INSIDER

Szerző Farkas Ivett

Létrehozva: 2023.10.15.

"Az én kertemben nyugszik IV. Béla" - Zsuzsánál, a szauna alatt pihen az Árpád-házi uralkodó

Idén több évtizedes vita végére került végre pont: modern módszerekkel azonosították több Árpád-házi uralkodó földi maradványait, sőt a koponyák beszkennelésével és egy kis DNS-mintával már digitális arcrekonstrukciót is tudnak készíteni a régészek, így megismerhetjük elhunyt történelmi alakjaink valódi arcát. Kalandvággyal átitatva mi is autóba szálltunk, hogy lerántsuk a leplet egy több mint 750 éves rejtélyről.

Három év telt el azóta, hogy magyar régészek lokalizálták második honapalítónk, IV.Béla király sírját. A magyar uralkodó egy esztergomi ház szaunája alatt nyugszik. Bár azóta is folynak a különböző felmérések, a királyi sírt még nem bolygatták meg. Környékéről műholdképek is készültek, nemrég pedig az utcákat és a környező házakat is végigjárták egy speciális eszközzel, ami a leletek feltárásához szükséges. Munkatársunk ellátogatott a híres sírhelyhez, hogy megtudja, mit gondolnak az ott élők arról, hogy egy király alussza örök álmát az udvaruk alatt.

A Jókai utca 7-es szám alatt pihen a magyar király  Fotó: Máté Krisztián

Egy átlagos esős délután, a felhők teljesen eltakarják előlünk a nap sugarait, szinte teljesen elsötétedett odakint. Lassan halad el mellettünk a főváros, majd szép lassan megérkeztünk a mai helyszínre, az ablakból az esztergomi bazilika köszön vissza ránk.

– Megérkezett az úti célhoz – mondja egy monoton, gépies női hang a GPS-ből.

Szauna alatt van eltemetve

Kiszállunk az autóból és egy szűk, barokk stílusú utcán találjuk magunkat. Hamar kiszúrjuk a fakapus házikót, fölötte ékeskedik a kis tábla: Jókai utca 7. Akik itt sétálnak el nap mint nap a sárga ház előtt, nem is sejtik, hogy mekkora kincs rejtőzik az udvaron. Izgatottan becsengetünk és egy mosolygós nagymama jelenik meg a kapuban, unokájával karöltve.

"Gondolom az udvar érdekli önöket, jöjjenek csak beljebb" – tér rögtön a lényegre mosolyogva Tamás Zsuzsanna.

A kapun belépve egy sötét átjárón kell áthaladnunk. Átérve elénk tárul a szűkös belső udvar, amit fehér vályogfalak vesznek körbe. Esőillat terjeng a levegőben, hiszen még mindig zuhog, amitől alig vesszük észre a fát, ami az udvar közepén magaslik. Elsétálunk a bejárati ajtók mellett, míg meg nem érkezünk az udvar végében, ahol meg is pillantjuk azt, amiért ma ide érkeztünk, egy szaunát.

Ez viszont korántsem egy átlagos szauna, hiszen ez alatt nyugszik második honalapítónk, IV. Béla magyar király.

"Ott is van!" – mutat rá Zsuzsanna egy barna, leláncolt vasajtóra.

Ez alatt fekszik IV. Béla!

Fotó: Máté Krisztián

Lerombolták a bazilikát

Az Árpád-házi uralkodót a legnagyobb magyar királyok között tartják számon. Harmincöt évnyi uralkodás után, 1270. május 3-án meghalt, a holttestét viszont nem a magyar uralkodók tradicionális temetkezési helyén, a székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilika királyi kriptájában, hanem az általa emelt, illetve újjáépített esztergomi ferences Segítő Szűz-bazilikában helyezték örök nyugalomra.

A templom a letelepedett ferencesek rendházához tartozott, a tatárjárás idején viszont súlyosan megsérült. A tatárjárás után Béla újjáépítette a kolostort, és a Segítő Szűznek szentelt templomot is. A királyt a halála után a bazilika főoltára előtt tették sírba, ugyanott, ahol szeretett kisebb fiát, Béla herceget, valamint feleségét, Laszkarisz Mária királynét is. Miután Szulejmán szultán elfoglalta Esztergomot, a Várhegyen álló egykori királyi palotát a törökök erőddé alakították át, a keresztény templomokat pedig raktárként használták. A tizenöt éves háború idején Esztergom szinte teljesen elpusztult, az ország második legnagyobb, és monumentalitásában a német birodalmi katedrálisokkal vetekedő bazilikának pedig szó szerint nyoma veszett. 

 

IV. Béla Thúróczy-krónika
IV. Béla portréja Thuróczy János krónikájából

Évek múlva csodálhatja meg a közönség

A Magyar Nemzeti Múzeum 2022 márciusában rendelte el, hogy régészek egy csoportja talajradarozza végig az esztergomi Jókai utca alatti házakat és környezetüket, hogy sokak várakozásának megfelelve végre megtalálhassák a török korban elpusztult Segítő Szűz-bazilika romjait és az ott eltemetett jeles Árpád-házi uralkodó végső nyughelyét.

A terepi kutatás során akadt egy fontos tanú is, Horváth Csaba, aki elmondta, hogy nagyapja régen megvásárolta ezt a telket, amelyen egy csizmadia-műhelyt akart felépíteni az istálló helyén. A földmunkák során már megtalálták a szarkofágot, de inkább visszatemették

 – meséli Tamás Zsuzsanna.

Noha az udvarral érintett ingatlant már 1978-ban régészetileg különösen védett területnek minősítették, eddig még nem kezdték el a terület feltárását.

Ez az egész három éve derült ki, előtte egyikünk sem gondolta volna, hogy itt fekszik az udvaron egy magyar király

 – mondja a ház tulajdonosa. – Megjelent itt egy volt ferences diák, illetve a régész, Harcsa úr is eljött."

Megkérték az ott lakókat, hadd végezzenek egy lézeres mérést, ami alapján bizonyossá vált, hogy a szauna alatt található az uralkodó sírja.

Én mondtam nekik, hogy bármi történjék, nem szeretném elhagyni az otthonomat. Én szívesen itt maradok és éveken át gondozom a sírt

– mondja határozottan az asszony.

Hogy mikor is fogják megkezdeni IV.Béla sírjának kiásását, egyelőre nem lehet tudni, valószínűleg még sok munka vár a történészekre, mire a nagyközönség is megcsodálhatja a történelmi kincset. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lopott az RTL Klub őrjöngve trágárkodó sztárja, elkapták Manuelt

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

borsonline.hu

Lesújtó hírt kaptunk: elhunyt a válogatott labdarúgó

magyarnemzet.hu

Az ország felére figyelmeztetést adtak ki, jégeső és özönvíz is jöhet csütörtökön

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

origo.hu

Kiderült, mit vár el a lányától Kulcsár Edina

ripost.hu

Most jött: dráma a Szabadság hídon, nagy erőkkel vonultak ki a hatóságok

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Időjárás: Ebben nem lesz köszönet, jégesővel csap le itt a hirtelen lehűlés!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Hirtelen indultak be a fájások, szülés után jött a sokk Győr-Moson-Sopronban

INSIDER

Ilyet még nem láttál: ezzel a módszerrel próbáltak pénzhez jutni a csalók

INSIDER

Bőnyi iskolai dráma: sokkot kapott a késelő kislány apja - Videó

INSIDER

Döbbenetes felfedezés: baktériumok lehetnek a reggeli kávédban