Létrehozva: 2023.12.07.

Mi alapján válasszuk ki a karácsonyi fenyőt?

Mi szól a vágott, a műanyag vagy épp a földlabdás mellett, illetve ellene? Honnan lehet tudni, hogy frissen vágott-e egy fenyőfa? Melyik fajta marad a legtovább szép? Ezekre kerestük a választ!

Ha a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vesszük a karácsonyi fenyőfavásárláskor, akkor melyik a jobb döntés? A mű, a földlabdás vagy a vágott fenyő? És ha a vágott mellett döntünk, mi a különbség az árukon kívül a fenyők között? Mutatjuk!

Surd, fenyők, fenyőfa, Fanny magazin
A vágott vagy a műfenyő a környezetkímélőbb megoldás? Fotó: Fanny

A vágott fenyő vásárlás tényleg rosszat tesz a környezetnek? NEM!

Épp ellenkezőleg. Amíg a karácsonyfának szánt fenyők nevelkednek, végig hasznosak a környezet számára: folyamatosan nitrátokat vonnak el a talajból és segítenek lelassítani a klímaváltozást, hozzájárulnak a levegő tisztításához. 10 év alatt egy hektáron 105 tonna oxigént termelnek és egy év alatt képesek megkötni 10-16 kg szén-dioxidot a levegőből. A kivágott fa helyére több csemetét ültetnek, így a rendszer hosszú távon is fenntartható. És nem mellesleg az ültetéstől a kivágásig tartó idő alatt munkahelyeket teremtenek. Magyarországon 3000-3500 hektáron folyik kifejezetten karácsonyfa értékesítési célú fenyőtermesztés, többnyire olyan területeken, ahol más növény nem élne meg – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Mi a helyzet a műanyag fenyőkkel?

A közhiedelemmel ellentétben a műanyag fenyő csak hosszú használat után környezetkímélőbb, mint a hagyományos vágott fenyő. Emellett a műfenyők zöme Kínából érkezik, így rendkívül nagy az ökológiai lábnyomuk is. Ráadásul a tapasztalatok szerint a vásárlók 5-6 év elteltével leselejtezik ezeket, miközben legalább 20 évig kellene használni egy műfenyőt ahhoz, hogy valóban környezetkímélőbb alternatívája legyen a vágott fenyőnek. Ha ennek ellenére műfenyőt vennénk, az legyen PVC-mentes és lehetőleg Európában gyártott.

Mennyire jó ötlet földlabdás fenyőt venni?

A vágott és a földlabdával együtt árult fenyő között a fő különbség, hogy a labdás növények illatosabbak, nem hullajtják annyira a levelüket és az ünnepek után ki lehet őket ültetni a kertbe. Csakhogy a cserepes fenyők fele nem éli túl a száraz lakást, illetve az ezt követő kiültetés körülményeit a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség szerint. Ennek egyik oka az, hogy Sokan nem tudják, a földlabdás fenyőket ez ünnep előtt és után egy két napig célszerű hűvös helyen, de nem kint az erkélyen, udvaron tárolni, hogy a nagy hőmérsékletváltozás ne terhelje meg a növényt. Emellett figyelni kell arra is, hogy a fenyő tíz napnál tovább nem bírja ki fűtőtest mellett, ezért minél messzebb kell rakni a hőforrástól és időnként meg is kell vízzel öntözni és permetezni is.

Mi alapján válaszunk fenyőfát? Fotó: Varga György

Mi alapján válasszunk karácsonyfát?

A fenti érvek alapján tehát a környezetünknek azzal tesszük a legjobbat, ha vágott fenyőt veszünk. Már csak az a kérdés, hogy az ár mellett mi alapján döntsünk? Az árusoknál a leggyakrabban luc-, ezüst-, nordmann-, duglász-, és feketefenyőkkel lehet találkozni. A legolcsóbb a luc és ez a legkevésbé tartós fajta (órákkal a faállítás után hullani kezd a levele) is egyben, a feketefenyő pedig a legszívósabb. A lucfenyőt arról lehet felismerni, hogy 1-2 centiméteres, henger alakú levelei vannak, gyantás a törzse és erős az illata. Az ezüstfenyőnek már hosszabbak, kb. 3 centiméteres tűlevelei vannak, amik a rajtuk lévő viaszréteg miatt a lucfenyőnél valamivel később kezdenek el lehullani. A nordmann fenyő egy drágább fajta, de tartósabb és szabályosabb is mint az imént említett két fajta. Ráadásul gyümölcsös illata van és a 2-3 centis tüskék rászáradnak az ágakra így nem hullanak le a földre. Onnan lehet a legkönnyebben ezt a fajtát felismerni, hogy a levelek fonákján 2 darab viaszcsík található. Ezeken kívül ott van még a duglászfenyő, ami kinézetre a lucfenyőhöz hasonlít, viszont nem hullajtja le a levelet, amik ráadásul még lágyabbak is a lucénál és narancsos illatot árasztanak. A lakásban a legtovább a feketefenyő marad szép, mivel egy edzett, szárazságtűrő fajta, ellenben a nagyon gyantás, hosszú levelei miatt nehezen díszíthető és nem is túl dekoratív fafajta, cserébe viszont olcsó.

Lucfenyő

Ezüstfenyő

Nordmann

Duglász

Feketefenyő

- Legnépszerűbb fafajta

- Illatos

- Enyhén gyantás, szúrós a levele, ami gyorsan lehullik


 

- Gyantásabb tűlevél

- Lassabban kezd el hullani, mint a luc

- Szabályos alakú,

fényes tűlevelei vannak, amik nem hullanak a földre

- Gyümölcsös illata van

- Kinézetre a lucra hasonlít

- Nem hullajtja le a leveleit

- Narancsos illata van

- Ez marad a legtovább szép

- Szárazságtűrő fajta

- Nagyon gyantás a levele

- Nehezen díszíthető

Honnan lehet tudni, hogy frissen vágott-e egy fenyő?

Azt, hogy frissen vágott-e egy fenyő, úgy állapíthatjuk meg, hogy megdörzsöljük a fa ágat vagy a tönkjét a földhöz ütögetjük. Az a jó, ha alig hullik le valamennyi levél a fáról és az is jó jel, ha nem törnek könnyen az ágai és ha a tűlevelét félbe hajtva gyorsan kirúgja magát.

Hogyan lesz a lehető legtovább szép a karácsonyfa?

Egy átlagos fenyő napi 1-5 liter vizet is képes felszívni, ezért miután hazavittük, fajtától függetlenül rakjuk egy vödör vízbe és karácsonyig tartsuk abban. Jó praktika az is, ha vízzel tölthető fatalpat vásárolunk, amit folyamatosan után töltünk vízkeresztig. Ha nem pótoljuk a felszívott vizet, a vágott felületen kialakuló gyantaréteg megakadályozza a nedvesség további felszívódását.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Halálos állatok lepték el az erdőket

origo.hu

Itt a vége: hamarosan megbuktathatják Zelenszkijt - már tudni, hogyan

ripost.hu

Milliókat érő kincsek lapulnak rengeteg magyar család fiókjának a mélyén

mandiner.hu

Dobrev Klárának nem sikerült helyesen leírnia a német kancellár nevét

origo.hu

Kulcsár Edina tovább magyarázkodik a negyedik terhessége miatt

lakaskultura.hu

Trendjelentés 2024-re: különös szempontok jönnek a lakberendezésben

ripost.hu

A Fradi edzője leplezte le a rejtélyt Dzsudzsák Balázsról

ripost.hu

Ez a teszt olyat árul el rólad, amit biztosan nem tudtál

ripost.hu

Berki Mazsi fürdőruhája nem sokat takar - Fotó

vg.hu

Hírlevelünk megkönnyíti a befektetői döntéshozatalt, gyorsjelentést nyújt az amerikai, európai és kínai piacokról

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Hétéves csúcson az illegális bevándorlás: 2015-óta több migráns érkezett Európába, mint Bulgária teljes lakossága

INSIDER

Te láttad már az óriási változást a boltok polcain? - videó

INSIDER

Itt az első szigorítás a gyermekek védelmében: Pszichológiai alkalmassági vizsgálat jön a gyermekotthonok vezetőinél

INSIDER

Putyin szerint a NATO megtámadja Oroszországot

INSIDER

Reklámtábla nyársalta fel a teherautót Csengelénél: valóságos csoda, hogy a sofőr túlélte

INSIDER

Milliárdos kezelés mentheti csak meg Benjámin életét, családja versenyt fut az idővel

INSIDER

Lajos bácsi a saját háza felrobbantásával fenyegetőzött: már folyt a gáz, most mégis azt mondja, csak viccelt

INSIDER

Aggasztó hírek érkeztek Szolnokról: két kamasz lánynak is nyoma veszett