957. május 17-én volt Nagyváradon. Apám akkor tanító volt, bátyám ötödéves egyetemista, a legjobb az évfolyamáról, nehogy őket is berángassák, azt mondtam: tudatosan tettem mindent, tisztában vagyok tetteim súlyával, de rajtam kívül senkit nem terhel felelősség. Nem akartam, hogy miattam bárki a családból szenvedjen. Engem három évre, Bíró Benjámint három és fél évre ítélték el”- nyilatkozta erről korábban.

Rendületlenül hitt az erdélyi magyarság hagyományainak, nyelvének megőrzésében. Néhány napja temették el. Fotó: Facebook

Józsa Csabát Puskás Attila, a Volt Politikai Foglyok Kovászna megye helyi szervezetének alelnöke megható sorokkal búcsúztatta: „Józsa Csaba bátran vállalta szándékban maradt hitét a magyar forradalom igazságában és az ezért kirótt három évet a kommunista hatalom részéről. Rendületlenül hitt egy megújuló társadalmi rendben, hitt az erdélyi magyarság hagyományainak, nyelvének megőrzésében, hitt Székelyföld autonómiájának megvalósulásában. Becsületes és hitében következetes székely magyarként példaképünk volt. Kedves Csaba, nehezebb lesz számunkra nélküled, de személyiséged emléke lelkünkben él, miként reményed és hited Székelyföld autonómiájának megvalósulásában” – búcsúztak az utolsó, zöldhatáron átszökött ötvenhatos erdélyi ifjútól.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai fordulat jöhet a frontvonalon

borsonline.hu

Őt választotta: vele tölti minden szabadidejét a Házasság első látásra sztárja

mandiner.hu

Miért kussolnak? Miként merészelik kinyitni a kenetteljes pofájukat?

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

mandiner.hu

Mindent felforgathat az Európa által irigyelt magyarországi beruházás

origo.hu

Fontos hír érkezett III. Károly király egészségügyi állapotáról

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

ripost.hu

150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Menczer Tamás: A NATO-főtitkár nyilatkozata arra utal, hogy ez már világháborús, atomháborús készülődés

INSIDER

Magyar Péter ezúttal Dobrev Klárát sértegette: „Egészen ijesztő!” - Videó

INSIDER

Örülhetnek az autósok: Megint csökken az üzemanyag ára!

INSIDER

Esélyük sem volt a túlélésre: Motoros találkozóra menet hunyt el a tolnai szerelmespár