INSIDER

Szerző Kis Dalma Róza

Létrehozva: 2023.11.27.

„Egy labdát sem tudott lerajzolni” – Lacika szüleivel a háború pokla elől menekült Budapestre, most ő az osztály legjobbja

László, Dorisz és kisfiuk, Lacika az ukrán háború kitörése utáni napokban érkezett Budapestre. A család sok küzdelmen van túl. Most, hogy kisfiuk iskolás, munkát vállalnának. Az anyuka takarítást, gyermekfelügyeletet és manikűrözést, az apuka fizikai munkát vállalna.

Ahogy arról már a Ripost beszámolt, egy kárpátaljai menekült pár kéri a kispestiek segítségét: szívesen vállalnának munkát Budapesten, hogy újra egyenesbe jöjjön az életük. A hirdetést, mint kiderült, egy segítőjük, Szilárd rakta ki, aki még 2022 tavaszán ismerkedett meg a férfival és családjával, miután a háború kitörésére pár nappal a család megérkezett Magyarországra. Szilárd elhatározta, hogy segít a párnak, így most, mint elégedett „ügyfél" tette ki a posztot, hiszen már ő is dolgozott együtt Lászlóval és ismeri a családját is.

László kétkezi, fizikai munkát vállalna egész Budapest területén  Fotó: olvasói fotó

„Sok traumán és küzdelmen vannak túl"

Horváth László, Dorisz és kisfiuk, Lacika 2022 tavasza óta élnek Budapesten. Az édesanya és kisfia a háború kitörése után érkezett az országba az apukához, aki kettős állampolgárként épp Magyarországon próbált szerencsét és itt vállalt munkát. A család egy Beregszász melletti településen élt, ám a háború kitörése után kénytelenek voltak elhagyni a községet. Azóta Magyarországon próbálnak boldogulni, melyben sokat segít nekik Szilárd, aki segítőjükké vált az évek alatt. Szilárd egy keresztény gyülekezetben ismerte meg a Horváth családot, akiknek akkor a lakhatásban kellett segíteni. 

A kispesti hajléktalanszállóra került a család, majd a szálló vezetője elhozta őket a gyülekezetbe, hogy kéne nekik lakás, segítsünk nekik és imádkozzunk értük. Én itt élem meg a hitemet, ekkor találkoztam velük és éreztem, hogy segítenem kell nekik. Hívtam az apukát, Lászlót, hogy faültetés indul a környéken, ahol tudna dolgozni

– mesélte Szilárd a Ripostnak, aki a közös munka során úgy összebarátkozott Lászlóval, hogy elkezdte őket segíteni. A segítség azzal kezdődött, hogy a most már nyolcéves kisfiuknak, Lacikának óvodát kellett keresni. Szilárd azóta is tartja a kapcsolatot a Horváth családdal és folyamatosan segíti őket, amiben tudja. Így jött az ötlete, hogy most a kispestiekhez szól egy Facebook-posztban, amiben leírta, hogy László és Dorisz is munkát keres, külön-külön. 

„Mivel a kisfiuk már iskolás, így az édesanya is el tud menni dolgozni 6 órában, igaz csak a Wekerletelep környékén, mert eléggé rosszul tájékozódik. Magyarul beszél, írni és olvasni is tud, szívesen vállalna takarítást, gyermekfelügyeletet vagy manikűrözést a közelben" – tudtuk meg Szilárdtól, aki elmondta, hogy László viszont jól közlekedik a városban, így ő messzebb is tudna munkát vállalni. A család célja, hogy anyagilag egyenesbe jöjjenek, ugyanis jelenleg a gyáli szociális szállón laknak. 

Kisfiuk, Lacika sorra hozza a dicséreteket az iskolából  Fotó: olvasói fotó

Csodagyerek lett a kárpátaljai kisfiúból, Lacikából

Bár a szülők nem magasan iskolázottak, nagyon ügyesek és jól boldogulnak az életben, ami látszik kisfiukon is, Lacikán. A nyolcéves kisfiú zárkózott, labilis állapotban érkezett az országba és nehezen találta a helyét az óvodában is, ahová járt. Az idő múlásával azonban az óvodában kiderült, hogy Lacika nagyon okos és ügyes: hamarosan ő lett a szülőknek bemutatott műsorok főszereplője, aki kiválóan memorizált szövegeket, verseket és ügyesen szerepelt közönség előtt is. 

Amikor idejöttek, Lacika egy labdát sem tudott lerajzolni és egyetlen mondókát, dalt vagy verset sem tudott. Mostanra, bár még csak most kezdte az első osztályt, már tud olvasni és írni, és sorra hozza haza a dicséreteket az iskolából

– mesélte Szilárd, aki maga is sajnálta a kisfiút, aki eleinte sírva jött haza az óvodából, amiért csak őt nem dicsérik meg. A kisfiút azonban mintha kicserélték volna, amióta az oktatásban részt vesz, ugyanis már iskolás. Míg a többi gyerkőc kint focizik, addig Lacika a napköziben tanul, írja a házi feladatot és mindezt élvezi is, nagyon motivált. A tanítója szerint ő a legjobb tanuló az osztályban. 

Az emberek segítségét kérik, hogy munkát találjanak

A párnak elsősorban munkára van szüksége. Aki úgy gondolja, hogy tudna segíteni a családnak, az a Ripost szerkesztőségén keresztül tudja felvenni velük a kapcsolatot. A pár és segítőjük, Szilárd is előre hálás minden segítségért.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas csapás érte a Real Madrid világsztárját

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Kulcsár Edina: "Nem örülnék, ha a lányom ennyire kitenné magát a kirakatba"

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

magyarnemzet.hu

Jó hír a válságba zuhant magyar válogatottnak a bohócos nap végén

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Bőnyi iskolai dráma: sokkot kapott a késelő kislány apja - Videó

INSIDER

Döbbenetes felfedezés: baktériumok lehetnek a reggeli kávédban

INSIDER

Időjárás: Ebben nem lesz köszönet, jégesővel csap le itt a hirtelen lehűlés!

INSIDER

„Meg kellett szülnöm a halott fiamat” – Halálos kórral küzd Dia, a négygyermekes anyuka