INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2023.12.05.

Üvegvisszaváltás: berobbanhat az őskáosz a boltokban, ha nem leszünk résen

Jönnek a REpontok! A jövő év elejétől minden visszaváltási jelöléssel ellátott üveg, fém és műanyag palackos italtermék csomagolása visszaváltható lesz a REpontokon.

Januártól 1-jétől új italcsomagolás-visszaváltási rendszert vezetnek be Magyarországon, minden visszaváltási jelöléssel ellátott, egyszer használatos üveg, fém és műanyag palackos ital csomagolása visszaváltható lesz. Fontos kiemelni, hogy január elsejétől nagyon kell figyelni, mert még nem az összes említett csomagolású ital lesz visszaváltható. A gyártók június 30-ig kaptak haladékot, ezt követően már csak olyan terméket hozhatnak forgalomba, amelyeket vissza lehet váltani a REpontokon.  

Így fognak kinézni a nagyobb boltokba elhelyezett REpontok. Fotó: Facebook/Szentkirályi Alexandra

VAGYIS: A boltok polcain lesznek olyan csomagolású italok, amelyek visszaválthatók és lesznek olyanok is, amelyek még nem. 

De honnan fogom tudni, hogy melyiket kell visszaváltanom?

2024. január 1-től azon palackokat lehet visszaváltani, amelyek 2024. január 1. után kerültek forgalomba és rendelkeznek a visszaváltási logóval és a korábbi csomagoláson találhatóhoz képest új vonalkóddal. Az alábbi jelöléseket kell tehát keresni 2024. január 1. után a 0,1-3l közötti kiszerelésű ásványvizes, üdítős, sörös, boros és szeszesital csomagolásokon, legyenek azok műanyag vagy üveg palackok vagy fém dobozok:

Ezeket a jelöléseket kell keresni a termékeken. Ha ezek nem szerepelnek rajta, akkor a csomagolás nem visszaváltható. Forrás: mohu.hu

Szintén nagyon fontos, hogy csak az ép, új logóval ellátott palackokat, sérülésmentes vonalkóddal lehet visszaváltani!

Mennyit kapunk vissza a visszaváltáskor?

A rendszer lényege, hogy minden üveg, fém és műanyag palackos, egyutas italtermék értékesítésekor palackonként, egységesen 50 Ft visszaváltási díjat fizet a vásárló, amit visszakap, miután visszaváltotta a palackot. Az ún. többutas, azaz újratölthető palackok esetében a visszaváltási díj mértékét a palackozó határozza meg, és tünteti fel az értékét a logóban (ld. a fenti ábra 70 Ft-os példával). Ez a módszer az egyik leghatékonyabb környezetvédelmi szempontból, hiszen motiválja a fogyasztót arra, hogy visszavigye a palackot, és annak anyaga újrafeldolgozható legyen a körforgásos gazdaságban.

Hogyan kapom vissza a betétidíjat?

A visszaváltási folyamat során a felhasználó választhat, hogy a visszaváltási díjat milyen formában kéri megtéríteni:

• Utalvány: A visszaváltott palackok ellenértékét, az automata utalvány formájában nyomtatja ki, amely levásárolható, vagy készpénzre váltható az adott üzletben vagy üzletláncban.

• Utalás bankszámlára: az automatába épített vonalkód leolvasó segítségével a hamarosan elérhető applikációban a regisztrált ügyfél az elektronikus ügyfélkódjával telefonja segítségével azonosíthatja magát, a visszaváltási díj pedig automatikusan jóváírásra kerül az ügyfélprofiljában rögzített bankszámláján.

• Jótékonysági célú felajánlás: A visszaváltási díj jótékonysági szervezet részére is felajánlható az automata kijelzőjén jelzett lehetőség választásával. Az egy adott időszak alatt így felajánlott összegek az időszak végeztével átutalásra kerülnek a kedvezményezett számára.

Hol lesznek ilyen automaták?

A jövő januárban életbelépő szabályozás szerint a visszaváltást kötelezően gépi úton (RVM, visszaváltó automata) kell biztosítani a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező olyan üzleteknek, amelyek forgalmának döntő része élelmiszer értékesítésből származik. A rendszerhez önkéntes alapon a kisebb eladótérrel rendelkező üzletek is csatlakozhatnak gépi visszaváltóként , amennyiben az automata visszaváltó berendezés üzemeltetésére vonatkozó feltételeket elfogadják. 

Ennek köszönhetően induláskor közel 2000, majd a partnerek fokozatos csatlakozásával tervek szerint fokozatosan 4-5000 boltban lesznek visszaváltó automaták. Az üzletek kézi visszaváltó pontként is csatlakozhatnak a rendszerhez, amennyiben a visszaváltást kézi úton, mobil alkalmazás támogatásával kívánják biztosítani. A csatlakozás részleteiről a MOHU weboldalán található részletes információ.

Mi a célja ennek az egésznek?

Az új rendszer előnye, hogy motiválja a fogyasztót arra, hogy visszavigye azokat az üveg, fém és műanyagpalackokat, amelyek jelentős része korábban hulladékká vált. Az EU szabályozás előírja, hogy 2029-re 90%-nak kell lennie a pet palackok visszagyűjtési arányának.

2022 januárjában vezették be Szlovákiában a rendszert, ahol fokozatosan emelkedik a visszaváltás aránya. A balti államok tapasztalatai alapján elmondható, hogy akár 3 év alatt is elérhető az EU által célként kijelölt 90%-os visszaváltási arány.

origo.hu

Az atomháborúra készülnek: Vlagyimir Putyin drámai látogatást tett

ripost.hu

Megbízhatsz bennük: ennek a négy csillagjegynek a legtisztábbak a szándékai

borsonline.hu

Pénz üti a markukat: ez a négy csillagjegy garantáltan meg fog gazdagodni

hirtv.hu

Ádám Martin személyében máris megvan az Európa-bajnokság egyik szupersztárja

life.hu

Károly nem volt boldog az ünnepségétől: ebben csalódott, de nagyot

mandiner.hu

Őrjöngenek a németek, már előre félnek a magyarok elleni meccstől – és erre különleges okuk van

ripost.hu

A tudósok is kővé dermedtek attól, ami az óceán mélyéről előkerült

ripost.hu

Ez a retró kvíz még azon is kifog, aki benne élt!

ripost.hu

Most érkezett: mentőhelikopter szállt le az M5-ösön, roncsok mindenütt

ripost.hu

Egykori testőre kitálal Angelina Jolie piszkos húzásairól

ripost.hu

"Nadrágszíjjal kergették apámat, mert bemerészkedett ide" - betonkoporsónak csúfolják a miskolci kockát

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Brüsszel bosszúja: Mi védjük Európát, mégis gigabüntetést kaptunk

INSIDER

Kormányinfó: kiderült, mit gondol a kormány a választás eredményéről

INSIDER

Megállapodott Orbán Viktor és a NATO-főtitkár: nem mennek magyar katonák Ukrajnába

INSIDER

Magyar Péter tévés hisztije megint bizonyította: erőszakos, nárcisztikus személyiség

INSIDER

Kíméletlenül robban be a hőség az országba, emelték a riasztás fokozatát – Időjárás

INSIDER

Orbán Viktor: Brüsszelben semmibe vették az európai emberek akaratát

INSIDER

Halott emberek ujjaitól rettegnek a Bükkben - Galéria

INSIDER

Elkezdődött az EU-csúcs, Orbán Viktor rengeteg vezetővel tárgyal