INSIDER

Szerző K. K.

Létrehozva: 2023.11.09.
Módosítva: 2023.11.09.

Egyetlen forintra sem számíthatnak a vétkes sofőrtől a veronai buszbaleset áldozatai

Képtelen lesz a több százmilliós kártérítést kifizetni a gyászolóknak a veronai buszbaleset miatt jogerősen elítélt sofőr. V. János összesen 18 ember halálát okozta.

2017. január 20-án a Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói és tanárai éppen az iskola évenként szokásos sítúrájáról tartottak hazafelé, amikor a veronai autópályán a buszuk egy szalagkorlátot áttörve hídpillérnek ütközött, és azonnal kigyulladt. A járművön a két sofőrrel együtt összesen 56-an utaztak. A szerencsétlenség következtében 18-an meghaltak, és többen megsérültek.

Student bus crash kills at least 16 in Italy
A vétkes buszvezető nem fizet kártérítést  Fotó: AFP

A buszt V. János vezette. A sofőr az olaszországi büntetőper során végig a balesetben elhunyt váltótársára és barátjára igyekezett kenni a felelősséget – azaz arra az emberre, aki az ő hibájából vesztette életét. Próbálkozása nem járt sikerrel: jogerősen hat év börtönbüntetésre ítélték. A férfi jellemét minősíti, hogy a tárgyalások nagy részén nem vett részt, és még csak bocsánatot sem kért a gyászolóktól, ráadásul hátat is fordított nekik a bíróság folyosóján a kiadatásáról döntő magyarországi tárgyalás előtt. 

Az ítélet értelmében V. János Magyarországon töltheti le a büntetését. Az utolsó információink szerint Baracskán tartják fogva, de idővel elképzelhető, hogy a gyakorlatnak megfelelően átszállítják egy, a lakhelyéhez, Békéscsabához közelebbi bv-intézetbe.

V. János
Verona
Buszbaleset
V. János alig vett részt a tárgyalásokon. Ez a fotó épp egy olyanon készült, ahol megjelent  Fotó: Bors

A tragikus körülményeket tovább súlyosbítja, hogy noha az áldozatok hozzátartozói és a baleset sérültjei tarthatnak igényt kártérítésre, kétséges, hogy azt valaha is megkapják. Ugyan a kártérítés mértékéről még nem született döntés, de az olasz gyakorlat szerint a gyermeküket gyászolók fejenként egymillió euróra, azaz 380 millió forintnyi kártérítésre számíthatnak. Más kérdés, hogy a sofőr ezt miből fizeti majd ki, ugyanis V. János nevén jelenleg nincs olyan ingatlan vagy egyéb vagyontárgy, amit árverés útján értékesíteni, azaz pénzzé lehetne tenni.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek