Létrehozva: 2023.09.24.

„Muszáj erősnek látszani, de igazából padlón vagyunk” – nem reagál a kemoterápiára az ötéves, leukémiás Leni szervezete

A még csak ötéves Pusztai Lénárd szörnyű diagnózist kapott májusban: a kisfiú akut limfoid leukémiában szenved. A vérrák ezen típusa kemoterápiával gyógyítható lenne, a kis Leni sejtjei azonban már nem reagálnak a méreganyagra, így csontvelő-transzplantáció vár rá.

Leni korábban ugyanolyan életet élt, mint minden vele egyidős kisgyerek. Imádott trambulinozni, rollerezni és focizni. Gyűjtötte a focis kártyákat és ámulattal nézte a focimeccseket, főleg kedvenc játékosát, Szoboszlai Dominikot. A kisfiú és családja élete idén májusban azonban gyökerestől megváltozott: Leninél leukémiát diagnosztizáltak.

Leni sejtjei nem reagálnak a kemoterápia méreganyagára. Fotó: Olvasói fotó

„Lila foltok jelentek meg rajta a semmiből"

Arra lettünk figyelmesek, hogy lila foltok jelentek meg rajta a semmiből. A kórházban kiderült, hogy a vérlemezke száma az életveszélyes tartományban van és lényegében nem alvad a vére. Majd jött a csontvelő-vizsgálat és a hidegzuhany…Leni leukémiás

– mesélte a Ripostnak Leni édesapja, István, aki elmondta, hogy először még volt remény, mert a kemoterápiára szépen reagáltak a kis beteg sejtjei, ez azonban idővel változott.

Egyre kevésbé reagáltak a sejtjei a méreganyagra. Mikor már a legerősebb kemo se vitte lejjebb a rossz sejteket, akkor kerültünk át a transzplant kategóriába. A dokik szerint nagyon ritka, hogy egy ennyi idős gyereknek nem sikerül kinullázni a rossz sejtjeit, de úgy tűnik Leni sejtjei erősebbek, mint a kemo" – tette hozzá az édesapa. István hozzátette, hogy bár nekik szülőként ez egy nagyon nehéz időszak, Lénárd nagyon jól viseli és a körülményekhez képest jókedvű, hiszen nem érzi át a helyzet súlyosságát.

A szülők minden álma kisfiuk egészsége. Fotó: Olvasói fotó

„A legnagyobb álmunk Leni egészsége”

Leni napjai főleg pihenéssel telnek, hiszen vagy kezelését kap, vagy a kezeléstől padlón van a vérképe, amitől fáradt és sápadt.

Egy beteg gyerek mellett muszáj erősnek látszani. Így kívülről úgy tűnik, mintha jól viselnénk, de igazából padlón vagyunk. Igazából nem érdekel minket semmi, csak az, hogy Leni meggyógyuljon. Így a legnagyobb álmunk Leni egészsége! Ha köthetnék alkut valami fölsőbb entitással, nem érdekelne, mit kér a gyógyulásért cserébe, látatlanba belemennék, annyira nem számít más!

– árulta el István a legnagyobb álmukat, hiszen május óta az idő felét Leni kórházban töltötte az anyukájával, de otthon is csak olyasmit csinálhatnak együtt, ahol nincsenek emberek.

Ha minden igaz, a kis Lénárd karácsony környékén eshet át a csontvelő-transzplantáción, ennek azonban az a feltétele, hogy genetikailag egyező donort találjanak. Leni édesapja éppen ezért szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy minél többen jelentkezzenek csontvelő őssejt donornak, amivel életeket menthetnek.

A szülők a véradókat kérik, hogy jelentkezzenek csontvelő donornak is, növelve kisfiuk esélyét. Fotó: Csapó Balázs

A csontvelőnkben rejlik valaki más további élete

„Donor bárki lehet, aki genetikailag egyezik a kis beteggel, nem csak szülő, de csak a szülő, vagy testvér adhatja direktbe a betegnek a csontvelőt. Bárki más donorlistára kerül és a listán keresztül adhatja oda annak, akivel egyezik" – árulta el az édesapa a részleteket, aki minden ismerősét arra buzdítja, hogy ha teheti, jelentkezzen donornak, hátha segít egy leukémiás kisgyermeknek.

Az a célom, hogy az emberek tisztában legyenek vele, hogy csontvelő donornak lenni nem egy fájdalmas dolog. Minél több donor van, annál nagyobb a betegek esélye. Ha minden alkalmas ember elmenne a világban donornak, akkor minden beteg 95% pluszos egyezéssel vágna bele a transzplantba és minél jobb az egyezés annál nagyobb a siker esélye

– hangsúlyozta.

Donorként a csontvelődben rejlik valaki más további élete, és ez csodálatos, cserébe csak pár tűszúrás és lehetséges fejfájás, amit el kell viselni. Lenit még nem vetették össze a nemzetközi donorlistával, azt szeretném, hogy minél több donorból lehessen választani. Ha alkalmas leszek és Leninek nem az én őssejtem lesz megfelelő, én biztosan jelentkezem donornak, hogy más kisgyermeknek segítsek" – zárta gondolatait az elszánt édesapa, aki arra kérik az embereket, hogy jelentkezzenek csontvelő donornak, hogy növeljék kisfia esélyeit a gyógyulásra. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Véres csaták vannak több fronton, a Krímet rakétákkal támadják

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Trükköznek a magyar eperrel az árusok - Ne hagyd magad átverni!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki